Sikeresek az intézményi emelt szintű tanfolyamok

Székesfehérváron több intézmény nyitott a középiskolások felé, és emelt szintű érettségi felkészítést hirdettek ősszel 11-12. osztályos diákoknak az eredményes felvételi érdekében. A járványhelyzet miatt már ugyan online, de sikeresen folynak a képzések, többek között informatikából, fizikából vagy matematikából.
2020.11.19. 13:42 |

A tapasztalatok és a visszajelzések azt mutatják, hogy van igény ezekre a tanfolyamokra a középiskolai órák, fakultációk mellett, hiszen mind a tudás elmélyítésében, mind motivációban is segítik a diákokat.

Az ősz folyamán több intézmény indított emelt szintű érettségi felkészítést 11-12. osztályos diákoknak: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, az Alba Innovár, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa is szervezett ingyenes tanfolyamokat.

Az Alba Regia Műszaki Kar azzal a céllal indította a képzést matematika, fizika és informatika tantárgyakból, hogy az egyetem – mint társadalmi szerepvállaló – segítse a diákokat a mélyebb, alapos tudás megszerzésében, függetlenül attól, melyik egyetem hallgatói lesznek végül, mondta el Dr. habil. Orosz Gábor Tamás intézetigazgató, aki fizikát és matematikát is oktat a tanfolyamon. Mind az elméleti tudásra, mind a gyakorlati képességekre megpróbálnak fókuszálni az ismeretanyagok átadásában, a feladatmegoldásokban: a nyolc intenzív hét folyamán a felkészültségtől, motivációtól függően minden jelentkező tud profitálni a gyakorlatorientált kurzusból, fogalmazott.

Gugolya László humanoidrobot-programozó, az Alba Innovár szakmai vezetője elmondta, hogy a délutáni szakkörök tapasztalataiból jött az ötlet, hogy a középiskolásokat is megszólítsák – így tavaly szeptemberben hirdették meg először a képzést, az informatikán belül a programozás modul oktatásával a középpontban, ami pontszámban a legjelentősebb modulja az érettségi vizsgának. A célok között az is szerepel, hogy a pályaválasztást segítsék a programozási feladatok, az algoritmikus gondolkodás gyakorlásával. Az Innovárban a felkészítést az alapoktól kezdik, a számítógépes munka egy kitűzött feladat megvalósításával, közös gondolkodással zajlik; az írásbeli vizsgákat követően a szóbeli tételekre is kitérnek.

A témáról hamarosan részletesebben is hallhatnak az ÖKK Podcast sorozatában.

Közélet

 1. Idén is a határon túli magyar óvodáknak segítettek az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esttel

  A felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták azzal a jótékonysági esttel, amit pénteken este rendeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen fellépett többek között a Misztrál Együttes és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes is.

  2021.12.03.
 2. Lakossági fórum lesz Alsóvárosban december 9-én csütörtökön

  Lakossági fórumot tart csütörtökön az Alsóvárosban élőknek Mészáros Attila. Az önkormányzati képviselő a városrészben nemrég létrejött közösségi térben várja a résztvevőket.

  2021.12.03.
 3. Pozitív lett a város polgármesterének koronavírus-tesztje - mostantól karanténban otthonról dolgozik

  Facebookon tájékoztatta a fehérváriakat a város polgármestere Cser-Palkovics András, hogy pozitív lett a PCR-tesztje, és amíg szükséges karanténban marad, és otthonról dolgozik. Mint írta, komoly tünetei nincsenek: "hőemelkedés, nátha és kis köhégés eddig az összes jele a fertőzésnek."

  2021.12.02.
 4. Jótékonysági rock este a Gyermekvédelmi Központ lakóiért szombaton az Ikon Clubban

  Idén is összefognak a helyi zenekarok a Gyermekvédelmi Központ fiatal lakóiért. December 4-én, szombaton az Ikon Clubban szerveznek jótékonysági estet koncertekkel és hajnalig tartó rock-metál partival. A belépő 1.000 forint, emellett jó szívvel fogadják a tárgyi adományokat is.

  2021.12.02.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár