Sikeres tanévet zárt az Alba Innovár - 5236 látogatója volt a központnak

Az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg a diákok az Alba Innovárban. Egyedülálló az is, hogy a Székesfehérváron tanuló diákok közel harmada részt vett programjaikban: szakkörökkel, táborokkal, nyílt napokkal és más eseményekkel együtt összesen 5236 látogatója volt a központnak a 2017-2018-as tanévben.
2018.06.18. 15:08 |
Sikeres tanévet zárt az Alba Innovár -  5236 látogatója volt a központnak

A digitális élményközpont elsődlegesen iskolásoknak tart foglalkozásokat és szakköröket a hét négy napján délelőtt, valamint délután. A diákok megismerkedhetnek a digitális világot működtető technológiával és annak lehetőségeivel annak érdekében, hogy biztonsággal igazodjanak el az információs társadalomban és hasznos segítséget kapjanak jövőbeli pályaválasztásukhoz is.

Szakkörökkel, táborokkal, nyílt napokkal és más eseményekkel együtt összesen 5236 látogatója volt az Alba Innovárnak a 2017-2018-as tanévben.

Sok-sok bemutatót tartottak fiataloknak, felnőtteknek, tanároknak, vezetőknek, polgármestereknek, sportolóknak, külföldi delegációknak, civil szervezeteknek, tankerületeknek és támogatóknak is. 2017. szeptembertől 2017. december közepéig minden székesfehérvári iskola 7 - 9. osztálya, 2018. januártól - június közepéig pedig a 7-9-11. osztályok kaptak lehetőséget arra, hogy egy tanítási napot az Alba Innovár Digitális Élményközpontban töltsenek, és megismerkedjenek a 21. század digitális világával.
„5236 diák fordult meg ebben a tanévben az Alba Innovárban, ez egy elég jelentős szám ahhoz, hogy ebből már következtetéseket lehessen levonni. Akik találkoztak a diákokkal, azt jelezték vissza, hogy a fiatalok nagyon jó kezdeményezésnek tartják az élményközpontot, az volt a kérdésük, hogy miért nem ilyen minden nap az iskolában, a tanárok pedig azt kérdezték, hogy lehet megjeleníteni az iskolákban ezt a fajta tudást.” - mondta el a digitális élményközpontban Székesfehérvár polgármestere abból az alkalomból, hogy bemutatták az eddigi tapasztalatokat és a digitális élményközpont nyújtotta lehetőségeket a székesfehérvári közgyűlés tagjainak.

Cser-Palkovics András kiemelte, érdemes a továbbfejlesztés gondolatát is felvetni a következő hónapokban. A polgármester szólt a felnőttoktatás kérdéséről is, kiemelve, hogy a város ipara már most is megmutatja, hogy melyek a legfontosabb trendek a világ iparában, ezek pedig a digitalizáció, a robottechnika irányába mutatnak. „Erre kell felkészíteni a városban élő fiatalokat és a jelenlegi munkaerő robotikára történő átképzése is kulcsfontosságú az Alba Innovárral együttműködve.” - tette hozzá.

Tanév végi összegzésében Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője elmondta, hogy az iskolák nagyon pozitívan fogadták tevékenységünket, és többnyire várták a megkeresésüket.

Az iskolavezetés, illetve a pedagógusok személyes hozzáállásától függően azonban jelentős különbségek voltak abban, hogy mennyire éltek a felkínált lehetőségekkel. „Egyes iskolákkal kifejezetten intenzív, és sokoldalú kapcsolat jött létre. Ezekből az iskolákból minden osztály élt a felkínált program lehetőségével. Tevékenységünk eredményességét mutatja az iskoláktól kapott köszönőlevelek száma.” - mondta el a tapasztalatokról.

A központban a legkorszerűbb digitális eszközök: virtuális valóság lehetőségei (VR), HP Sprout, okospadló (Wizefloor), LEGO Mindstorms EV3 robotok, 3D nyomtatók, Micro:bit-ek, ritkán látható humanoid robotok – Pepper, Nao és EdBot - várják a táborozó diákokat.

„Fontos, hogy a hetedikes és kilencedikes diákok már tudják, milyen digitális lehetőségek, képzések vannak. Nem állítjuk, hogy egy nap alatt csodát lehet csinálni, de annyit lehet, hogy elindítunk egy új gondolkodásmódot, illetve hozzásegítjük a fiatalokat egy új gondolkodás kialakításához. A központ célja a digitalizáció lehetőségeinek megismertetése és az, hogy bevezessük a gyerekeket a programozásba, illetve hogy egy egészen új módszertannal találkozhassanak.” - fogalmazott Laufer Tamás, aki elmondta, hogy az élményközpontban a gyerekek megismerhetik, hogyan lehet együttműködően tanulni, egyénre szabott oktatásban részt venni és projektszerűen tanulni.
Laufer Tamás szólt arról is, hogy az Alba Innovár nem „előreszalad” a digitális tudás közvetítésében, hiszen a város nagy ipari vállalatainál robotok és emberek már régen együtt dolgoznak. Kiemelte, hogy a jövőben sok foglalkozás meg fog szűnni, vagy átalakul, ezzel együtt el kell fogadni a digitalizációt és lehetőségként kell felfogni.