Sokmilliós fejlesztésekről is szó volt a Vasváriban a lakossági fórumon

Lakossági fórumot tartottak hétfő este a 4-es számú választókerületben. A Vasvári Pál Gimnáziumban tartott fórumon a körzet lakóinak napi aktuális kérdései mellett szó volt arról is, hogy az elmúlt évben több nagyberuházás is befejeződött a körzetben megújult a Horvát István lakótelep összes útja, elkészült a Salétrom utcai sétány, elkezdődött a Deák Ferenc utcai belső úthálózatának felújítása és a Kaszap István utca is új burkolatot kapott.
2019.04.15. 19:12 |

Molnár Tamás önkormányzati képviselő elmondta, hogy a Lövölde úton sikerült mintegy negyven új parkolót építeni és az ARÉV Sportcsarnok mögött 25 új parkoló is épült. Kérte a lakókat, hogy ha bárhol olyan helyet látnak a házuk körül, ami alkalmas lehet parkolónak, keressék e-mailen vagy Facebookon keresztül. Elhangzott, hogy a Horváth István lakótelepen engedélyes terve van már további parkolók kialakításának.

A lakossági fórum előtt a Horvát István lakótelepi megújult játszótéren tartott bejárást Cser-Palkovics András Fehérvár polkgármestere Molnár Tamás önkormányzati képviselő Bozai IStván városgondnokkal közösen. Az 5,2 millió forintos beruházásból új játékokat helyeztek el a téren, fa szegélyt kapott a homokozó, kicserélték a régi padokat, és a biztonságos használat érdekében bekerítették a játszóteret. A fejlesztés lakossági kérésre, kismamák jelzésére valósult meg a lakótepen. A Horvát István lakótelep 8-10. előtti játszótér 5,2 millió forintos beruházásból valósult meg. A családok birtokba vehettek egy új, kéttornyú mászóvárat, és egy kétállásos hinta is helyet kapott ütéscsillapító burkolattal. A régi, rossz állapotú padokat lecserélték és fából készült szegélyt kapott a homokozó, valamint a kisgyermekek biztonságának érdekében bekerítették a területet.

A lakossági fórumon a jövőre vonatkozó tervek között Molnár Tamás kiemelte, hogy a Lövölde utcában járdafelújítás lesz és az Erzsébet utca belső útjait is szeretnék felújítani a járdákkal együtt. A Béke téren az orosz katonatemető melletti területen egy pihenőparkot alakítanának ki kis játszótérrel.

Egyed Attila a Lövölde 40-es társasház közös képviselője a környéken elszaporodott varjakkal kapcsolatban kérte, hogy a legrövidebb időn belül szeretnének megoldást találni arra, hogy valamivel kevesebb madár legyen a területen, ugyanis annyira sok madárürülék van a környéken, ami az „elviselhetőség határát súrolja.” Elhangzott, hogy a házban nem szeretné senki sem bántani a madarakat. Bárány István a járási hivatal természetvédelemmel foglalkozó munkatársa elmondta, hogy a vetési varjú védett és a városban keresi a táplálékát és itt talált életteret magának, azonban ha nem találnak fészkelésre alkalmas területet továbbállnak majd. A fészek eltávolítása csak engedély birtokában lehetséges kizárólag akkor, ha nincs fióka benne. Amikor a fészkelési szezon befejeződik, utána, kizárólag engedély birtokában el lehet távolítani ezeket. Molnár Tamás önkormányzati képviselő elmondta, hogy elkezdődik az engedélykérés és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak segítségével végzik majd el a varjak kitelepítését. A Városgondnokság pedig a közterületen elvégzi a madárürülékek eltakarítását.

Ugyancsak a Lövölde 40-ből érkezett kérés, hogy tegyék fizetőssé a parkolást a környéken, így az ott élők az évi háromezerötszáz forintos lakossági bérlettel tudnak majd parkolni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson parkolóautomatákat kell telepíteni és közgyűlési döntés is szükséges hozzá azon túl, hogy a házban lakók egységes véleményen legyenek.

Cser-Palkovics András a parkolási rendszerrel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az nem üzlet, hanem forgalomszabályozás és jóval többet költ a város utakra járdákra, mint a parkolásból származó bevétel. Sokezerrel nőtt az autók száma Fehérváron és az ötvenezret is eléri ma a számuk, így jóval többen szeretnének parkolni, mint ahány parkoló van. Az egy főre eső gépjárműszám pedig várhatóan drasztikusan nő tovább. A megoldás egyéb alternatív közlekedési eszközök és nagy gyűjtőparkolók kialakításában van. Ilyen például a teljesen ingyenesen használható palotavárosi, volt iparcikk piac területén található parkoló. Elhangzott a fórumon, hogy amióta bevezették az egy órányi ingyenes parkolást, nagyobb a forgás a parkolóhelyeken és nem egész napos autó tárolásra használják a parkolókat.

Egy ARÉV Sportcsarnok melletti lakó kérte, hogy rendezvények után ne éjszaka rakodják a roadok a színpadtechnikát. A város polgármestere válaszában elmondta, hogy ma ez az egyetlen csarnok alkalmas Fehérváron, hogy ezer fő fölött tudjon befogadni nézőket egy koncertre. A csarnok viszont erre nem a legalkalmasabb helyen van, mert egy sűrűn lakott városrészben található. Kiemelte, hogy ismételten felszólítják a csarnokot üzemeltető klubbot, hogy este tíz után tartsák be a szabályt, mégpedig azt, hogy nem lehet pakolni a csarnok előtt. Igazi megoldást az fog jelenteni, ha meglesz az alternatívája a csarnoknak, ami a Corvinus mögötti területen TAO-ból épülhet meg. Várhatóan jövőre ilyenkor már épülni fog ez a csarnok, ahova átkerülnek majd ezek a kulturális rendezvények is.

Közélet

 1. Szombaton avatják a II. János Pál pápa teret

  A megszépült II. János Pál pápa tér avatásával kezdődik szombaton a Múzeumok Éjszakájának programsorozata. Megnyitja kapuit a Szent Anna-kápolna, körsétát tehetünk a Városházán, este pedig médiainstallációkkal kísért fúvós koncertet tartanak a Díszudvarban.

  2019.06.18.
 2. Vasárnap lesz Székesfehérvár közös úrnapi szentmiséje és körmenete

  Június 23-án, vasárnap 9 órakor Székesfehérvár város közös Úrnapi szentmiséjét mutatja be Spányi Antal, megyés püspök a Szent Imre templomban. Az ünnepi püspöki szentmise után lesz a körmenet a Belvárosban, a Városház tér - Fő utca - Oskola utca - Városház tér útvonalon.

  2019.06.18.
 3. A vajdasági Bácskossuthfalváról érkezett delegáció Székesfehérvárra

  Ötfős delegáció érkezett Székesfehérvárra a vajdasági Bácskossuthfalváról. A két település között egyházi vonalon már régóta működik a kapcsolat, a mostani látogatás célja a szélesebb körű ismerkedés, és a további lehetséges együttműködés előkészítése. 

  2019.06.18.
 4. A vízivárosi fejlesztéseket összegezte Horváth Miklósné önkormányzati képviselő

  Lakossági fórumra várta a vízivárosi polgárokat, vállalkozókat és a közös képviselőket dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő hétfőn este a Vízivárosi Általános Iskola aulájába. A városrész önkormányzati képviselője beszámolt a 2014 és 2019 között megvalósult vízivárosi fejlesztésekről és a jövőbeni tervekről is.

  2019.06.17.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek