Sportbemutatóval és gálaesttel ünnepelte katonáit Fehérvár

A Helyőrségi Zenekar Korzó-toborzójával, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjeinek katonai sportbemutatójával, majd gálaesttel ünnepelte Székesfehérvár a Magyar Honvédelem napját. A Vörösmarty Színházban rendezett „Fehérvár köszönti katonáit” esten átadták a Gyuricza Béla emlékgyűrűt és a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított Sipos Gyula díjat is, ez utóbbi elismerést posztumusz ítélték oda Jobbágy Antalnak.
2018.05.17. 19:19 |

Több éves hagyomány Székesfehérváron, hogy a Magyar Honvédelem Napja alkalmából a fehérvári és más helyőrségekben szolgáló katonák kitelepülnek a Belvárosba, ahol különböző programokat, bemutatókat tartanak.

A „Fehérvár katonái” rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a honvédek mindennapi feladataiba, felkeltse a katonai pálya iránti érdeklődést, és támogassa az ifjúság hazafias nevelését.

A Fehérvár katonái rendezvényen Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke kiemelte, hogy Fehérvár nem csak koronázóváros, hanem katonaváros is.

„Ebben a helyőrségben mindig szolgált katona, jelenleg az Összhaderőnemi Parancsnokság és két alárendelt alakulat katonái szolgálnak városunkban. Megtiszteltetés itt szolgálni, jó katonának lenni Székesfehérváron.” - fogalmazott ünnepi beszédében Mihócza Zoltán vezérőrnagy.
A térzenés megnyitót követően dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit. „Ez a város több mint ezer éves történelme alatt nem maradhatott volna fenn, nem őrizhette volna meg hagyományait és értékeit, ha nem lettek volna minden korban azok a a katonaemberek, akik a biztonságot garantálták ennek a városnak és az itt élő polgároknak, néha itt Fehérváron, néha pedig egészen távol.” - emelte ki köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere, aki annak fontosságáról is szólt, hogy minden évben legyen egy nap, amikor a katonák bemutathatják tudásukat, a város lakói pedig megköszönhetik áldozatvállalásukat, aminek köszönhetően biztonságban élhetünk.

A programot Korzó-toborzóval a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar nyitotta, majd bemutatót tartottak a helyőrség alakulatainak katonái. Ez után a Jövő katonái néven az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjeinek katonai sportbemutatója következett.

Este „Fehérvár köszönti katonáit” címmel rendeztek gálaestet a Vörösmarty Színházban a Magyar Honvédelem Napja alkalmából.

Székesfehérvár önkormányzata a több mint 20 éves hagyományokhoz híven, a Magyar Honvédelem napjához kötődően a „Fehérvár köszönti katonáit” gálaesttel köszönte meg a helyőrségben szolgáló katonák áldozatos munkáját. A gála a Kákics együttes „Feltettem magamban, hazámat szolgálom…” című műsorával kezdődött, majd felcsendült a Kuruc Díszinduló is, amelyet a tavalyi évben az Összhaderőnemi Parancsnokság 10 éves fennállása alkalmából, Huszár János altábornagy felkérésére Ruff Tamás őrnagy, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere komponált, és amelyet az ÖHP indulójának tekintenek. A műsort Matuz János rendezte, közreműködött az Alba Regia Táncegyüttes és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar. 

Ezt követően díjak átadása következett. Elsőként a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Országos Szövetsége által alapított díjat, a Dr. Gyuricza Béla vezérezredes emlékére alapított Gyuricza Béla emlékgyűrűt adták át Husonyicza Gábornak, a kazincbarcikai Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület elnökének és Bernáth István Jánosnénak, a HTBK táborfalvai elnökének.

Ezt követően Székesfehérvár Önkormányzatának díját, a Sipos Gyula díjat adták át posztumusz Jobbágy Antalnak, aki a vietnámi békefenntartó misszió tagjaként 1974. júliusától a háború befejezéséig, 1975. áprilisáig Saigonban is szolgált.

Jobbágy Antal aktív és nyugállományú katonai pályafutása, a honvédség és a társadalmi szervezetek képviseletében a katonai hagyományápolás, a kegyeleti tevékenység és a sport érdekében végzett értékmegőrző és értékteremtő munkájának, valamint Székesfehérvár katonai szellemiségének megtartása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként posztumusz kapta az elismerést. A katona 1962-ben került Székesfehérvárra, az akkori 43. Önálló Híradó Ezredhez; alapító tagja volt az 5. Hadsereg Parancsnokság szervezetének, és megalapítója a 43-as Baráti Körnek, alapítója és megyei titkára volt a Szondi Sportegyesület tenisz-szakosztályának. Az elismerést Jobbágy Antal özvegye vette át Székesfehérvár polgármesterétől.

A gálán Cser-Palkovics András polgármester a katonacsaládok fontos szerepét emelte ki: „Ez a 170 év a nemzet történelmében nagyon sok fordulópontot, nehéz időszakot tartogatott: az otthon maradottakra legalább akkora figyelmet kell fordítanunk, amikor emlékezünk, mint azokra, akik mentek és tették a dolgukat. Adott esetben életüket, egészségüket nemcsak kockára éve, hanem el is veszítve.” – fogalmazott, köszönetét fejezve ki a város katonáinak. 

Közélet

 1. Vándorkiállítás az Óbudain a 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére

  2018-ban ünnepeljük a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulóját. A jeles évfordulóra a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítást készített, amely betekintést enged e 170 éves időszak történéseibe, továbbá bemutatja annak jelentős eseményeit és jellegzetes tárgyait. A tárlat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán nyílt meg kedden délelőtt.

  2018.10.16.
 2. Megnyílt az Egészségfejlesztési Iroda a Jancsár utca 1. szám alatt

  Egy országos hálózat részeként Egészségfejlesztési Iroda nyílt Székesfehérváron, a Jancsár utca 1. szám alatti orvosi rendelőben. Az iroda kialakítására és működtetésére a Humán Szolgáltató Intézet 90 millió forintos, nyertes EFOP-pályázata és Székesfehérvár Önkormányzatának támogatása adott lehetőséget.

  2018.10.16.
 3. 25 esztendős a Prohászka-templom Karitász csoportja - jótékonysági est lesz pénteken

  A Prohászka templom karitász csoportjának életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel 25 évvel ezelőtt kezdte el a csoport a szeretetszolgálatát. Az évforduló alkalmából október 19-én, pénteken 19 órától jubileumi estet rendeznek. Az ünnepi műsor mellett festményekből nyílik kiállítás: a felajánlott alkotások megvásárlásából befolyt támogatást és az este adományait jótékonysági célokra fordítják. A rendezvényt és a jubiláló tagokat Spányi Antal, megyés püspök köszönti. 

  2018.10.16.
 4. Zrínyi 2026 - tájékoztató a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeiről

  A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elmúlt háromnegyed évének eredményeiről, terveiről, valamint a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tervezett szervezeti átalakításairól tájékoztatott Dr. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke hétfőn, Budapesten, egy szakmai sajtóbeszélgetésen. 

  2018.10.15.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek