Szabadtéri mise és toronyavatás Schwäbisch Gmündben

Vasárnap szabadtéri misével, dalbemutatóval, valamint az “Ötgolyós torony” látogatók előtti megnyitásával folytatódtak a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivál Schwäbisch Gmündben. Székesfehérvár német testvérvárosában számos közterületi kertet, belső udvart szépítettek meg az októberig tartó programsorozat tiszteletére.
2019.05.13. 17:13 |

Schwäbisch Gmündben mutatták be a Rems’N Roses formáció új dalát, amelyet a fiatalok a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivál szervezőinek felkérésére írtak.

A közönség is együtt énekelte a refrént a zenészekkel a vasárnap rendezett szabadtéri megnyitón. Ökumenikus misével indult a nap, ahol mindenki a szervező 16 települést összekötő Rems folyó kapcsán a víz éltető szerepét hangsúlyozták, valamint a természet megújító erejét az emberek életeben.

 Németországban most vasárnap volt Anyák napja, a környékbeli iskolások és a város zenekara közös koncerttel köszöntötte a kertészeti fesztiválra érkezett édesanyákat, nagymamákat.

Színpadra szólították az ünnepség díszvendegeit, Diane von Württemberg hercegnőt, Klaus Pavel tartományi képviselőt és a város korábbi főpolgármesterét. A négy testvérvárosi delegáció vezetőjének - Székesfehérvár képviseletében Deák Lajosné tanácsnoknak - is virággal köszönte meg Richard Arnold, hogy részt vettek az egész évet átfogó programsorozat nyitányán.

A szabadtéri ünnepségnek a kis Rokokó-kastély udvarán felállított színpad adott otthont, ahol a programsorozat októberi zárásáig számos szabadtéri misét, istentiszteletet és előadást, koncertet rendeznek még. Vasárnap például helyi önkéntesek rokokó életképekkel, tánc- és énekelőadásokkal szereztek kellemes perceket a kastélykertben sétálóknak.

Zenészek vezetésével vonult a helyi fesztiválnyitó közönsége az “Ötgolyós torony” elé. A város egyik látványossága ez az épület, amelyet a városi elöljárók és a főpolgármester kezdeményezésére most látogathatóvá tettek a fesztivál alkalmából. Több közösségi kertet, udvart is megújítottak mostanra. Például a régi kórházépület belso udvarát is, ahol angyalos szabadtéri szobrok, növénykompozíciók csábítják körséta a látogatókat.

A testvérvárosi delegációk végigjárhatták a Zeisel-hegyre épített Glücklicht sétautat is. Schwäbisch Gmünd legutóbbi városrészi rehabilitációja ez, ahol a korábban kevesek által használt területet közadakozásból alakították közösségi térré: a hegyoldalban szőlőskertet, a tetején pedig fából épült kilátót alakítottak ki, ahonnan a hegyekkel körülvett település egésze megcsodálható. A gyerekek egy fémből készült csúszdán juthatnak le másodpercek alatt a Zeiselbegről.

Többszáz önkéntes vesz részt a programok megvalósításában. A zenészektől az amatőr színészeken át a helyszíneken a látogatókat fogadó és kísérő helyszínbiztostosítókig mindenki ingyenesen vállalta, hogy közösen dolgozik a virágos rendezvénysorozat sikeréért.

A Rems-Völgyi Kertészeti Fesztivál októberig tart. Addig a 16 együttműködő településen folyamatosan zajlanak a programok. Schorndorfban és Schwäbisch Gmündben pedig kéthetente megújulva összesen tíz témában láthatják majd a helyi és környékbeli virágkötők által megálmodott kompozíciókat.

Közélet

 1. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.16.
 2. Fókuszban a választókerületek - Öreghegy észak és Csala

  Az egykori szőlőhegy, a két világháború közötti nyári mulatozások színhelye, Öreghegy északi része és Csala együttesen alkotja a 12. számú választókerületet, ahová az utóbbi években sok család költözött ki.

  2019.07.16.
 3. Csángó mise és hagyományőrző est lesz szerdán Nyisztor Ilonával és tanítványaival

  Nyolcadik alkalommal szerveznek csángómagyar estet Nyisztor Ilonával és tanítványaival Székesfehérváron. A Magyar Örökség-díjas népdalénekes, valamint pusztinai hagyományőrző gyerekek és asszonyok július 17-én, szerdán 18 órakor lépnek fel a Hiemer-házban, ezt megelőzően, 17 órai kezdettel csángó misén is részt vesznek a Ciszterci templomban.

  2019.07.16.
 4. A 17-es honvéd gyalogezred katonáira emlékeznek a Zichy ligetben

  A Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred tiszteletére szerveznek megemlékezést július 18-án, csütörtökön délelőtt a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen az emlékező beszédet követően koszorúzásra kerül sor. Tisztelettel várnak minden emlékezőt.

  2019.07.16.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek