Több mint száz fehérvári diák a Siklósi Gyula Városismereti verseny elődöntőjében

Pénteken délután rendezték a Siklósi Gyula Városismereti verseny elődöntőjét a belvárosban, ahol 13 fehérvári középiskola 17 csapata vett részt. A diákoknak összesen kilenc helyszínen kellett különböző feladatokat megoldani és egy videót is készítettek a csapatok a saját versenyükről. Hogy kik kerülnek be a márciusi döntőbe, az jövő héten szerdán derül majd ki.
2019.02.22. 14:35 |

A Székesfehérvár középkori történetének legjobb ismerőjeként számontartott régészprofesszor nevét viselő versenyt, a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőt első alkalommal hirdették meg a fehérvári középiskolások között.

9-13 osztályos diákok jelentkezhettek a versenyre, amelynek első fordulójában, három perces kisfilmeket kellett készíteniük a hatfős csapatoknak. A jelentkezéskor mindössze azt kérték a diákoktól, hogy a filmen mutassák be Fehérvárt és persze magukat is.

Tizenhárom fehérvári iskolából összesen huszonhat csapat nevezett, akik közül tizenhét csapat jutott a mostani elődöntőbe: Vácisok (Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma), Netlopók, Brigád, Skäccerek, A Tenkes kapitányai, Hős6os, Hirtelen jó lesz, 51-es körzet szökevényei (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Az Idő Vándorai (SzSzC Bugát Pál Szakgimnázium), Teleki Hős6os, Bések (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), LKG Histöri (Lánczos Kornél Gimnázium), Időutazók (Ciszterci Szent István Gimnázium), Jáky Építészek (Székesfehérvári Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola), Alkodo (Kodolányi János Gimnázium), Taperogámeod (SzSzC Árpád Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma).

"Legyen értékes a tanulás és a szórákozás is."

Cser-Palkovics András polgármester köszönte meg a fiataloknak a péntek délutáni elődöntőn, hogy jelentkeztek a várostörténeti versenyre. A diákoknak ajánlotta a Fehéredő múlt című sorozatot, mely Siklósi Gyula régészprofesszor munkáját is bemutatja. A múlt szombaton bemutatott negyedik, egyben utolsó részben a királyi központról, a királyi és a fejedelmi palotáról is mint új kutatási eredményekről beszélnek fehérvári régészek.

A pénteki elődöntőben a diákok egy olyan belváros térképet kaptak, melyen mindössze számok és betűk szerepelnek. Ezeket a helyszíneket kellett megtalálniuk a fiataloknak és ezekhez kapcsolódtak a feladatok is, amik megoldására mintegy két órájuk volt a diákoknak. A városjáró, nyomozós fordulóban nemcsak a helyszínen kapott kérdések megválaszolása volt a diákok feladata, hanem egy telefonnal forgatott kisfilm elkészítése is, amelyben dokumentálják, mi is történt velük az elődöntőben. Eredmény jövő hét szerdán várható és ekkor dől majd el, hogy melyik nyolc csapat jut be a márciusi döntőbe.

Fehérvári színes

 1. Többféle online tornát kínál közösségi oldalán az Egészségfejlesztési Iroda

  Online zajló tornákkal szolgálja az érdeklődők testi-lelki, mentális jólétét a székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda. Szerda esténként alakformáló gyakorlatokba, míg csütörtök esténként jógába kapcsolódhatunk be ingyenesen, de van otthoni gyógytorna is, szükség szerint egyéni tanácsadással. Ezen kívül az EFI arra kéri a lakosságot, hogy egy kérdőív kitöltésével véleményezzék az iroda 2018 óta tartó működését.

  2021.09.16.
 2. Világrekord kísérletre és családi napra várják a kisgyermekes családokat a Palotavárosban szeptember 25-én

  A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet ismét bekapcsolódik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány "Gyereket a magasba - 2021" elnevezésű, határokon átnyúló világrekord kísérletébe. A szeptember 25-i program keretében Viza Attila önkormányzati képviselő segítségével nyújtják át a SZÉNA Egyesület önkénteseinek, partnereinek és fő támogatóinak a Szamóca-díjakat, valamint átadják az Arconic Foundation támogatását is.

  2021.09.16.
 3. „Izzik a galagonya” – Herbarius túra lesz vasárnap Pákozdon

  Ezen a héten ismét túrára hívják a természet és annak ’kincsei’ iránt érdeklődőket. A Herbarius programok sora szeptember 19-én, vasárnap Pákozdon folytatódik, ahol galagonyát és az őszi időszakban fellelhető egyéb gyógynövényeket gyűjthetnek a résztvevők Lencsés Rita szakértő vezetésével.

  2021.09.16.
 4. Kabalakészítő rajzpályázatot hirdetett a SmartBin Székesfehérvár

  Kabalájának elkészítésére írt ki rajzpályázatot a SmartBin Székesfehérvár. A környezetvédelem és a fenntarthatóság területén tevékenykedő, fiatalokból álló kezdeményezés keretében szeptember 30-ig várják az alkotásokat. A nyertest a Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón mutatják be Budapesten.

  2021.09.14.
 1. Egy kisfiú álmát teljesítették a székesfehérvári rendőrök

  Egy hatéves kisfiú anyukája fordult a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez azzal a kéréssel, hogy a gyermeke nagy csodálója a rendőröknek, szinte minden játéka a rendőrséggel kapcsolatos, ezért hatalmas örömöt okozna neki, ha megnézhetné a rendőrkapitányság épületét és találkozhatna az ott szolgálatot teljesítő rendőrökkel.

  2021.09.14.
 2. Családi életmód hétvége kezdődik a Jancsárkertben szeptember 16-án

  Második alkalommal várja az érdeklődőket a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület a Fehérvári családi életmód hétvége elnevezésű rendezvényére. A szeptember 16–19. között zajló, ingyenes szabadtéri esemény sokféle, testi-lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatos bemutatót kínál a látogatóknak. A gyerekek számára egészségtudatos és környezetbarát életmódra nevelő foglalkozást szerveznek, de lesz interaktív kiállítás és kézműves foglalkozás is, vasárnap pedig az újrahasznosítás jegyében cserebere alkalmat is tartanak a Jancsárkertben.

  2021.09.14.
 3. Irodalom, egészség, újrahasznosítás – a Cselekvő Fehérvár heti programjai

  Szent Mihály-napi hagyományok, beszélgetés az Írószövetség elnökével, hogyan étkezzünk egészségesen, kézműves foglalkozások – ezen a héten is sokszínű a Cselekvő Fehérvár program kínálata. 

  2021.09.13.
 4. Mobilitási hét a biztonság és egészség jegyében

  Érdekes programokkal várják az érdeklődőket az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári eseményei szeptember 22–26. között: idén is megrendezik a legmobilisabb osztály vetélkedőt, lesz minimotoros-futóbiciklis felvonulás, bringás uzsonna, tanbringázás, nagy biciklis felvonulás a kerékpárosklubbal, bemutatkozik a Zöld busz projekt a Sóstón, és idén is lesz elektromos járművek napja.

  2021.09.13.

Hirdetés

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár