Több mint száz fehérvári diák a Siklósi Gyula Városismereti verseny elődöntőjében

Pénteken délután rendezték a Siklósi Gyula Városismereti verseny elődöntőjét a belvárosban, ahol 13 fehérvári középiskola 17 csapata vett részt. A diákoknak összesen kilenc helyszínen kellett különböző feladatokat megoldani és egy videót is készítettek a csapatok a saját versenyükről. Hogy kik kerülnek be a márciusi döntőbe, az jövő héten szerdán derül majd ki.
2019.02.22. 14:35 |

A Székesfehérvár középkori történetének legjobb ismerőjeként számontartott régészprofesszor nevét viselő versenyt, a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőt első alkalommal hirdették meg a fehérvári középiskolások között.

9-13 osztályos diákok jelentkezhettek a versenyre, amelynek első fordulójában, három perces kisfilmeket kellett készíteniük a hatfős csapatoknak. A jelentkezéskor mindössze azt kérték a diákoktól, hogy a filmen mutassák be Fehérvárt és persze magukat is.

Tizenhárom fehérvári iskolából összesen huszonhat csapat nevezett, akik közül tizenhét csapat jutott a mostani elődöntőbe: Vácisok (Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma), Netlopók, Brigád, Skäccerek, A Tenkes kapitányai, Hős6os, Hirtelen jó lesz, 51-es körzet szökevényei (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Az Idő Vándorai (SzSzC Bugát Pál Szakgimnázium), Teleki Hős6os, Bések (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), LKG Histöri (Lánczos Kornél Gimnázium), Időutazók (Ciszterci Szent István Gimnázium), Jáky Építészek (Székesfehérvári Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola), Alkodo (Kodolányi János Gimnázium), Taperogámeod (SzSzC Árpád Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma).

"Legyen értékes a tanulás és a szórákozás is."

Cser-Palkovics András polgármester köszönte meg a fiataloknak a péntek délutáni elődöntőn, hogy jelentkeztek a várostörténeti versenyre. A diákoknak ajánlotta a Fehéredő múlt című sorozatot, mely Siklósi Gyula régészprofesszor munkáját is bemutatja. A múlt szombaton bemutatott negyedik, egyben utolsó részben a királyi központról, a királyi és a fejedelmi palotáról is mint új kutatási eredményekről beszélnek fehérvári régészek.

A pénteki elődöntőben a diákok egy olyan belváros térképet kaptak, melyen mindössze számok és betűk szerepelnek. Ezeket a helyszíneket kellett megtalálniuk a fiataloknak és ezekhez kapcsolódtak a feladatok is, amik megoldására mintegy két órájuk volt a diákoknak. A városjáró, nyomozós fordulóban nemcsak a helyszínen kapott kérdések megválaszolása volt a diákok feladata, hanem egy telefonnal forgatott kisfilm elkészítése is, amelyben dokumentálják, mi is történt velük az elődöntőben. Eredmény jövő hét szerdán várható és ekkor dől majd el, hogy melyik nyolc csapat jut be a márciusi döntőbe.

Fehérvári színes

 1. Furfangos kezek - kötő-horgoló kör gyerekeknek és felnőtteknek csütörtökön

  Augusztus 13-án, csütörtökön 14 és 16.30 óra között "Furfangos kezek" címmel jelentkezik a kötő-horgoló kör a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, ahol gyerekek és felnőttek is találnak kreatív, jó hangulatú elfoglaltságot; nagyon sok szép dolog elkészíthető útmutatással, segítségnyújtással rövid idő alatt.

  2020.08.13.
 2. Kertmozi csütörtöktől a Zichy ligetben, jövő péntektől a Városháza díszudvarán

  Csütörtöktől a Zichy ligetben várja kertmozi az érdeklődőket, családokat, baráti társaságokat, a Feherv-Art sorozatban először a Seveled című vígjátékkal. A négy ligetbeli mozi után a Városháza díszudvarán is újra lesznek vetítések, augusztus 21-22-én.

  2020.08.13.
 3. Beszélő színek - Czifra Patrik alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön

  Augusztus 13-án, csütörtökön 18 órakor „Beszélő színek” címmel nyílik A Szabadművelődés Háza legújabb tárlata. A Czifra Patrik képzőművész alkotásaiból rendezett tárlatot Balogh Krisztina, rajz- és vizuális kultúra szakos tanár ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  2020.08.12.
 4. A Királyi Napok alatt este nyolcig látogatható a Kagán lovasa és a Nemzeti Emlékhely

  A Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkert és a Csók István Képtárban a Kagán lovasa kiállítás augusztus 14 és 23 között 9-től egészen este nyolc óráig várja a látogatókat.

  2020.08.12.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30