Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt

A cseppfertőzéssel, levegőben terjedő betegségek elleni védelmet segítik azok a speciális maszkok, amelyek a székesfehérvári Karsai Holding Zrt. gyártósorán készülnek.
2020.11.26. 09:43 |

A többször felhasználható, mosható, fertőtleníthető, rugalmas védőfelszerelést már árusítják, kereskedelmi forgalomban kapható, webáruházban megtalálható, eljuttatták már iskolákba, illetve cégek is vásárolják munkatársaik védelmére - tájékoztatott Kis Éva cégvezető, aki kiemelte, az egészség mellett a környezet védelme is fontos volt a fejlesztés során.

A járvány egészségügyi előírásaiban első helyen szerepel a maszk kötelező viselése a vírus terjedésének lassítása és az egészég védelme érdekében. A higiéniai szabályok betartása mellett ma már legtöbben kiemelt figyelmet fordítanak arra, milyen maszkot választanak. Sokféle szempont – a védelmi fokozat, a jó szellőzés, a többszöri felhasználhatóság és a kényelem – alapján születik döntés. A tavaszi tapasztalatok és az egészségügyi területről összegyűjtött igények eredményeként született az a duplafalú maszk, amelynek gyártását nyár elején kezdte meg a Karsai Műanyagtechnika Holdig Zrt.

Mint azt Kis Éva cégvezető elmondta, a járvány első időszakában tapasztalt átmeneti maszkhiány, a védelmi és kényelmi szempontok mind-mind szerepet játszottak a maszk gyártása mellett szóló döntésben. Így született meg az orr- és száj eltakarására szolgáló, két egymáshoz kapcsolódó csészéből álló maszk, amelybe egyedi, cserélhető szűrőbetét helyezhető. A maszk praktikus, mindig kéznél lévő, a lehetőségekhez képest kényelmes, orrot és szájat eltakaró, ezáltal védelmet biztosító eszköz. A hozzá tartozó szűrőbetét pedig TÜV-SÜD Kft. által bevizsgált és tanúsított, kiváló részecskeszűrő képességgel rendelkezik.

Kis Éva kiemelte, hogy a vásárlói visszajelzések nagyon pozitívak. A maszk viselete kényelmes, külön kiemelik, hogy könnyű benne lélegezni és beszélni, és fontos szempont, hogy általában a szemüveg sem párásodik a használatakor. S mivel már színes kivitelben is elérhető, így már családok is vásárolják úgy, hogy mindenkinek megvan a “saját” színű maszkja. „A vírus elleni sikeres védekezés fontos eleme, hogy olyan védőeszközt kínáljunk, amely valóban felhasználóbarát, hogy a viselője kevésbé érezze magát “áldozatnak”. Örülünk és büszkék vagyunk, ha a magunk részéről ebben a formában hozzá tudunk járulni a járvány elleni védekezéshez.”

Közélet

 1. Járványköltségvetés készült, de idén is garantált a város hitelfelvétel nélküli, stabil gazdálkodása

  Szerdán lépett hatályba Székesfehérvár 2021. évi költségvetése. Dr. Cser-Palkovics András polgármester „járványköltségvetést” írt alá a Városházán, 75 milliárd forint főösszeggel, amiből 21 milliárd forint az Önkormányzat saját bevétele, működésre 30 milliárd, fejlesztésekre pedig több mint 40 milliárd forintot számolva. 

  2021.01.20.
 2. Honvédelmi ismeretek és hazafias tradíciók átadását segítő megállapodást kötöttek

  Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola abból a célból, hogy elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára.

  2021.01.20.
 3. Szombaton írják országszerte a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgát

  Január 23-án, szombaton délelőtt írják országszerte, így Székesfehérváron is a középiskolai központi felvételi vizsgákat a diákok. A járványvédelmi szabályok értelmében egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet, minimum másfél méteres védőtávolsággal. Számukra nem teszik kötelezővé a védőmaszk használatát, a felügyelő tanároknak azonban igen – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján közzétett egészségügyi ajánlásokban.

  2021.01.20.
 4. A Wannsee-i konferenciára emlékeznek Székesfehérváron

  A Wannsee-i konferenciáról emlékezik meg az idei év első Közéleti klubjában a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága. A rendkívüli helyzet miatt idén a hagyományos emlékező program elmarad, helyette egyéni emlékezésre kérik a fehérváriakat. 

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár