Segítség a devizahiteleseknek – aktuális problémákról volt szó

A MOST Cselekvők Egyesülete továbbra is várja a bajba került hiteleseket, hogy segítséget nyújtson. Működésük elmúlt néhány évében több mint másfélezer ügyfélnek adtak már tanácsot és sok száz elindított ügyük több mint a fele pozitív véget ért a bíróságon. Keddi sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.
2017.11.21. 11:58 |

A devizahiteles ügyek aktuális változásairól szóló tájékoztatón részt vett Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter is, aki elmondta, sok kezdeményezés történt annak érdekében, hogy kimentsék a családokat a devizahitel problémáiból. Ezek közül számos sikeres akció volt, de előfordultak olyan jó szándékú kezdeményezések is, amelyekkel kevés eredményt értek el. „Még mindig van feladat, hiszen több ezer család van nehéz helyzetben a devizahitelezés gyakorlata miatt. Ez a folyamat még nem zárult le, ezért minél hamarabb el kell érni, hogy múlt időben beszélhessünk róla.” – fogalmazott Róth Péter alpolgármester. Hozzátette, hogy úgy kell megoldani ezeket a problémákat, hogy a nemzetgazdaság ne sérüljön: mindez közös felelőssége a törvényhozóknak és a bankoknak. „A legfontosabb, hogy az emberek érezzék, nincsenek egyedül. A problémájukra van megoldás és ebben segít évek óta a MOST Cselekvők Egyesülete is, amiért köszönet illeti őket.” –  fogalmazott Székesfehérvár alpolgármestere.Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke szerint az egyik legfontosabb üzenet, hogy nem kell szégyenkeznie senkinek azért, mert ebbe a helyzetbe került. Fontos, hogy az ügyfeleket ne gátolja semmi sem abban, hogy merjenek lépni a saját ügyükben és segítséget kérjenek, hiszen csak abban az esetben nem tudnak segíteni, ha valaki otthon marad. Törteli Zoltán szólt a meghosszabbított moratóriumról is, amely a törvény szerint december 1-től március 1-ig tartana, de idén is sikerült egy olyan szabálymódosítást létrehozni a jogalkotóknak, hogy már november 15-én elindult és április 30-ig fog tartani a kilakoltatási tilalom. Az egyesület elnöke szerint mindez azért is fontos, mert jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.

A hitelkárosultak segítséget kaphatnak a Most Cselekvők Egyesületétől, amelyet az interneten a http://mostweb.hu/  címen érhetnek el. Telefonon a +36203514031-os számon, e-mailben pedig az tortelizoltan0@gmail.com címen vehetik fel a kapcsolatot a szakemberekkel.

Törteli Zoltán felidézte, hogy szeptember végén a magyar jelzáloghitelesek számára is érdekes ítéletet hozott az Európai Bíróság egy román ügyben, az ítélet azért is fontos, mert minden tagállamot kötelez. A testület ezúttal sem mondta ki, hogy a devizaárfolyam-kockázat áthárítása miatt semmis lenne a hitelszerződés, viszont felhívta a figyelmet a világos és érthető tájékoztatásra. „Nem csak simán tájékoztatási kötelezettsége van a szolgáltatónak, az Európai Bíróság ki merte mondani, hogy a fogyasztó mindig hátrányos helyzetben van a szolgáltatóval szemben, hiszen a bank jóval jártasabb abban a témakörben, mint az ügyfél, így még nagyobb a felelőssége a pénzintézeteknek. Az ítélet kimondja, úgy kell tájékoztatni az ügyfelet, hogy megértse és megfelelő döntést tudjon hozni." - emelte ki. 

A MOST Cselekvők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az Európai Bíróságon 18-22 hónapig tart egy hivatalos eljárás, a magyar beadványok most elérték a 20 hónapot, így remélhetőleg legkésőbb február-márciusra megszületnek az ítéletek. Törteli Zoltán felidézte azt a Kúriának azt a nyilatkozatát is, hogy ha az Európai Bíróság az ügyfelek javára hoz döntést, akkor azonnal intézkednek ebben az ügyben. Törteli Zoltán beszámolt azokról a pozitív tapasztalatokról is, hogy a bankok kezdenek rájönni, jobb egyezségre jutni az ügyféllel, mint 3-4 évig pereskedni.

Gazdaság

 1. Rekord árbevétel az idén nyolcvan éves Videotonnál

  A Videoton vállalatcsoport árbevétele rekord szintű, 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képes 11%-al növekedett. A termelő cégek árbevétele 2018 végére, a válság óta eltelt tíz év alatt várhatóan csaknem megháromszorozódik.

  2018.09.17.
 2. Egymilliárd forintos fejlesztés az Ikarusnál - 70 új munkahely jött létre

  Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházása. A termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet is köszönhet Székesfehérvár a fejlesztésnek.

  2018.09.06.
 3. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 4. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 1. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 2. Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

  Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.

  2018.06.28.
 3. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 4. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek