Rendkívüli támogatást kapnak a székesfehérvári háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a csütörtöki rendkívüli ülésen dönt arról a javaslatról, miszerint a város egyszeri, vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújtson a székesfehérvári rendelők közüzemi díjaihoz. A részletekről Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester a Városháza kistanácstermében tartottak sajtótájékoztatót.
2023.04.05. 13:43 |
Rendkívüli támogatást kapnak a székesfehérvári háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok

A 2022-ben kezdődött energiaválság következtében jelentősen megnövekedtek a közüzemi díjak, ami nem csak a magánszemélyeket érinti, hanem a vállalkozások, így az egészségügyi szolgáltatók – háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosi körzetek – számára is nehézséget jelent. A megnövekedett energiaköltségek enyhítése érdekében Székesfehérvár Közgyűlése április 6-án, csütörtökön dönt arról, hogy egyszeri, vissza nem térítendő anyagi támogatást biztosítson a helyi alapellátást biztosító egészségügyi szolgáltatók részére.

Az összesen 10 930 000,- Ft összegű anyagi erőforrás 36 háziorvosi, 15 házi gyermekorvosi, 20 fogorvosi és 5 iskolafogászati körzetben kerül felosztásra.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a szolgáltatók különböző adottságokkal rendelkező helyeken végzik tevékenységüket, melyek energetikai adottságaikban és fűtési rendszereikben is eltérőek. A rendelők többsége önkormányzati, ugyanakkor azt tapasztalták, hogy a rezsiköltségek ezekben a helyiségekben is megnövekedtek. „Foglalkoztunk a kérdéssel, hiszen láttuk, hogy milyen rezsiár-emelkedések történtek az elmúlt időszakban, továbbá a háziorvosok részéről is érkezett megkeresés a támogatásra vonatkozóan.” – indokolta az előterjesztést a városvezető. Nyilatkozatában elmondta, hogy az eltérő rezsiköltségek miatt a támogatás összege is eltérő: „Más-más adottságú rendelőkről van szó, ezért a legnagyobb összegű támogatást azok a rendelők kapják, akiknél a rezsiemelkedés kifejezetten nagy volt.” Mint elhangzott, a háziorvosok tájékoztatása a napokban megtörtént, amennyiben a csütörtöki közgyűlés elfogadja az előterjesztést, úgy heteken belül megtörténhet a kifizetés.

A döntés lényege, hogy az önkormányzati épületek esetében a novemberi, decemberi, januári és februári közüzemi számlák 60%-át fogjuk megfizetni, amennyiben a közgyűlés hozzájárul – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, aki hozzátette: a nem önkormányzati helyiségek költségeiről kevesebb az ismeretük, ezért ezekben az esetekben egy egyszeri 50.000 forintos támogatás kerül utalásra.

A legkisebb támogatási összeg 20.000, a legnagyobb pedig 520.000 forint

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt arról a kérésről is, melyet az Önkormányzat ugyanebben az előterjesztésben fogalmazott meg a háziorvosok felé. Az egészségügyi alapellátásról szóló törvény módosítása alapján az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról az állami mentőszolgálat gondoskodik, mely átalakítás folyamatosan történik az országban. Székesfehérváron várhatóan az idei év végén, vagy a jövő év elején veszi át az ügyeleti ellátási feladatokat az állami mentőszolgálat. A Közgyűlés azzal a kéréssel él a háziorvosok és házi gyermekorvosi szolgálatban dolgozó orvosok felé, hogy a székesfehérvári lakosság folyamatos és biztonságos ügyeleti ellátása érdekében vegyenek részt az ügyeleti szolgálatban. Dr. Cser-Palkovics András hangsúlyozta: a rendelési idők továbbra is 18.00 óráig tartanak majd Székesfehérváron, az ügyeleti rendszert szervezik meg 16.00 és 22.00 óra között ebben az új rendszerben.