Stratégiai együttműködés a KJE és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet között

Február 7-én, sajtótájékoztató keretében került sor a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár és a Kodolányi János Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírására, a RETÖRKI budapesti konferenciatermében.
2024.02.08. 10:11 |
Stratégiai együttműködés a KJE és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet között

Dr. Vizi László Tamás megbízott rektor kiemelte, hogy a Kodolányi János Egyetem a gazdasági és társadalmi szereplőkkel és a helyi közösséggel kooperáló, oktató-kutató-fejlesztő felsőoktatási intézmény. Az egyetem stratégiai célja, hogy a szűkebb helyi közösség és gazdaság igényeit széleskörű műveltséggel rendelkező, folyamatosan tanulni és magát fejleszteni képes, a kiválóság iránt elkötelezett, stabil értékrenddel rendelkező, környezettudatos diplomás munkavállalók képzésével, tudományos kutatással és innovatív szolgáltatásokkal segítse.

Dr. Nyári Gábor, a RETÖRKI ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a több mint egy évtizede működő intézet célja, hogy a teljes XX. századot lefedő, de a rendszerváltás időszakát fókuszban tartó alapkutatások folytatása és az eredmények publikálása mellett az oktatás és az ismeretterjesztés eszközeivel el tudja érni a társadalom szélesebb rétegeit, ezzel elősegítve múltunk jobb megismerését, megértését és feldolgozását. Ezen a területen kiemelten fontosnak tartja, hogy az Intézeten belül harmadik éve működik a Történelemdidaktikai- és Pedagógiai Műhely, amelynek munkájában a RETÖRKI szakemberei mellett külsős szakértők és pedagógusok is részt vesznek.

Az egyetem és a kutatóintézet eredményes közös múltra tekint vissza, a most aláírásra került határozatlan idejű stratégiai együttműködési megállapodás ennek folytatása, új szintre emelése.

Az együttműködés értelmében az egyetem történelem és nemzetközi tanulmányok képzésének hallgatói szakmai gyakorlatukat a RETÖRKI-nél tölthetik, amelynek keretében elsősorban az elméleti és gyakorlati levéltári munkával és kutatással ismerkedhetnek meg. Emellett a közösségszervezés képzés hallgatói – szintén szakmai gyakorlatként – részt vehetnek a RETÖRKI rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában.

A Felek továbbá kifejezték azon szándékukat, hogy az egyetemen létrehozandó történelem mesterképzés és osztatlan történelemtanári képzés kialakításában és működtetésében együttműködnek egymással.