Sikeresek az intézményi emelt szintű tanfolyamok

Székesfehérváron több intézmény nyitott a középiskolások felé, és emelt szintű érettségi felkészítést hirdettek ősszel 11-12. osztályos diákoknak az eredményes felvételi érdekében. A járványhelyzet miatt már ugyan online, de sikeresen folynak a képzések, többek között informatikából, fizikából vagy matematikából.
2020.11.19. 13:42 |
Sikeresek az intézményi emelt szintű tanfolyamok

A tapasztalatok és a visszajelzések azt mutatják, hogy van igény ezekre a tanfolyamokra a középiskolai órák, fakultációk mellett, hiszen mind a tudás elmélyítésében, mind motivációban is segítik a diákokat.

Az ősz folyamán több intézmény indított emelt szintű érettségi felkészítést 11-12. osztályos diákoknak: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, az Alba Innovár, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa is szervezett ingyenes tanfolyamokat.

Az Alba Regia Műszaki Kar azzal a céllal indította a képzést matematika, fizika és informatika tantárgyakból, hogy az egyetem – mint társadalmi szerepvállaló – segítse a diákokat a mélyebb, alapos tudás megszerzésében, függetlenül attól, melyik egyetem hallgatói lesznek végül, mondta el Dr. habil. Orosz Gábor Tamás intézetigazgató, aki fizikát és matematikát is oktat a tanfolyamon. Mind az elméleti tudásra, mind a gyakorlati képességekre megpróbálnak fókuszálni az ismeretanyagok átadásában, a feladatmegoldásokban: a nyolc intenzív hét folyamán a felkészültségtől, motivációtól függően minden jelentkező tud profitálni a gyakorlatorientált kurzusból, fogalmazott.

Gugolya László humanoidrobot-programozó, az Alba Innovár szakmai vezetője elmondta, hogy a délutáni szakkörök tapasztalataiból jött az ötlet, hogy a középiskolásokat is megszólítsák – így tavaly szeptemberben hirdették meg először a képzést, az informatikán belül a programozás modul oktatásával a középpontban, ami pontszámban a legjelentősebb modulja az érettségi vizsgának. A célok között az is szerepel, hogy a pályaválasztást segítsék a programozási feladatok, az algoritmikus gondolkodás gyakorlásával. Az Innovárban a felkészítést az alapoktól kezdik, a számítógépes munka egy kitűzött feladat megvalósításával, közös gondolkodással zajlik; az írásbeli vizsgákat követően a szóbeli tételekre is kitérnek.

A témáról hamarosan részletesebben is hallhatnak az ÖKK Podcast sorozatában.