Reprezentatív szűrővizsgálat - támogassa az egyetem kutatását!

Május 12-én folytatódik a városban azoknak a fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. Arra kérnek mindenkit, aki meghívót kapott, hogy mindenképpen jelenjen meg a szűrésen.

2020.05.11. 11:00 |

Székesfehérváron május 7-én kezdődött meg az országos reprezentatív szűrővizsgálatra meghívót kapott fehérváriak szűrése, a Semmelweis Egyetem kutatása május 12-én folytatódik a városban.

Hazánk négy orvosképző egyeteme a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Tudományegyetem tudományos megalapozottságú, országos reprezentatív szűrővizsgálatot indított a 14 év feletti korosztály körében. A vizsgálat célja, hogy pontosan feltérképezzék Magyarország átfertőzöttségét az újtípusú koronavírussal, ezáltal fontos adatokkal támogassák kutatásaikat és segítsék a járvánnyal kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalát. Fejér megyében a Semmelweis Egyetem irányítja a szűrővizsgálatokat.

Miért jó Önnek, ha önkéntesen részt vesz a szűrésen?

- Megtudhatja, hogy Ön jelenleg fertőzött-e, vagy már korábban átesett újtípusú koronavírus fertőzésen, és ezzel növelheti családja, szerettei, gyermekei biztonságát

- Információt kap arról, hogy biztonságosan folytathatja tovább a munkáját, vagyis védheti a munkahelyét, munkatársait

- Lehetővé teszi, hogy pontos képet kapjunk a magyarországi koronavírus helyzetről, a magyar lakosság átfertőzöttségéről, a vírus várható terjedéséről

- Hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutatók minél hamarabb megtalálják a vírus ellenszerét, gyógyítási és megelőzési lehetőségeit

- Segít a közeljövő fontos feladatainak azonosításában, és a jövőbeli teendők meghatározásában, megalapozott döntések meghozatalában

Kérik, hogy aki meghívót kapott, mindenképpen jelenjen meg a szűrésen.

Hogyan zajlik a szűrés?

Önt hamarosan telefonon vagy személyesen felkeresik és egy kérdőív kitöltését kérik Öntől. Ezt követően, illetve ezzel egyidőben megadják, hogy hol és mikor kerül sor a szűrővizsgálat elvégzésére az Ön lakóhelyén.

Amennyiben személyesen nem tud megjelenni, otthonában is biztosítják a szűrés lehetőségét.

Figyelnek arra, hogy Önt a szűrésen való részvétel minél kisebb mértékben terhelje.

Amennyiben Ön jelenleg otthoni karanténban van, és hozzájárul a vizsgálatban történő részvételhez, a mintavételt otthonában végezik el.

A szűréshez a kitöltött kérdőíven túl, egy beleegyező nyilatkozat aláírására van szükség a mintavételt megelőzően. A beleegyező nyilatkozat aláírását követően, a szakemberek védőfelszerelésben leveszik Öntől a vizsgálatokhoz szükséges mintákat.

A mintavétel két részből áll:

- Pálcikával történő mintavétel a szájból (garatból) és az orrból

- Vérvétel

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorra lenni, de javasolják, hogy a megadott időpont előtt 2 órával már ne egyen. Folyadék fogyasztása a vizsgálat előtt megengedett.

Kiskorú (14-18 éves) személy esetén a fiatal mellett az egyik szülő szűrését is elvégzik. Ebben az esetben a beleegyező nyilatkozatot az egyik szülőnek és a fiatalnak is alá kell írnia. Kiskorú esetében lehetséges, hogy csak a pálcikás szűrésre kerül sor és a vérvételre nem.

Mikor jelezzek vissza és mikor lesz a szűrés?

Kérik, hogy a KSH-tól kapott levélre 24 órán belül jelezzen vissza a megadott elérhetőségeken, vagy fogadja a telefonos megkeresést, és nyilatkozzon, hogy részt kíván-e venni a vizsgálatban.

Hogyan kapom meg az eredményt és mi történik, ha újtípusú koronavírussal fertőzött vagyok?

A vizsgálat eredményét annak elkészültét követően, az adatvédelmi szabályok betartásával azonnal eljuttatják Önnek az eredmény magyarázatával együtt. Az értesítést az ügyfélkapun keresztül kapja meg, vagy háziorvosa segítségét is kérheti annak elektronikus letöltésében.

Amennyiben Ön újtípusú koronavírussal fertőzött – tünetei súlyosságától függően - otthoni karanténba kerül, vagy kórházi kezelést kap. Ebben az esetben természetesen vállalják családja teljeskörű szűrését is, az Ön állapotát pedig szakképzett kollégák felügyelik. Kórházi kezelés szükségessége esetén, ellátását az egyetemi klinikákon elvégzik.

Közlemények

 1. Elfogadásra került a tavalyi évi zárszámadás és az idei költségvetés módosítása

  Minden fehérvári polgár, egész közösségünk önfegyelmét és akaraterejét dicséri, hogy az élet fokozatosan, a kellő elővigyázatossággal indult újra közös otthonunkban - írja tájékoztatójában Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. A város működése szempontjából két nagyon fontos döntés született meg: elfogadásra került a tavalyi évi zárszámadás és az idei költségvetés módosítása.

  2020.06.03.
 2. Hétfőtől ismét lesz személyes ügyfélfogadás a SZÉPHŐ Zrt-nél

  Június 8-tól, hétfőtől újraindítja a személyes ügyfélfogadását a SZÉPHŐ Zrt. A közszolgáltató cég ügyfélszolgálata a megszokott nyitvatartási rendnek megfelelően, a biztonsági intézkedések betartásával ismét látogatható.

  2020.06.03.
 3. Az idősek és az árusok kérésére mától változik a rend a Városi Piacon

  Változik a rend a piacon. Az idősek és az árusok részéről érkezett kéréseknek egyaránt eleget téve 12 órától – az érvényben lévő járványügyi előírások betartásával – minden korosztály beléphet a piac területén található vendéglátóegységek területére.

  2020.06.03.
 4. Megváltozott munkaképességűek jelentkezését várják Fehérváron

  Az Erfo, Főkefe, Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami tulajdonú társaságai, munkaerő toborzást indítanak Székesfehérvár és kistérségében üzemnyitási szándékkal!

  2020.06.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V