Rekordnagyságú mezőny várható az Orka Kupán

Péntektől vasárnapig Közép-Európa egyik legjelentősebb szinkronúszó utánpótlás versenyének ad otthont Székesfehérvár. Az Orka Kupán tizenhárom ország hétszáz indulója ugrik medencébe. A házigazda klub hagyományos viadala igazi sikertörténet, hiszen az elmúlt két évtizedben hatalmasat nőtt a verseny ázsiója. Az esemény díszvendége egy kétszeres olimpiai bajnok szinkronúszó lesz.

2018.03.13. 15:10 |

Az Orka Fehérvári Szinkronúszó Sportegyesület immár huszonegyedik alkalommal rendezi meg a jelentős hazai és nemzetközi mezőnyt felvonultató Orka Kupát. Az idei versenyre immár Belgiumból és Svájcból is neveztek. A hazai egyesületek mellett érkeznek csapatok Oroszországból, Görögországból, Izraelből, Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából és Litvániából.

„Az eddigi szakmai munkánk, illetve a verseny színvonala szájról-szájra terjedt és egyre több külföldi egyesület gondolja úgy, hogy érdemes nálunk versenyezni. Most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy Közép-Európa egyik legnépesebb utánpótlás versenye zajlik Fehérváron” - mondta Molnár Andrea, az Orka Sportegyesület szakmai vezetője.

„A több mint két évtizede megrendezésre kerülő Orka Kupa, a kontinens legnagyobb olyan viadala, ahol több generáció és képzettségi osztály méri össze magát és ismerheti meg egymást” - hangsúlyozta Balogh Sándor a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökségi tagja. „A kicsik megismerhetik a nagyokat, egy olimpiai bajnokot. A példamutatás, a tapasztalat átadása tud megtörténni egy ilyen rangos eseményen.”

Az Orka Kupa már a vizes sportokat tömörítő európai szervezet, a LEN versenynaptárába is bekerült és továbbra is élvezi Székesfehérvár önkormányzatának támogatását.

„Nagyon fontos, hogy Székesfehérvár részt vegyen a különböző sportágak vérkeringésében és ezzel is példát mutasson a fiataloknak, továbbá a városmarketing szempontjából is nagyon fontos, hogy ennyi versenyző látogat hozzánk” - mondta Östör Annamária egészségügyi és sport tanácsnok.

A szinkronúszás népszerűségét jól mutatja, hogy a házigazda klubban a tavalyi vizes világbajnokság hatására újabb kezdő csoport indult – ők is bemutatkoznak majd a háromnapos versenyen. Az Orka Kupa díszvendége a sportág egykori világklasszisa lesz: a kétszeres olimpiai bajnok orosz Alla Shiskhina még gyerekkorában szerepelt a fehérvári versenyen – aztán csapatban Londonban és Rioban is felért a csúcsra.

Március 16-án, pénteken a kötelező gyakorlatokra kerül sor, szombaton a párosok és a csapatok mutatkoznak be, vasárnap pedig a páros és kombinációs kűrökre kerül sor a Csitáry G. Emil Uszodában.

Sport

 1. Többet támadott, de kikapott az Európa-liga rajtján a Vidi a Boriszovtól

  Első mérkőzését játszotta az Európa-liga idei főtábláján a Vidi FC. A fehérváriak a BATE Boriszov ellen jobbára fölényben voltak az első félidőben a Groupama Arénában, de gólt a vendégek szereztek, ezzel vezettek szünetben. A továbbiakban többet támadott, de nem tudott betalálni a Vidi, egy fejesgól pedig eldöntötte a meccset a BATE javára, így vereséggel indult az EL-kaland.

  2018.09.20.
 2. Kosárlabda-utánpótlás: megkezdődtek az egyeztetések

  Az elmúlt hetekben sokan figyelemmel kísérték az Alba Regia SC és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia nyilvánosság előtt zajló vitáját. A város kérésére a héten tárgyalóasztalhoz ültek a felek. Az Önkormányzat örül, hogy előrelépés történt, hiszen ez a gyerekek és a fehérvári kosárlabdasport érdeke. A munkacsoport által tárgyalt témákból is látszik, hogy vannak még nyitott kérdések. 

  2018.09.20.
 3. Takács Boglárka és Endrész Klaudia ARAK-os atléták is letették az olimpiai esküt

  A fővárosban ünnepélyes keretek között fogadalmat tettek a 17 nap múlva, október 6-án kezdődő Buenos Aires-i, 3. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokra készülő magyar sportolók. A 79 fős csapatot dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is köszöntötte.

  2018.09.20.
 4. Nikolics: Ha nyerünk, álmodhatunk nagyobb dolgokról is!

  Megtartották a csütörtöki, MOL Vidi FC – BATE Boriszov Európa-liga csoportmérkőzés előtti hivatalos sajtótájékoztatót, a meccs helyszínén, a Groupama Arénában. A Vidi vezetőedzője, Marko Nikolics, valamint Pátkai Máté beszélt várakozásairól a csoportkörös debütálás kapcsán.

  2018.09.19.

A legszebb pillanatok

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak