Sasvári János László Cserkész-emlékművét avatták és szentelték fel Palotavárosban

Szerdán délelőtt új Cserkész-emlékművet avattak fel Palotavárosban, a Sütő utca 40-es számú ház előtt. Az avatáson fiatal cserkészek álltak díszőrséget, Sasvári János László alkotását Dózsa István, a Székesegyház plébánosa szentelte fel, Palotaváros önkormányzati képviselőinek és Fehérvár alpolgármesterének jelenlétében.
2019.08.14. 11:24 |

„Egyik délutáni sétám alkalmával láttam meg egymás mellett a ma már az emlékművet alkotó kősziklákat.

Abban a pillanatban már megfordult a fejemben, hogy ezekből emlékmű lesz.

Felkerestem az ötlettel Farkas László képviselő urat, aki támogatásáról biztosított. A helyszín - mely addig üresen állt - adva volt és az utóbbi három hétben sikerült a megvalósítás.

Az emlékművel szerettem volna visszahozni a köztudatba a cserkészliliomot, mert sajnos egyre kevesebben ismerik. 1989-ben, amikor újraalapítottuk a cserkészmozgalmat, nagyon sok aktív cserkész volt. Az akkori újraalapítók lassan kiöregszenek és a fiatalok nem túlzottan iparkodnak cserkésznek állni." - emelte ki Sasvári János László, alkoltó.

A kültéri alkotásban megörökítette a cserkészet jelképeit, a cserkészliliomot, amelynek három ága a cserkészfogadalom három részét: a kötelességteljesítést, a segítőkészséget és a cserkésztörvény megtartását jelképezi. Látható a táblán a csodaszarvas, amely az 1933-ban Gödöllőn megrendezett IV. Cserkész Világdzsemborira utal, valamint feltűnik a sas is, amely a 2010-es kerületi nagytábor jelképe.

Az emlékművet Dózsa István címzetes kanonok, érdemesült esperes, a Székesegyház plébánosa szentelte fel.

„Örülök, hogy megismerhettem Sasvári János László művész urat, aki másfél esztendeje költözött Palotavárosba. Tanulmányoztam az élettörténetét, az alkotásai és egy nagyon komoly művészt és elkötelezett cserkészt ismertem meg benne, aki a fiatalság hazaszeretetre nevelését szeretné elősegíteni.

Isten, haza és a közösség szolgálata - ezeket az értékeket szeretné átadni, továbbadni az alkotó.

Bízom benne, hogy megóvjuk az emlékművet, az „örökkévalóságnak építettük”, ahogyan István atya is mondta. Hirdesse a becsületességet, a rátermettséget, amit a cserkészek képviselnek.” - hangsúlyozta Farkas László, önkormányzati képviselő.

Az elmúlt több mint negyven évben a művész kezéhez több, a megyét díszítő alkotás kötődik: elkészítette többek között Antall József szobrát, készített Millecentenáriumi emléktáblát és az ’56-os hősöknek emléket állító kopjafákat is.

Az eseményen részt vett Róth Péter, alpolgármester és Viza Attila, önkormányzati képviselő is.

Közélet

 1. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 2. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.
 3. Véradást szerveznek a Videoton Orvosi Rendelőjében augusztus 22-én

  Augusztus 22-én csütörtökön mindenkit szeretettel várnak 9 és 16 óra között a VIDEOTON Orvosi Rendelőjében, ahol minden véradót értékes meglepetés vár.

  2019.08.21.
 4. Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

  Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

  2019.08.20.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek