Szabadtéri mise és toronyavatás Schwäbisch Gmündben

Vasárnap szabadtéri misével, dalbemutatóval, valamint az “Ötgolyós torony” látogatók előtti megnyitásával folytatódtak a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivál Schwäbisch Gmündben. Székesfehérvár német testvérvárosában számos közterületi kertet, belső udvart szépítettek meg az októberig tartó programsorozat tiszteletére.
2019.05.13. 17:13 |

Schwäbisch Gmündben mutatták be a Rems’N Roses formáció új dalát, amelyet a fiatalok a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivál szervezőinek felkérésére írtak.

A közönség is együtt énekelte a refrént a zenészekkel a vasárnap rendezett szabadtéri megnyitón. Ökumenikus misével indult a nap, ahol mindenki a szervező 16 települést összekötő Rems folyó kapcsán a víz éltető szerepét hangsúlyozták, valamint a természet megújító erejét az emberek életeben.

 Németországban most vasárnap volt Anyák napja, a környékbeli iskolások és a város zenekara közös koncerttel köszöntötte a kertészeti fesztiválra érkezett édesanyákat, nagymamákat.

Színpadra szólították az ünnepség díszvendegeit, Diane von Württemberg hercegnőt, Klaus Pavel tartományi képviselőt és a város korábbi főpolgármesterét. A négy testvérvárosi delegáció vezetőjének - Székesfehérvár képviseletében Deák Lajosné tanácsnoknak - is virággal köszönte meg Richard Arnold, hogy részt vettek az egész évet átfogó programsorozat nyitányán.

A szabadtéri ünnepségnek a kis Rokokó-kastély udvarán felállított színpad adott otthont, ahol a programsorozat októberi zárásáig számos szabadtéri misét, istentiszteletet és előadást, koncertet rendeznek még. Vasárnap például helyi önkéntesek rokokó életképekkel, tánc- és énekelőadásokkal szereztek kellemes perceket a kastélykertben sétálóknak.

Zenészek vezetésével vonult a helyi fesztiválnyitó közönsége az “Ötgolyós torony” elé. A város egyik látványossága ez az épület, amelyet a városi elöljárók és a főpolgármester kezdeményezésére most látogathatóvá tettek a fesztivál alkalmából. Több közösségi kertet, udvart is megújítottak mostanra. Például a régi kórházépület belso udvarát is, ahol angyalos szabadtéri szobrok, növénykompozíciók csábítják körséta a látogatókat.

A testvérvárosi delegációk végigjárhatták a Zeisel-hegyre épített Glücklicht sétautat is. Schwäbisch Gmünd legutóbbi városrészi rehabilitációja ez, ahol a korábban kevesek által használt területet közadakozásból alakították közösségi térré: a hegyoldalban szőlőskertet, a tetején pedig fából épült kilátót alakítottak ki, ahonnan a hegyekkel körülvett település egésze megcsodálható. A gyerekek egy fémből készült csúszdán juthatnak le másodpercek alatt a Zeiselbegről.

Többszáz önkéntes vesz részt a programok megvalósításában. A zenészektől az amatőr színészeken át a helyszíneken a látogatókat fogadó és kísérő helyszínbiztostosítókig mindenki ingyenesen vállalta, hogy közösen dolgozik a virágos rendezvénysorozat sikeréért.

A Rems-Völgyi Kertészeti Fesztivál októberig tart. Addig a 16 együttműködő településen folyamatosan zajlanak a programok. Schorndorfban és Schwäbisch Gmündben pedig kéthetente megújulva összesen tíz témában láthatják majd a helyi és környékbeli virágkötők által megálmodott kompozíciókat.

Közélet

 1. Folyik a maszkok kézbesítése - kérjük, mindenki csak a sajátját vegye ki a postaládából

  Folyik azoknak a maszkoknak a kézbesítése, melyeket Székesfehérvár Önkormányzata vásárolt, hogy segítse a városlakók koronavírus-járvány elleni felelős védekezését. Több visszajelzés érkezett azonban arról, hogy kiveszik a postaládából a maszkokat tartalmazó borítékot. Szeretnénk mindenkit nyomatékosan megkérni, hogy csak a saját postaládájába tett maszkokat vegye el!

  2020.03.28.
 2. Két rászoruló család kapott számítógépet Székesfehérváron

  A Titkok Háza két számítógépet ajánlott fel két olyan család számára, akiknek ez gyermekeik taníttatása érdekében ez felbecsülhetetlen segítséget jelent. Az adományt a SZETA munkatársai juttaták el a családokhoz.

  2020.03.28.
 3. Háromszáz liter hypót adományoztak a Családok Átmeneti Otthonának

  A korábbi beszerzési forrás ellehetetlenülése okán, - az intézmény aktuális szükségleteiről történt egyeztetést követően - háromszáz liter hypót adományozott a Családok Átmeneti Otthonának a jelenleg önkéntesként szolgáló Deák Lajosné, a 11. számú választókörzet önkormányzati képviselője és családja pénteken. Az adományból a női és férfi hajléktalanszálló is részesül.

  2020.03.27.
 4. Minden fehérvári postaládába eljuttatják a maszkokat

  Megkezdődött azoknak a maszkoknak a kézbesítése, melyeket Székesfehérvár Önkormányzata vásárolt, hogy segítse a városlakók koronavírus-járvány elleni felelős védekezését. A felszereléseket, egy tájékoztató kiadvánnyal együtt juttatják el a fehérvári háztartásokba. 

  2020.03.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin