Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.
2020.05.07. 12:45 |
A rektorhelyettes arra kért mindenkit, akit megkerestek, vegyen részt a szűrésen, mert a közvetlen környezetüket és hatszáz másik állampolgárt is képviselnek, és segítenek a kutatóknak a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Hogyan választották ki az embereket?

Véletlenszerűen kerültek kiválasztásra a résztvevő személyek annak megfelelően, hogy Magyarország lakosságát korban, nemben és településszerkezetben képviselni tudják. Egy-egy kiválasztott személy körülbelül hatszáz másik állampolgárt képvisel.

Fejér megyében hány embert választottak ki tesztelésre?

Fejér megyében 29 település 1022 lakosát vontuk be a vizsgálatba, akik közül 233-an - megközelítőleg 23 %-uk- székesfehérvári. 

A vidékieket is Székesfehérváron tesztelik?

A tesztelést az egyetem igyekezett úgy megszervezni, hogy mindenki számára a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon. Egy alkalommal történő mintavételről van szó. Három települést (Sárbogárd, Velence és Mezőszilas) leszámítva az egyetem kollégái mindenhova kimennek. Az alanyokat előzetesen telefonon vagy levélben értesítettük. Előjegyzés alapján történnek a vizsgálatok. Akik koruknál vagy betegségüknél fogva nem tudnak a szűrőpontokon megjelenni, de résztvennének a szűrésben, hozzájuk házhoz megyünk. Az előbb említett három településen az országos mentőszolgálat munkatársai végzik a szűrést.

Mi történik a szűrés során?

A szűrőponton két típusú biológiai mintát vesznek: egyet szájból, orrból pálcával, amellyel közvetlenül a vírust tudják kimutatni. A másik pedig egy vérvétel, amely alkalmas arra, hogy az illető átesett-e már akár tünetmentesen akár néhány hónappal ezelőtt a fertőzésen. Nézünk belőle olyan virológiai paneleket, amelyek segíthetnek összefüggéseket találni a koronavírussal kapcsolatban és segíthetnek a járvány leküzdésében.

Van-e egészségügyi kockázata a vizsgálaton való részvételnek?

A szűrővizsgálat teljesen biztonságos. A szűrésre olyan helyszíneket jelöltünk ki, ahol a résztvevők semmilyen beteggel fizikálisan nem érintkezhetnek. Ezek általában nem használt egészségügyi intézményrészek. Mindenki időpontra érkezik, hogy elkerüljék a tumultust. A szűrést végző egészségügyi dolgozók átestek egy előzetes tesztelésen és negatív az eredményük. Ezen kívül az egészségügyi dolgozók olyan védőfelszerelésben veszik le a mintákat, amelyben kizárható a fertőzés átadása.

Mi történik akkor, ha valakinek pozitív a tesztje?

Ha valakinek pozitív lesz az eredménye, akkor 24-48 órán belül visszaigazolják, és elindul az erre hatályos járványügyi eljárás.

Mikor lesz eredmény? Részeredmény lesz-e előbb?

A vizsgálat május elsején indult és nagyjából két hetet vesz igénybe. Az adatok feldolgozására plusz egy hétre van szükség, így az eredmények május harmadik hetének végére várhatók.

Mire lehet következtetni majd az eredményekből?

Ha magas az aktív fertőzöttek aránya, akkor pontosabb képet kapunk arról, mekkora a tüneteket nem produkáló lakosok körében az átfertőzöttség, vagy mennyire súlyos lefolyású a betegség az átlaglakosok, egyes korosztályok számára.

Interjú

 1. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 2. Bemutatjuk Ákiboyt, a Wartburg-lázban égő fehérvári fodrászmestert

  Kiss Ákos vagy ahogyan a fehérváriak ismerik Ákiboy fodrászmester Palotavárosban és húsz esztendeje boldog tulajdonosa egy 1980-ban, a jobb létre szenderült Német Demokratikus Köztársaság Eisenach nevű városában született - illetőleg a futószalagról ott legördült - fehér kétütemű járgánynak, amely, mint mondja a mester, már családtagnak számít.

  2020.05.21.
 3. Beszélgetés a karanténhelyzet tanulságairól Brückner Ákos Előd ciszterci atyával

  Két hónappal ezelőtt, nagyböjti időben, a karanténhelyzet első napjaiban beszélgettünk Brückner Ákos Előd ciszterci atyával; „A Jóisten sosem tesz valamit úgy, hogy ne lenne benne a feltámadás élménye, akármilyen kálváriákat járunk meg előtte.” - mondta akkor. Ezúttal a karanténhelyzet tanulságairól és következményeiről kérdeztük Előd atyát.

  2020.05.18.
 4. Vannak tartalékaink, de még közel sincs vége a veszélyhelyzetnek!

  Talán túl vagyunk a járvány első nehéz időszakán. Olyan kihívásokkal kellett szembenéznünk, amilyenekkel eddig még nem találkoztunk. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodott a városvezetés, hogyan vészeli át Fehérvár gazdasága a veszélyhelyzet okozta mélyrepülést és miből tudunk építkezni a jövőben, Cser-Palkovics András polgármestert kérdeztük.

  2020.05.07.
 1. Beszélgetés Vidermann Csabával, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje kapitányával

  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Honvéd Szondi György SE 2006-ban alakult Székesfehérváron. Kezdetben barantás hagyományok mentén haladtak, de a csapat gyorsan saját arculatot öltött; teljes mellszélességgel Székesfehérvár, mint ősi koronázóváros és történelmi főváros képviseletét, dicsőséges korszakainak hadászati hagyományőrző megjelenítését tűzték zászlajukra. Vidermann Csaba Fejér Megyei Prima-fődíjas rendkapitánnyal beszélgettünk a járvány enyhülő szorításában.

  2020.05.07.
 2. Interjú Spányi Antal megyés püspökkel a Hivatások Világnapja alkalmából

  A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének középpontjába négy kulcsszót választott: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal megyés püspököt Berta Kata kérdezte az egyházi hivatásról a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján.

  2020.05.03.
 3. Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - gazdasági konzultáció a veszélyhelyzetben

  Egy hete indult el a város veszélyhelyzeti gazdasági konzultációja, melynek keretében a gazdasági, de akár a civilélet szereplői is észrevételekkel élhetnek és javaslatokat tehetnek, illetve tájékoztatást kaphatnak a koronavírus gazdasági hatásairól. A cél, hogy minél kevesebb kárt elszenvedve és minél hatékonyabban induljanak újra azok az ágazatok, amelyek a mostani veszélyhelyzet legnagyobb vesztesei.

  2020.04.29.
 4. Ászanák székkel, sámlival, díszpárnával - beszélgetés Bódis Veronika jógaoktatóval

  Otthon is lehet jógázni! És most csak otthon lehet. Jelenleg online foglalkozásokat tart Bódis Veronika jógaoktató, gerinctréner. ’Veró’ 16 éve jógázik aktívan, a hatha jóga után az iyengar jógát ismerte és szerette meg. Eleinte a maga örömére csinálta, a kis faluban, ahol él, járt fel a hegyre és ott gyakorolt.

  2020.04.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V