Sétálj, túrázz, tekerj! - Európai Mobilitási Hét kezdődik

Szeptember 16–22. között az Európai Mobilitási Hét keretében idén is megrendezik a Legmobilisabb osztály vetélkedőt, minimotoros-futóbiciklis ovisok vonulnak fel, de lesz családi városjáró-pecsétgyűjtő és kerékpáros túra is, az Autómentes napon pedig az elektromos autókkal ismerkedhetnek – sőt ki is próbálhatják azokat – az érdeklődők.
2019.09.16. 07:02 |

A részletes program ITT található!

Az Európai Mobilitási Hét a környezetbarát és fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre igyekszik ráirányítani a figyelmet, az idei hét témája a gyaloglás és nem motorizált közlekedés, mottója pedig: „Sétálj velünk!”. Székesfehérvár évek óta részese az eseménysorozatnak, amely több civil egyesület, oktatási intézmény közreműködésével a Fehérvári Programszervező Kft. szervezésében valósul meg. A Kft. ebben az évben sikerrel pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, amely 1,3 millió forinttal támogatja a programokat.

A rendezvénysorozatnak két kiemelt napja lesz. Szeptember 20-án, pénteken kismotoros-futóbiciklis felvonulásra várják az óvodásokat, kisiskolásokat, akik a Gáz utca lezárt szakaszán mutatják meg, hogy autó nélkül is lehet közlekedni. Gyülekező a Németh László Általános Iskola – ismertebb nevén a kígyós iskola – előtti téren 10 órától. Ezen a napon rendezik meg a hagyományos Legmobilisabb osztály vetélkedőt is, amelyen 5-6. és 7-8. osztályok mérik össze tudásukat, ügyességüket a több állomásból álló pályán. Érdemes nevezni, hiszen idén mind a két korosztályban díjazzák a „leg” – a legnagyobb létszámmal résztvevő, a vetélkedőn legtöbb pontot szerző – osztályokat.

A hét másik kiemelt eseménye az Autómentes nap, amelyet szeptember 22-én, vasárnap a lezárt Várkörúton rendeznek. De hogy ne maradjunk teljesen autók nélkül, 13 órától itt és a Rákóczi utcában az elektromos autókkal ismerkedhetnek az érdeklődők, sőt, tesztvezetés keretében ki is próbálhatják majd a járműveket.

A Magyar Kerékpáros Klub fehérvári szervezete a Prohászka ligetben a Bringázz, Fehérvár! programmal vár mindenkit, itt szó lesz például a jövő évi Giro d'Italia székesfehérvári eseményeiről, de a fehérvári biciklis közlekedésről is, 15 órakor pedig innen indul a hagyományos, őszi kerékpáros felvonulás. A Kerékpáros Klub a hét egészére is kínál programot: a város természeti és kulturális értékeinek felfedezésére buzdító körtúrát szeptember 16-án, hétfőn 8 órakor indítják, az érdeklődők ekkor kapják meg a menetleveleket, amelyekben a héten bármikor felkereshető pecsételő helyszínek szerepelnek.

Az Autómentes Napon városjáró túrára is hívják a szervezők a családokat. A túra állomásaira (Prohászka liget, a Bory-vár melletti Bory-szobor, Királykút emlékház, Bregyó sportközpont, a Csónakázó-tó szigete, Petőfi-szobor a János vitéz parkban, Országalma) gyalog, biciklivel, rollerrel vagy akár – a résztvevők számára karszalaggal ingyen használható – helyi járatos buszokkal kell eljutni. Aki összegyűjti mind a hét pecsétet, ajándékot kap, de ennél talán fontosabb az élmény, amit az együtt töltött időben szerezhetnek.

Az Autómentes Nap programján részt vesz a Magyar Kerékpáros Klub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete, tagjaik ismeretterjesztő szakmai anyagokat hoznak, tanácsok adnak a kerékpárok őszi-téli felkészítéséhez, és lakatolási tippeket is szerezhetünk tőlük. A Gaja Környezetvédelmi Egyesület környezeti tanácsadó szolgálattal, napelemes bemutató eszközökkel és ökológiai lábnyom számításával várja az érdeklődőket.

A rendezvénynek évek óta résztvevője a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség. Az Autómentes Napon városismertető kerékpártúrára invitálnak, amely a Csitáry-kúttól indul és sok helyszínt érintve a Halesz parkban ér véget. A 35 kilométeres tekerésre szeptember 17-ig lehet jelentkezni a lorentei.margit@gmail.com címen vagy hétköznapokon a 20/358-1235-ös telefonszámon.

Az egyesület gyalogos túrákat is szervez általános és középiskolás osztályok számára, amelyeken a hét folyamán a Sóstó Természetvédelmi Terület, az Aszalvölgyi-árok, a Rácbánya, valamint Palotavárosi tavak környékének természeti értékeit ismerhetik meg a diákok. Ezek a túrák minden évben nagyon népszerűek, idén is sok általános és középiskolai osztály regisztrált rájuk. A túrákhoz Zöld élet a szürke városban címmel fotópályázat is kapcsolódik, a diákok 3-3, a túrákon készített, A/5-ös méretű képpel pályázhatnak. A beadási határidő: 2019. október 10., a képeket Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület irodájába kell eljuttatni (8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 14.). A fotókból novemberben nyílik majd kiállítás a Fehérvári Civil Központban.

Fehérvári színes

 1. Tanulj és táncolj! - Modern tánc Step And Style Stúdióban

  Ingyenes, izgalmas, interaktív előadással várják a modern tánc iránt érdeklődőket a Kertalja utcában található Step And Style Stúdióba. A "Tanulj és táncolj" előadássorozat 6. részében Orbán Orsolya táncpedagógus mesél a modern tánc kialakulásáról és történetéről.

  2020.10.22.
 2. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta előadásával kezdődött az EFI új sorozata

  Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta tartott csütörtökön online előadást az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében Szeretlek, de már nem vagyok szerelmes beléd! címmel. A program a válaszúthoz érkezett kapcsolatokról szólt: a limerencia/eufórikus rajongás, a kötődéselmélet és a felelősségvállalás fogalmakat körüljárva fogalmazta meg, hogyan dönthetünk, viselkedhetünk úgy, hogy egy kapcsolatot megőrizzünk. 

  2020.10.22.
 3. Szépen szerepeltek a Vörösmartys diákok a faipari szakmai versenyen

  A Soproni Egyetem Simonyi Károly Kara októberben ötödik alkalommal rendezte meg a Meghívásos Faipari Szakmai Versenyt. Az egyetem csapatával együtt 11 csapat indult a megmérettetésen, köztük két csapattal a Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola.

  2020.10.22.
 4. Gyermekfoglalkoztató 6-11 éveseknek őszi szünetre a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Az őszi szünetben újra Gyermekfoglalkoztató várja a 6-11 éves korosztályt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, ahová szeretettel várják a gyerekeket október 27-én, kedden és 29-én, csütörtökön 10-12 óráig.

  2020.10.22.
 1. „Éljed te is jó kedvedből…” - magyarpalatkai napok hétvégén a Táncházban

  „Éljed te is jó kedvedből…” címmel szervez ingyenes szakmai továbbképzést vonós hangszereken játszó népzenészeknek és népdalénekeseknek a Fejér Megyei Művelődési Központ és az Alba Regia Táncegyesület a Csoóri Sándor Program támogatásával 2020. október 24–25-én, szombaton és vasárnap Székesfehérváron, a Malom utcai Táncházban.

  2020.10.21.
 2. Az aranyszőrű bárány - a Szabad Színház bábelőadása a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Október 27-én, kedden 16:30 órára szeretettel várják a családokat a Szabad Színház társulatának Az aranyszőrű bárány című meseelőadására a Gárdonyi Géza Művelődési Házban található Székesfehérvári Népmesepontra. Ingyenes a részvétel, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Bejelentkezés: 06-22/202-025 vagy nepmesepont@ggmuvhaz.hu

  2020.10.21.
 3. Lámpások délutánja - Gyerek Ökoklub lesz csütörtökön a Sóstó Látogatóközpontban

  Október 22-én, csütörtökön újra Gyerek Ökoklubot szerveznek a Sóstó Látogatóközpontban. A 17 órakor kezdődő foglalkozásnak ezúttal a Lámpások délutánja címet adták a szervezők. A gyerekek foglalkoztatója ezúttal is Kamarás Emese lesz.

  2020.10.21.
 4. Szavazz a legmenőbb maszkra! - elkészültek a diáktanács felhívására rajzolt alkotások

  Elkészültek a Székesfehérvári Diáktanács online megmérettetésére a pályaművek. Az, hogy kié is lesz a legmenőbb maszk a Facebookon dől majd el: az alsósok, felsősök és középiskolások által tervezett maszkokra október 23-án, pénteken délig lehet szavazni.

  2020.10.20.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1