Szakmai díjakat adott át Székesfehérvár Önkormányzata a Városházán

Díjátadó ünnepséget rendezett Székesfehérvár Önkormányzata kedden délután a Városháza Dísztermében. Az eseményen átnyújtották a Székesfehérvár Gazdaságáért és Sportjáért díjakat, az Érdy János-emlékérmet és a Polgármesteri Elismerő Emlékérmet.
2021.11.30. 16:42 |

Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte a szakmai elismerések díjazottjait.

Székesfehérvár Önkormányzata díjak, kitüntető címek, elismerések alapításával és adományozásával fejezi ki tiszteletét és megbecsülését mindazon személyek és közösségek iránt, akik életművükkel, munkájukkal, a város közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették a város szellemi és anyagi gyarapodását.

A koronavírus-járvány tavaly és idén is átírta a díjátadók hagyományait, így kedden több, 2020-ban és 2021-ben elismert személy kapta meg a számára megítélt szakmai kitüntetést. Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket Székesfehérvár egész közössége nevében. Elmondta, az élet különböző területein dolgozó szakemberek munkáját ismerjük el, ez valójában lefedi a városnak azt a „szövetrendszerét”, ami alátámasztja működését, fejlesztését és fejlődését. A jeles személyiségek a saját maguk területén alkottak, gyakorolták hivatásukat és nagyon sok tekintetben hozzájárultak a város fejlődéséhez. Az ő munkájukon keresztül láthatjuk, hogy Székesfehérvár működtetése milyen komplex kérdés. A velük való közös küzdelem célja mindig ugyanaz: közös otthonunk előmozdítása azzal, hogy ki-ki a maga területén dolgozik a mindennapokban.

A SZÉKESFEHÉRVÁR GAZDASÁGÁÉRT DÍJ olyan személynek adható, aki a szakmában elismert, köztiszteletben álló személyiség és tevékenységével hozzájárul a város gazdasági életének fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez.

A 2020-as esztendő díjazottja posztumusz Jüllich Ádám, a Jüllich Glass Holding Zrt. elnöke. A város kiváló és lokálpatrióta polgára 1984-ben egy garázsban fogott neki életműve felépítéséhez. Megteremtette a város és a magyar piac egyik leghíresebb és legstabilabb vállalkozását és brandjét, a Jüllich Glas Holdingot, amely 300 embernek ad munkát. Jüllich Ádám 63 évesen, 2020 tavaszán hunyt el.

A Székesfehérvár Gazdaságáért díj 2021-es díjazottja dr. Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna Kft. ügyvezető igazgatója, aki az elmúlt három évtizedben számos meghatározó székesfehérvári vállalat vezetőjeként, 1993 óta az “ALBA IPARI ZÓNA” Kft. ügyvezető igazgatójaként járul hozzá a város és a régió gazdaságának fejlődéséhez. A vállalkozás- és gazdaságfejlesztés területén végzett tevékenységéért számos szakmai elismerésben részesült.

Az ÉRDY JÁNOS EMLÉKÉREM annak a személynek adományozható, aki a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében kiemelkedő munkát végzett.

A 2020. évben Lakat Erika népművelő számára ítélte oda a város az elismerést. A Szent István Király Múzeum munkatársaként negyven éven át elhivatottan dolgozott a közgyűjtemény látogatóbaráttá formálásán. Székesfehérváron és az országban az elsők között végzett múzeumpedagógiai tevékenységet. Kiállítási katalógusokat, városismertetőket, tudományos publikációkat és más múzeumi tájékoztató anyagokat gondozott, továbbá több, a középkori Romkertet bemutató katalógust szerkesztett.

A SZÉKESFEHÉRVÁR SPORTJÁÉRT DÍJ adományozható annak a személynek, sportegyesületnek, csapatnak, vagy közösségnek, aki vagy amely a sport területén kimagasló szakmai tevékenységet végzett, illetve kiemelkedő hazai vagy nemzetközi eredményt ért el.

A 2021-es esztendő egyik díjazottja Horváth István nyugalmazott sportszervező, a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke. Horváth István 1977-ben kezdte a sportszervezői tevékenységét, a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetségnek 1992-től tagja, 1998-tól elnöke. Nevéhez fűződik a lakossági szabadidősport-fesztiválok elindítása. Tevékenységének középpontjába a városi és megyei asztalitenisz, teke, tollaslabda szabadidős rendezvényeket helyezte.

A 2021-es év másik díjazottja Szentes László nyugállományú ezredes, a Honvéd Szondi György Sportegyesület elnöke. Sportkarrierje 1987-ben az Egyesületben indult, melynek tagja és aktív teniszezője lett. 1993-ban a Tenisz Szakosztály vezetőjévé választották. Tevékenységének köszönhetően a Sportegyesület 2021-ben hazánk kiemelt sportegyesületei közé került.

POLGÁRMESTERI ELISMERŐ EMLÉKÉREM annak a személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely kiemelkedő munkájával hozzájárult a gazdasági, tudományos, kulturális, sport, művészeti élet értékei gyarapításához, közreműködött ezen értékek megőrzésében, vagy aki tevékenysége, emberi magatartása miatt erre méltó.

Emlékérmet vett át Dominó Csaba, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum nyugalmazott kancellárja, a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum nyugalmazott igazgatója. Villamos-üzemmérnökként kezdte műszaki tanári pályáját. 1992-ben kinevezték a Széchenyi műszaki igazgatóhelyettesének, majd 2013-ban igazgató lett. Innovatív megoldásaival megújította az iskola képzési palettáját, és a műszaki szakképzés országos élvonalába emelte. 2019-től a Szakképzési Centrum kancellári feladatait látta el, majd nyugdíjba vonulását követően tanácsadóként segítette utódjának munkáját.

Az ünnepség zárásaként Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt. Gratulált a díjazottaknak, akik nagyot alkottak és dolgoztak Székesfehérvár gazdaságért, sportjáért, kultúrájáért és oktatásügyéért. A város polgárai nevében köszönetét fejezte a kitüntetettek munkájáért és elhivatottságáért.

A Városháza Dísztermében rendezett eseményen részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő, jelen voltak továbbá Székesfehérvár alpolgármesterei és több önkormányzati képviselője.

Közélet

 1. Vitára késztették az újakat a régiek a Szóval győzni mentornapján

  Két foglalkozás várt a Szóval győzni döntőseire a keddi mentornapon. Az elsőn az előző verseny finalistáitól kaptak feladatokat az idei bajnokjelöltek: három témáról vitatkoztak egymással a résztvevők. A másodikon pedig Azurák Csaba riporter, műsorvezető várta a diákokat, ő többek között arról beszélt nekik: hogyan tudnak majd jó interjút adni a döntőben?

  2022.01.26.
 2. Régészeti geofizikai vizsgálat indul csütörtökön a palotavárosi Központi Parkban

  Vizsgálódó szakemberekre lehetnek figyelmesek csütörtökön Palotavárosban, a Központi Park területén elhaladók. Régészeti geofizikai vizsgálatok kezdődnek ugyanis a területen a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont irányításával. A felszínen használható műszerekkel roncsolásmentesen vizsgálhatók a talaj felső 2-3 méteres rétegének fizikai hatásai, ugyanakkor újabb információkat szerezhetnek a föld alatt esetleg megőrződött épületmaradványokról.

  2022.01.26.
 3. Átvette a Magyar Mentésügyért Emlékérem plakettjét Székesfehérvár polgármestere

  Székesfehérvár polgármestere szerdán átvette a Magyar Mentésügyért Emlékérem plakettjét, mellyel a város Önkormányzatának mondtak köszönetet a mentőszolgálat munkájának támogatásáért. Az elismerést dr. Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója és Reszegi Imre vezető mentőtiszt adták át dr. Cser-Palkovics Andrásnak a Városházán.

  2022.01.26.
 4. Péntekig még lehet pályázni az Aranybulla Emlékévhez kapcsolódó programok támogatására

  Tízmillió forintos keretösszeggel pályázatot írt ki Székesfehérvár Önkormányzata a 2022-es Aranybulla Emlékévhez kapcsolódó programok támogatására. A pályázaton Fehérváron megvalósuló, az Emlékév történelmi értékeit felmutató, azokat megőrző programokkal vehetnek részt a civil szervezetek. Pályázati önrész nem szükséges, a benyújtási határidő 2022. január 28.

  2022.01.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár