Sorsunk a dalban - Ady verseivel ünnepelték a Magyar Költészet Napját a Városházán

A Sorsunk a dalban - Ady-rítus című esttel ünnepelte Fehérvár a Magyar Költészet Napját pénteken este a Városháza dísztermében. A Medve Színpad társulatának Halmy György által rendezett előadása szakrális misztériumjáték, amelyben színművészek és zenészek is közreműködtek.
2019.04.12. 20:51 |

A Medve-társulat már többször is járt nálunk, az Öreghegyi Közösségi Házban. Mivel a rendezőjük, Halmy György, Ady Endre életművének szerelmese, három Ady-előadásuk is van, de például Márai Sándor Füveskönyvéből készült előadásukat is meghívtuk már, így az Ady-centenárium alkalmából egyből ők jutottak eszünkbe” - emelte ki Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója.

Azért foglalkozunk Adyval, mert Ady a legnagyobb. Azért merek ilyet mondani, mert végignézve költészetét, a nekünk hátrahagyott hagyatékát azt vettem észre, hogy ő nem elsősorban költő, hanem elsősorban pap. Azok az értékek, amelyeket ő képvisel és a költészetében fantasztikus módon megfogalmaz, azok ma úgy kellenek, mint egy darab kenyér vagy mondhatnék akármilyen más hasonlatot.

Ady azért nagyon fontos, mert azok a gondolatok, amelyek ma az emberi életben és egyáltalán a természetben vagy akár a világvallásokban is megjelennek, ezekben ő olyan otthonosan mozgott, hogy ezeket magyarrá tudta tenni, anélkül hogy magyarázatra szoruljon.

Sajátos szűrőjén keresztül úgy mentek keresztül ezek a dolgok, hogy a hétköznapokba le tudta nekünk hozni.

A mindennapokban arról tudott beszélni, hogy mi az, ami a szerelemben fontos lehet neked és azt merd megélni. Mi az, ami a magyarságodban fontos lehet neked és azt merd megélni. Mi az ami az életben fontos lehet és azt merd megélni és mi az, ami a halálban fontos lehet, nézz szembe vele, hogy egyszer meg fogsz halni. Amivel egyébként semmilyen módon nem nézünk szembe, soha. Ő szembe tud nézni a halállal és szembe is néz. És mindezekben a helyzetekben megtalálja a megoldást." - hangsúlyozta Halmy György, a Sorsunk a dalban - Ady-rítus című darab rendezője

Az előadásban Kántor Zsuzsanna, Bánfi Kata, Válóczy Elek színművészek léptek fel, zongorán közreműködött Borzsák Réka, hegedűn játszott Prokopius Andrea. Az előadás zenéjét Rossa László szerezte.

Kultúra

 1. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 2. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.
 3. Földes László HOBO Viszockij-estje az Öreghegyi Közösségi Házban

  Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Jegyek a helyszínen és A Szabadművelődés Házában kaphatók.

  2019.04.16.
 4. Álmok a vásznon - a Derkovits Kör tagjainak legszebb alkotásait láthatjuk

  A Derkovits Képzőművészeti Kör tagjainak legszebb alkotásaiból rendez kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ: az olajképeket, akvarelleket, grafikákat egyaránt felvonultató tárlatot Pálfalvi András, az intézmény címzetes igazgatója nyitja meg április 24-én, szerdán 17 órakor a Művészetek Háza kiállítótermében. A kiállítás kurátora Karóczkay Ottó festőművész.

  2019.04.16.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka