Sasvári János László Cserkész-emlékművét avatták és szentelték fel Palotavárosban

Szerdán délelőtt új Cserkész-emlékművet avattak fel Palotavárosban, a Sütő utca 40-es számú ház előtt. Az avatáson fiatal cserkészek álltak díszőrséget, Sasvári János László alkotását Dózsa István, a Székesegyház plébánosa szentelte fel, Palotaváros önkormányzati képviselőinek és Fehérvár alpolgármesterének jelenlétében.
2019.08.14. 11:24 |

„Egyik délutáni sétám alkalmával láttam meg egymás mellett a ma már az emlékművet alkotó kősziklákat.

Abban a pillanatban már megfordult a fejemben, hogy ezekből emlékmű lesz.

Felkerestem az ötlettel Farkas László képviselő urat, aki támogatásáról biztosított. A helyszín - mely addig üresen állt - adva volt és az utóbbi három hétben sikerült a megvalósítás.

Az emlékművel szerettem volna visszahozni a köztudatba a cserkészliliomot, mert sajnos egyre kevesebben ismerik. 1989-ben, amikor újraalapítottuk a cserkészmozgalmat, nagyon sok aktív cserkész volt. Az akkori újraalapítók lassan kiöregszenek és a fiatalok nem túlzottan iparkodnak cserkésznek állni." - emelte ki Sasvári János László, alkoltó.

A kültéri alkotásban megörökítette a cserkészet jelképeit, a cserkészliliomot, amelynek három ága a cserkészfogadalom három részét: a kötelességteljesítést, a segítőkészséget és a cserkésztörvény megtartását jelképezi. Látható a táblán a csodaszarvas, amely az 1933-ban Gödöllőn megrendezett IV. Cserkész Világdzsemborira utal, valamint feltűnik a sas is, amely a 2010-es kerületi nagytábor jelképe.

Az emlékművet Dózsa István címzetes kanonok, érdemesült esperes, a Székesegyház plébánosa szentelte fel.

„Örülök, hogy megismerhettem Sasvári János László művész urat, aki másfél esztendeje költözött Palotavárosba. Tanulmányoztam az élettörténetét, az alkotásai és egy nagyon komoly művészt és elkötelezett cserkészt ismertem meg benne, aki a fiatalság hazaszeretetre nevelését szeretné elősegíteni.

Isten, haza és a közösség szolgálata - ezeket az értékeket szeretné átadni, továbbadni az alkotó.

Bízom benne, hogy megóvjuk az emlékművet, az „örökkévalóságnak építettük”, ahogyan István atya is mondta. Hirdesse a becsületességet, a rátermettséget, amit a cserkészek képviselnek.” - hangsúlyozta Farkas László, önkormányzati képviselő.

Az elmúlt több mint negyven évben a művész kezéhez több, a megyét díszítő alkotás kötődik: elkészítette többek között Antall József szobrát, készített Millecentenáriumi emléktáblát és az ’56-os hősöknek emléket állító kopjafákat is.

Az eseményen részt vett Róth Péter, alpolgármester és Viza Attila, önkormányzati képviselő is.

Közélet

 1. Gaudete! - a rózsaszín, az örömvasárnap gyertyájának fénye gyúlt az Adventi Udvaron

  Szombaton a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket. Délután gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a bicskei Szent László Általános Iskola műsorával és Spányi Antal, püspök örömvasárnap-előesti gondolataival.

  2019.12.14.
 2. Szóval győzni - kommunikációs bajnokság középiskolásoknak

  A tavalyi verseny sikere után a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. ismét meghirdeti a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot, amelyre az önkifejezésre, kommunikációra és marketingre fogékony, igényes, 10–13. évfolyamos középiskolásokat várnak. A jelentkezési határidő: 2020. január 17. 

  2019.12.14.
 3. Közmeghallgatás és közgyűlés - fontos fejlesztésekről döntött a képviselőtestület

  A pénteki közmeghallgatáson közlekedéssel kapcsolatos kérdések érkeztek, míg a közgyűlés legfontosabb napirendi pontjaként az utolsó módosítással lezárták az idei költségvetést. A képviselők fontos fejlesztésekről is döntöttek: elkezdődik az Arany János Iskola felújítása és a Homoksor teljes felújítása is.

  2019.12.13.
 4. Püspöki mise lesz Kaszap István halálának 84. évfordulóján a Prohászka templomban

  December 17-én, kedden 17 órakor a Prohászka-emléktemplomban Spányi Antal, megyés püspök koncelebrált szentmise keretében emlékezik meg Kaszap István halálának 84. évfordulójáról. A szentmise után a papság és a hívek Kaszap István sírjához vonulnak, és imádkoznak mielőbbi boldoggá avatásáért.

  2019.12.13.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek