Sorsunk a dalban - Ady verseivel ünnepelték a Magyar Költészet Napját a Városházán

A Sorsunk a dalban - Ady-rítus című esttel ünnepelte Fehérvár a Magyar Költészet Napját pénteken este a Városháza dísztermében. A Medve Színpad társulatának Halmy György által rendezett előadása szakrális misztériumjáték, amelyben színművészek és zenészek is közreműködtek.
2019.04.12. 20:51 |

A Medve-társulat már többször is járt nálunk, az Öreghegyi Közösségi Házban. Mivel a rendezőjük, Halmy György, Ady Endre életművének szerelmese, három Ady-előadásuk is van, de például Márai Sándor Füveskönyvéből készült előadásukat is meghívtuk már, így az Ady-centenárium alkalmából egyből ők jutottak eszünkbe” - emelte ki Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója.

Azért foglalkozunk Adyval, mert Ady a legnagyobb. Azért merek ilyet mondani, mert végignézve költészetét, a nekünk hátrahagyott hagyatékát azt vettem észre, hogy ő nem elsősorban költő, hanem elsősorban pap. Azok az értékek, amelyeket ő képvisel és a költészetében fantasztikus módon megfogalmaz, azok ma úgy kellenek, mint egy darab kenyér vagy mondhatnék akármilyen más hasonlatot.

Ady azért nagyon fontos, mert azok a gondolatok, amelyek ma az emberi életben és egyáltalán a természetben vagy akár a világvallásokban is megjelennek, ezekben ő olyan otthonosan mozgott, hogy ezeket magyarrá tudta tenni, anélkül hogy magyarázatra szoruljon.

Sajátos szűrőjén keresztül úgy mentek keresztül ezek a dolgok, hogy a hétköznapokba le tudta nekünk hozni.

A mindennapokban arról tudott beszélni, hogy mi az, ami a szerelemben fontos lehet neked és azt merd megélni. Mi az, ami a magyarságodban fontos lehet neked és azt merd megélni. Mi az ami az életben fontos lehet és azt merd megélni és mi az, ami a halálban fontos lehet, nézz szembe vele, hogy egyszer meg fogsz halni. Amivel egyébként semmilyen módon nem nézünk szembe, soha. Ő szembe tud nézni a halállal és szembe is néz. És mindezekben a helyzetekben megtalálja a megoldást." - hangsúlyozta Halmy György, a Sorsunk a dalban - Ady-rítus című darab rendezője

Az előadásban Kántor Zsuzsanna, Bánfi Kata, Válóczy Elek színművészek léptek fel, zongorán közreműködött Borzsák Réka, hegedűn játszott Prokopius Andrea. Az előadás zenéjét Rossa László szerezte.

Kultúra

 1. Múzeumi programkavalkád szombaton - éjfélig lesznek nyitva a kiállítóhelyek

  A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

  2019.06.18.
 2. Pályázatot hirdetnek a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére

  A Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére. A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

  2019.06.17.
 3. Bence Lajos: Írott szóval – kötetbemutató beszélgetés hétfőn a Királykút Emlékházban

  Június 17-én, hétfőn a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban, ahol 18 órától Bence Lajos: Írott szóval című művéről Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész beszélget az őrvidéki szerzővel.

  2019.06.16.
 4. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton. Szikora János külön köszöntötte a távozó Hirtling Istvánt és a 30 éve közalkalmazotti státuszban színészként dolgozó Kozáry Ferencet is.

  2019.06.15.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka