Stabil évet zárt a VIDEOTON 2020-ban - hétezer főt foglalkoztat a vállalatcsoport

A 2020-as év rendkívüli kihívásai ellenére várhatóan kiegyensúlyozott évet zár a VIDEOTON: a közel 7000 főt foglalkoztató a vállalatcsoport árbevétele valamennyivel a 2019-es szint felett fog realizálódni, és új üzletek tekintetében még kedvezőbbek a kilátások, mint tavaly ilyenkor.
2020.12.23. 16:25 |

A 2020-as összefoglalót itt töltheti le (.pdf)

A 2019-es év zárásakor már egy globális lassulás egyértelmű jelei körvonalazódtak, majd a koronavírus okozta világjárvány, és a nyomában fellépő gazdasági krízis példátlan próbatétel elé állította az egész világot és a VIDEOTON-t is. Ennek ellenére, a pénzügyileg stabil, diverzifikált, 21 tagvállalatból álló cégcsoport árbevétele várhatóan eléri a 192 milliárd forintot, miközben az új üzleti lehetőségek kihasználásával üzleti pozícionáltságuk jelentősen javult, ezáltal a 2021-es prognózisuk jobb, mint amilyen a 2020-as volt.

A VIDEOTON portfóliójában továbbra is az elektronikai gyártás és szerelés képviseli a legnagyobb arányt, amely az előző évekhez képest tovább tudta növelni az árbevételét. Iparági megoszlás tekintetében az autóiparban elsőként jelentkező válság ellenére ez a szektor megőrizte vezető szerepét, az elektromobilitás fejlődésével pedig az e-car alkatrész gyártásokhoz kapcsolódó lehetőségeknek köszönhetően új piaci területek nyílnak meg a VIDEOTON számára. Emellett további lehetőséget jelent a vírus miatti felgyorsuló IoT és kommunikációs üzletág növekedése.

A válság ellenére a 2020-as évben nem álltak le a beruházások sem: a 7,4 milliárd forintnyi fejlesztés 3/4-a technológiai korszerűsítést jelentett. A létszámban április-májusban a COVID válság negatív hatásai miatt jelentős csökkenés következett be, ezt az év végére a vállalatcsoport a magyarországi munkavállalókat figyelembe véve szinte teljesen vissza tudta építeni.

A koronavírus elleni küzdelem, a VIDEOTON-nak otthont adó településeken a védekezés támogatása és természetesen a munkatársak egészségvédelme abszolút prioritást élvezett a 2020-as év során: a vállalatcsoport erre fordított kiadásai meghaladják a 150 millió forintot.

Gazdaság

 1. Nyolcvanéves múltra tekint vissza a fehérvári kerékgyártás

  Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.

  2021.01.21.
 2. Fehérvári turizmus 2020-ban - itt vannak az első adatok a koronavírus hatásairól

  Mintegy 73.793 vendégéjszakát regisztráltak Székesfehérvár kereskedelmi szálláshelyein 2020-ban. Mint a legtöbb magyar városban, úgy Fehérváron is erősen érződik a turizmusban a koronavírus hatása, a forgalom az előző évhez képest 47%-os volt.

  2021.01.19.
 3. Ifjúsági Tudományos Verseny - száz többletpont jár a dobogósoknak

  Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a húsz év alatti fiataloknak szóló innovációs versenyt, az első fordulóra 140 projektötlet érkezett. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen legjobban szereplő fiatalok ösztöndíjban részesülnek, a dobogós helyezettek pedig 100 plusz pontot is kapnak a felsőoktatási felvételin.

  2021.01.19.
 4. Milliárdos japán beruházások - fejleszt a fehérvári DENSO is

  Három japán vállalat összesen 6,5 milliárd forint összegű autóipari beruházást hajt végre Magyarországon, ehhez a kormány 2 milliárd forint támogatást biztosít - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. A székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary mellett a biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. is fejleszt.

  2021.01.12.
 1. Február 10-ig pályázhatnak a vállalkozások a Magyar Innovációs Nagydíjra

  29. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot a Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai partnerségével és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával.

  2021.01.05.
 2. Mérséklődött az ingatlanok rohamos drágulása Székesfehérváron is

  Idén egyre gyorsuló ütemben mérséklődött az ingatlanok drágulása, helyenként még csökkentek is az árak - derül ki az OTP Ingatlanpont összesítéséből. Bár a drágulás lassult, ennek ellenére a székesfehérvári ingatlanok négyzetméter átlagára is átlépte idén a 400 ezer forintos határt.

  2020.12.27.
 3. Stabil évet zárt a VIDEOTON 2020-ban - hétezer főt foglalkoztat a vállalatcsoport

  A 2020-as év rendkívüli kihívásai ellenére várhatóan kiegyensúlyozott évet zár a VIDEOTON: a közel 7000 főt foglalkoztató a vállalatcsoport árbevétele valamennyivel a 2019-es szint felett fog realizálódni, és új üzletek tekintetében még kedvezőbbek a kilátások, mint tavaly ilyenkor.

  2020.12.23.
 4. A Videoton Autóelektronika beruházását is támogatja a kormány

   Négy magyar vállalat - köztük a székesfehérvári Videoton Autóelektronika - támogatásával 8,7 milliárd forintnyi beruházáshoz járul hozzá a kormány - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Az állami támogatás a fejlesztéseken túl 3200 munkahely megtartását és 300 új állás megteremtését is segíti.

  2020.12.18.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár