Sikeresen zárult a Jancsárkertben a hulladékmentes piacozásért hirdetett akció

A tisztább, hulladékmentes piacozásért hirdetett akciót a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökségés és számos civil szervezet. A kampányban nemcsak információkat szerezhettek a vásárlók a fenntartható életmódról, hanem nyereményekért is játszhattak. A játék eredményhirdetésére szombaton a Jancsár piacon került sor.
2020.08.01. 13:40 |

A fenntarthatóságért dolgozó fehérvári összefogás résztvevői - a Ki? – Ti & Mi csapata, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a 2LIFES közösség, a Sárréti Ökokör, a Mum Goes Green és a Táska Rádió - júliusban a hulladékmentes piacozással kapcsolatban környezettudatos termelőkkel, információkkal és pontgyűjtő akcióval várták a vásárlókat.

A játék lényege az volt, hogy aki az árusoktól nem kért műanyag zacskót, hanem vászontáskával, saját dobozzal vagy bármilyen tartós eszközzel indult vásárolni, az aláírást kapott a pontgyűjtő füzetébe. A legtöbb füzetbe a legtöbb pontot összegyűjtők szombaton kreatív ajándékcsomagot vehettek át a Jancsárkertben.
Dr. Baráth Gabriella, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség tanácsadója elmondta, hogy a KDRIÜ jó közösséget hozott össze a 2LIFES projekt keretében, olyan embereket, akiknek szívügye a környezetvédelem. "A műanyagmentes július világméretű kampánya adott apropót arra, hogy Jancsárkert piacon szervezzünk akciót a hulladékmentes vásárlás népszerűsítésére. Pontgyűjtő füzetet készítettünk és minden egyes vásárlás, amihez nem kértek a vásárlók az árustól szatyrot, egy pontot ért. A hónap végén, a 4 hétvége után ezeket a füzeteket egy dobozba dobták be a résztvevők. Sikeres kampányt zártunk, közel 5000 vásárló fordult meg ezeken a hétvégéken a piacon és legalább a 30%-uk találkozott velünk." - mondta el Dr. Baráth Gabriella.
A KDRIÜ tanácsadója örömét fejezte ki, hogy a szemléletformálást sikerült olyan szintre emelni, hogy az ajándékozáson és ne a büntetésen legyen a hangsúly: "Lesznek majd olyan intézkedések, amelyek áremelkedéssel, büntetéssel próbálják az egyszer használatos műanyagokat visszaszorítani. Mi a jutalmazásra helyeztük a hangsúlyt és 8 önkéntessel, 4 hétvégén 1500 vásárló bevonásával 600 pontgyűjtő füzetet osztottunk ki. 15 díjazottat választottunk ki a legtöbb pontot elérők közül sorsolással, akik a 2LIFES közösség tagjainak felajánlásából farmerből készült táskákat, újrahasznosított anyagokból készült ékszereket és számos más kreatív ajándékot vehettek át." - tette hozzá Dr. Baráth Gabriella.

Fehérvári színes

 1. Közel ötvenen vettek részt a SZÉNA Egyesület nyári napközis táboraiban

  A pénteken záruló Kalandtáborban sok élménnyel gazdagodtak a gyermekek. A városnézés, mozizás, közös süteménysütés mellett a tanyavilág állataival is megismerkedhettek Csákberény – Orondpusztán

  2020.08.13.
 2. A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 14-én, pénteken

  A hagyományoktól eltérő, ám méltó ünnepi programsorozattal készül a város a Székesfehérvári Királyi Napokra, amely augusztus 14-én, pénteken délután kezdődik. Miklós János keramikus kiállításának megnyitója után fogadalmi misével, majd a Nemzeti Emlékhelyen megemlékezéssel folytatódik a programsorozat. Újra megnyitja kapuit a Városháza, de lesz fáklyás belvárosi túra és ingyenes kertmozi is. 

  2020.08.13.
 3. A Hungarikum együttes ad klubkoncertet csütörtökön a Hiemer-ház gesztenyés udvarában

  Augusztus 13-án, csütörtökön este 7 órai kezdettel a Hungarikum együttes ad klubkoncertet a Hiemer-ház gesztenyés udvarában. Szeretettel várják az érdeklődőket.

  2020.08.13.
 4. Furfangos kezek - kötő-horgoló kör gyerekeknek és felnőtteknek csütörtökön

  Augusztus 13-án, csütörtökön 14 és 16.30 óra között "Furfangos kezek" címmel jelentkezik a kötő-horgoló kör a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, ahol gyerekek és felnőttek is találnak kreatív, jó hangulatú elfoglaltságot; nagyon sok szép dolog elkészíthető útmutatással, segítségnyújtással rövid idő alatt.

  2020.08.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30