Sikeresen mutatkozott be a Kodály Zoltán Lánykar a Neerpelti Kórusfesztiválon

Belgiumban járt a fehérvári Kodály Zoltán Lánykar az elmúlt napokban, április 27-e és május 2-a között rendezték meg a neerpelti nemzetközi kórusfesztivált. Idén már 66. alkalommal érkeztek a világ számos pontjáról kórusok a belgiumi kisvárosba.
2018.05.03. 07:46 |
A nagy hagyományokkal rendelkező neves fesztiválon számos kategóriában mérhették össze tudásukat a versenyre jelentkezők. A fehérvári lánykar azokkal a kórusokkal versenyzett együtt, akiknek szakmai felkészültségüket bizonyítandó egy kortárs zeneszerző művét kellett bemutatniuk kötelező darabként.
A Kodály Zoltán Lánykar műsorát néptánccal színesített népdalcsokorral nyitotta, majd két Kodály Zoltán mű következett: a Nagyszalontai köszöntő és a Zöld erdőben című kórusművek. Ezt követően Orlando di Lasso Csalogány, Kocsár Miklós Salve regina és Karai József Sárközi karikázó című darabjai csendültek fel a műsort záró kötelező mű, Sebastiaan Van Steenberge For the fallen című kórusműve mellett.
A kategóriában nagyszerű énekegyüttesek mutatkoztak be. A Finnországból érkezett Sibelius Kórus mellett kivételes művészi élménnyel ajándékozta meg a közönséget a belga Villanella Ifjúsági Kórus és az olasz Igo Gruden Lánykar. A rendkívüli zenei teljesítményeket nyújtó énekkarok között a Kodály Zoltán Lánykar második helyezést ért el.
A fehérvári gyerekek számos élménnyel gazdagodtak az út során. Április 26-a reggelén indultak busszal Belgiumba, az első éjszakát Heidelbergben töltötték, másnap délután érkeztek meg Neerpeltbe, a fesztivál helyszínére, előtte azonban megálltak egy rövid belvárosi séta erejéig Aachen városában. Megcsodálták a reneszánsz városházát és a szomszédságában álló dómot. Megtekintették az épületegyüttest a legősibb, Nagy Károly által épített Oktogonjával, valamint az 1367-ben felépült Magyarok Kápolnájával. Idegenvezetővel látogatták meg a dóm kincstárát, ahol a gyönyörű Anjou-kori magyar királyság kincseivel és számos karoling kori kódexszel, ötvösremekkel, kegytárggyal ismerkedtek meg.
A szombati nap a verseny jegyében telt. A lányok délelőtt a szálláson próbálták el a versenyprogramot, majd a Neerpelt belvárosában álló Szent Miklós templomban vette kezdetét az E kategória kórusversenye. A nap látványos eseménye volt a vendég énekkarok énekszóval, zászlókkal színesített felvonulása. Ez idő alatt a város polgármestere köszöntötte a kórusvezetőket, az állófogadáson a lánykar karnagya, Feke Mariann tanárnő is részt vett. A városi sportcsarnokban került sor arra az eredményhirdetésre, amelyre az aznap fellépő kórusok voltak hivatalosak. Látványos showműsor keretében osztották ki a minősítéseket. Az eseménydús napot a zsűritagok és a karnagyok személyes találkozója zárta. Az ünnepi fogadás során a zsűri tagjai megosztották szakmai észrevételeiket a kórusok vezetőivel.
Vasárnap Antwerpen belvárosában megcsodálták a reneszánsz városházát az előtte álló Balbo szoborral, a főteret övező csodálatos céhházakat és a város jelképének számító Miasszonyunk Katedrálist. Délután két programon is részt vettk Neerpeltben: a kórustagoknak és vezetőiknek a vendéglátók workshopokat szerveztek; a lánykarosok a hangképzés különféle technikáival ismerkedhettek meg. Este a közeli Achelbe utaztak, ahol a vacsora után a lengyel és a spanyol kórussal közösen búcsúkoncertet adtak. A lánykar utazását Székesfehérvár Önkormányzata, a Tankerületi Központ, a Kodály Iskola alapítványa és az Eurowind Kft. támogatta.

Kultúra

 1. Bolero címmel új estre készül a város balettszínháza

  Első triple build-estjét mutatja be a Székesfehérvári Balett Színház október 16-án, kedden 19 órakor a Vörösmarty Színházban. A Bolero című esten öt kortárs táncszínházi darabot visznek színre, három felvonásban, előadás előtt közönségtalálkozóra is invitálják a műfaj iránt érdeklődőket.

  2018.09.20.
 2. A Perelj, uram! ősbemutatójára készül a Vörösmarty Színház

  A Perelj, uram! október 6-i magyarországi ősbemutatójára készül a Vörösmarty Színház társulata, kiegészülve a Szabad Színház művészeivel. Szikora János a 2010-ben elhunyt fehérvári író, tanár és festőművész Sobor Antal történelmi drámáját állítja színpadra.

  2018.09.20.
 3. Arany 200 busz és Böndörödő Maroshegyen - élménygazdag hétvége a városrészben

  Idén XI. alkalommal lesz Maroshegyi Böndörödő, a szüreti mulatság programjai között hintós-szekeres felvonulás, főzés és borlopás is szerepel. A maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtt szeptember 19-én, 22-én és 26-án is látogatható az Arany 200 busz izgalmas kiállítótere, szeptember 23-án pedig a Belvárosban is találkozhatunk vele.

  2018.09.19.
 4. Pénteken nyílik meg Selmeczi Anna és Selmeczi Mátyás „MA" című kiállítása

  Szeptember 21-én, pénteken 18 órakor lesz Selmeczi Anna és Selmeczi Mátyás „MA” című kiállításának megnyitója az Öreghegyi Közösségi Házban. A tárlatot Kishonty Zsolt, művészettörténész nyitja meg, a zenét Dj. Suefo szolgáltatja. A tárlat október 12-ig látogatható.

  2018.09.19.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka