Reprezentatív szűrővizsgálat Fehérváron - Szabó Attila rektorhelyettest kérdeztük

Május 7-én, csütörtökön kilenc órakor kezdődött el az ARÉV Sportcsarnokban annak a 233 fehérvárinak az új típusú koronavírusra való tesztelése, akik részt vesznek a Semmelweis Egyetem kutatásában. A tesztelésről az egyetem klinikai rektorhelyettesét, Szabó Attilát kérdeztük.
2020.05.07. 12:45 |
A rektorhelyettes arra kért mindenkit, akit megkerestek, vegyen részt a szűrésen, mert a közvetlen környezetüket és hatszáz másik állampolgárt is képviselnek, és segítenek a kutatóknak a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Hogyan választották ki az embereket?

Véletlenszerűen kerültek kiválasztásra a résztvevő személyek annak megfelelően, hogy Magyarország lakosságát korban, nemben és településszerkezetben képviselni tudják. Egy-egy kiválasztott személy körülbelül hatszáz másik állampolgárt képvisel.

Fejér megyében hány embert választottak ki tesztelésre?

Fejér megyében 29 település 1022 lakosát vontuk be a vizsgálatba, akik közül 233-an - megközelítőleg 23 %-uk- székesfehérvári. 

A vidékieket is Székesfehérváron tesztelik?

A tesztelést az egyetem igyekezett úgy megszervezni, hogy mindenki számára a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon. Egy alkalommal történő mintavételről van szó. Három települést (Sárbogárd, Velence és Mezőszilas) leszámítva az egyetem kollégái mindenhova kimennek. Az alanyokat előzetesen telefonon vagy levélben értesítettük. Előjegyzés alapján történnek a vizsgálatok. Akik koruknál vagy betegségüknél fogva nem tudnak a szűrőpontokon megjelenni, de résztvennének a szűrésben, hozzájuk házhoz megyünk. Az előbb említett három településen az országos mentőszolgálat munkatársai végzik a szűrést.

Mi történik a szűrés során?

A szűrőponton két típusú biológiai mintát vesznek: egyet szájból, orrból pálcával, amellyel közvetlenül a vírust tudják kimutatni. A másik pedig egy vérvétel, amely alkalmas arra, hogy az illető átesett-e már akár tünetmentesen akár néhány hónappal ezelőtt a fertőzésen. Nézünk belőle olyan virológiai paneleket, amelyek segíthetnek összefüggéseket találni a koronavírussal kapcsolatban és segíthetnek a járvány leküzdésében.

Van-e egészségügyi kockázata a vizsgálaton való részvételnek?

A szűrővizsgálat teljesen biztonságos. A szűrésre olyan helyszíneket jelöltünk ki, ahol a résztvevők semmilyen beteggel fizikálisan nem érintkezhetnek. Ezek általában nem használt egészségügyi intézményrészek. Mindenki időpontra érkezik, hogy elkerüljék a tumultust. A szűrést végző egészségügyi dolgozók átestek egy előzetes tesztelésen és negatív az eredményük. Ezen kívül az egészségügyi dolgozók olyan védőfelszerelésben veszik le a mintákat, amelyben kizárható a fertőzés átadása.

Mi történik akkor, ha valakinek pozitív a tesztje?

Ha valakinek pozitív lesz az eredménye, akkor 24-48 órán belül visszaigazolják, és elindul az erre hatályos járványügyi eljárás.

Mikor lesz eredmény? Részeredmény lesz-e előbb?

A vizsgálat május elsején indult és nagyjából két hetet vesz igénybe. Az adatok feldolgozására plusz egy hétre van szükség, így az eredmények május harmadik hetének végére várhatók.

Mire lehet következtetni majd az eredményekből?

Ha magas az aktív fertőzöttek aránya, akkor pontosabb képet kapunk arról, mekkora a tüneteket nem produkáló lakosok körében az átfertőzöttség, vagy mennyire súlyos lefolyású a betegség az átlaglakosok, egyes korosztályok számára.

Interjú

 1. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 2. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 3. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 4. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 1. Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

  Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?

  2021.01.06.
 2. Kutyahideg - életmentő kérdések, járatok az utcán élőkért

  Székesfehérváron és a környéken körülbelül 150 hajléktalan él, akik nem veszik igénybe a menedékhely szolgáltatásait. A velük, értük végzett szociális munka gigászi küzdelem, amiben lényeges komplexen látni az embert, így lehet kellő elhivatottsággal szakmailag jó, valóban segítő munkát végezni.

  2020.12.29.
 3. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 4. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár