Szabadtéri mise és toronyavatás Schwäbisch Gmündben

Vasárnap szabadtéri misével, dalbemutatóval, valamint az “Ötgolyós torony” látogatók előtti megnyitásával folytatódtak a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivál Schwäbisch Gmündben. Székesfehérvár német testvérvárosában számos közterületi kertet, belső udvart szépítettek meg az októberig tartó programsorozat tiszteletére.
2019.05.13. 17:13 |

Schwäbisch Gmündben mutatták be a Rems’N Roses formáció új dalát, amelyet a fiatalok a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivál szervezőinek felkérésére írtak.

A közönség is együtt énekelte a refrént a zenészekkel a vasárnap rendezett szabadtéri megnyitón. Ökumenikus misével indult a nap, ahol mindenki a szervező 16 települést összekötő Rems folyó kapcsán a víz éltető szerepét hangsúlyozták, valamint a természet megújító erejét az emberek életeben.

 Németországban most vasárnap volt Anyák napja, a környékbeli iskolások és a város zenekara közös koncerttel köszöntötte a kertészeti fesztiválra érkezett édesanyákat, nagymamákat.

Színpadra szólították az ünnepség díszvendegeit, Diane von Württemberg hercegnőt, Klaus Pavel tartományi képviselőt és a város korábbi főpolgármesterét. A négy testvérvárosi delegáció vezetőjének - Székesfehérvár képviseletében Deák Lajosné tanácsnoknak - is virággal köszönte meg Richard Arnold, hogy részt vettek az egész évet átfogó programsorozat nyitányán.

A szabadtéri ünnepségnek a kis Rokokó-kastély udvarán felállított színpad adott otthont, ahol a programsorozat októberi zárásáig számos szabadtéri misét, istentiszteletet és előadást, koncertet rendeznek még. Vasárnap például helyi önkéntesek rokokó életképekkel, tánc- és énekelőadásokkal szereztek kellemes perceket a kastélykertben sétálóknak.

Zenészek vezetésével vonult a helyi fesztiválnyitó közönsége az “Ötgolyós torony” elé. A város egyik látványossága ez az épület, amelyet a városi elöljárók és a főpolgármester kezdeményezésére most látogathatóvá tettek a fesztivál alkalmából. Több közösségi kertet, udvart is megújítottak mostanra. Például a régi kórházépület belso udvarát is, ahol angyalos szabadtéri szobrok, növénykompozíciók csábítják körséta a látogatókat.

A testvérvárosi delegációk végigjárhatták a Zeisel-hegyre épített Glücklicht sétautat is. Schwäbisch Gmünd legutóbbi városrészi rehabilitációja ez, ahol a korábban kevesek által használt területet közadakozásból alakították közösségi térré: a hegyoldalban szőlőskertet, a tetején pedig fából épült kilátót alakítottak ki, ahonnan a hegyekkel körülvett település egésze megcsodálható. A gyerekek egy fémből készült csúszdán juthatnak le másodpercek alatt a Zeiselbegről.

Többszáz önkéntes vesz részt a programok megvalósításában. A zenészektől az amatőr színészeken át a helyszíneken a látogatókat fogadó és kísérő helyszínbiztostosítókig mindenki ingyenesen vállalta, hogy közösen dolgozik a virágos rendezvénysorozat sikeréért.

A Rems-Völgyi Kertészeti Fesztivál októberig tart. Addig a 16 együttműködő településen folyamatosan zajlanak a programok. Schorndorfban és Schwäbisch Gmündben pedig kéthetente megújulva összesen tíz témában láthatják majd a helyi és környékbeli virágkötők által megálmodott kompozíciókat.

Közélet

 1. Gálaesttel köszöntötték Fehérvár katonáit a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

  „Fehérvár köszönti katonáit” címmel gálaesttel köszöntötték a városunkban szolgáló katonákat hétfőn este a Vörösmarty Színházban, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából. Az eseményen átadták a Gyuricza Emlékgyűrűt és Sipos Gyula-díjat is. A gálán a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes „A magyar huszár” műsorát láthatták a résztvevők.

  2019.05.20.
 2. Térzenével és alaki bemutatókkal ünnepeltek fehérvár katonái

  A Helyőrségi Zenekar térzenéjével, alaki- és katonai testnevelési bemutatóval ünnepelte Székesfehérvár hétfőn a Magyar Honvédelem napját. Az ünnepségsorozat este a Vörösmarty Színházban folytatódik, ahol átadják a Gyuricza Béla emlékgyűrűt.

  2019.05.20.
 3. 331 évvel ezelőtt szabadult fel Székesfehérvár a török uralom alól

  1688-ban, 331 évvel ezelőtt május 19-én szabadult fel Székesfehérvár a 145 éves török uralom alól és kezdődött el Fehérvár barokk korszaka. A 331 évvel ezelőtti eseményekről hétfőn délelőtt emlékeztek meg a Nemzeti Emlékhelyen.

  2019.05.20.
 4. „ALBA BATTLE ROYAL - a Heated Dispute” - angol nyelvű vitaverseny Fehérváron

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium második alkalommal hirdette meg a tavalyi évben elindított angol nyelvű vitaversenyt a megye középiskolásai számára, az Arconic Alapítvány támogatásával. A megyei vetélkedő az előválogató és az elődöntő után hétfőn érkezett a fináléhoz, melyben vasvári és tópartis diákok mérték össze kommunikációs készségüket, logikus gondolkodásukat és idegen nyelvi tudásukat. 

  2019.05.20.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek