Sorozatzáró várostörténeti vetélkedőjét rendezte az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület

Szerdán délelőtt rendezte meg hagyományos történelmi vetélkedőjét az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület a Hiemer-házban. A tíz évvel ezelőtt, a Szent István Emlékévben életre hívott versenyen ezúttal is a magyar történelem állt a középpontban, azon belül is az Árpád-házi királyok, kiegészülve az Aranybulla témakörével. 
2022.09.21. 12:50 |
Sorozatzáró várostörténeti vetélkedőjét rendezte az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület

A versenyre ezúttal is jól felkészültek a csapatok, a baráti hangulatú versengés során mindenki számot adott tudásáról a magyar királyok és az Aranybulla témaköreiben.

A versenyt a közös érdeklődési kör és a sokszínűség hozta létre – emlékezett vissza Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület elnöke köszöntőjében. Mint mondta, az ARNYE megannyi városrészi és szakmai klubja mindig is fogékony volt a közösségi eseményekre, ez a vetélkedő pedig csak még jobban összekovácsolta a társaságot.

„Történelmi városban történelmi személyekről nagy kihívás vetélkedni. Nagyon örülök, hogy az Aranybulla 800. évfordulójának alkalmából ismét felkészültek a résztvevők és összemérik tudásukat.” – mondta Lehrner Zsolt alpolgármester, aki az egyesület fennállásának 30. évfordulója alkalmából is köszöntötte az ARNYE tagjait.

A csapatok felkészülten, pontosan válaszoltak a feltett kérdésekre. Az első köröket mind a hat csapat, a Rozmaring, a Vadrózsa, a Vízügy 2., a Menőmanók, a Vízipók és a Cappuccino is hiba nélkül teljesítette. A vetélkedőt vezető Fejes Rudolf által feltett kérdésekhez a háromtagú zsűri – Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke – csupán néhány alkalommal tett kiegészítést.

Utolsó alkalom lévén a díjazás is rendhagyó volt. A csapatok ugyan pontokért versengtek, díjazásban azonban mindenki azonosan részesült: emléklapot és könyvutalványt vehettek át a résztvevők.

Fehérvári színes

 1. A Turizmus Világnapját ünneplik

  A Turizmus Világnapja alkalmából a Tourinform Iroda ingyenes Belvárosi sétával várja az érdeklődőket. A körülbelül 1-1,5 órás séta során a történelmi látnivalókon túl a Hiemer-ház, a Püspöki palota és a Városháza udvarát is meglátogathatják a résztvevők, akiknek így csak a kiállítási belépődíjakért kell fizetniük.

  2023.09.25.
 2. Most vasárnap lesz a Lecsó

  Az időjárás miatt biztonságosan és élményt nyújtó módon nem lehetett volna szombaton megtartani a lecsófesztivált - írta Facebook válaszában Fehérvár polgármestere azokra a hozzászólásokra reagálva, amik a rendezvény elhalasztásával kapcsolatban érkeztek. "Természetesen nagyon sajnálom személyesen én is, a szervezők is, hogy így alakult, de az időjárást nem tudjuk befolyásolni. Ez (sajnos) nem "polgármesteri hatáskör"."

  2023.09.25.
 3. Bütykölde az Aranybulla Könyvtárban

  Folytatódik a Bütykölde című kreatív programsorozat az Aranybulla Könyvtárban. Szeptember 26-án, kedden 16.30 órai kezdettel őszi ajtódíszek készítésére hívja az érdeklődőket az intézmény. A részvétel ingyenes.

  2023.09.25.
 4. Sünöket engednek szabadon

  A Sóstó Vadvédelmi Központban gyógyult és nevelkedett sünök nagy részét az elkövetkező időszakban engedik szabadon, főleg zártkerti gyümölcsösök közelében. A bekerült állatok a legkülönfélébb betegségekkel és sérülésekkel érkeztek, idén eddig 127-en és nagyjából felük kezdhet új életet most ősszel és segítheti a sünök fennmaradását.

  2023.09.25.