Rekordnagyságú mezőny várható az Orka Kupán

Péntektől vasárnapig Közép-Európa egyik legjelentősebb szinkronúszó utánpótlás versenyének ad otthont Székesfehérvár. Az Orka Kupán tizenhárom ország hétszáz indulója ugrik medencébe. A házigazda klub hagyományos viadala igazi sikertörténet, hiszen az elmúlt két évtizedben hatalmasat nőtt a verseny ázsiója. Az esemény díszvendége egy kétszeres olimpiai bajnok szinkronúszó lesz.

2018.03.13. 15:10 |

Az Orka Fehérvári Szinkronúszó Sportegyesület immár huszonegyedik alkalommal rendezi meg a jelentős hazai és nemzetközi mezőnyt felvonultató Orka Kupát. Az idei versenyre immár Belgiumból és Svájcból is neveztek. A hazai egyesületek mellett érkeznek csapatok Oroszországból, Görögországból, Izraelből, Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából és Litvániából.

„Az eddigi szakmai munkánk, illetve a verseny színvonala szájról-szájra terjedt és egyre több külföldi egyesület gondolja úgy, hogy érdemes nálunk versenyezni. Most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy Közép-Európa egyik legnépesebb utánpótlás versenye zajlik Fehérváron” - mondta Molnár Andrea, az Orka Sportegyesület szakmai vezetője.

„A több mint két évtizede megrendezésre kerülő Orka Kupa, a kontinens legnagyobb olyan viadala, ahol több generáció és képzettségi osztály méri össze magát és ismerheti meg egymást” - hangsúlyozta Balogh Sándor a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökségi tagja. „A kicsik megismerhetik a nagyokat, egy olimpiai bajnokot. A példamutatás, a tapasztalat átadása tud megtörténni egy ilyen rangos eseményen.”

Az Orka Kupa már a vizes sportokat tömörítő európai szervezet, a LEN versenynaptárába is bekerült és továbbra is élvezi Székesfehérvár önkormányzatának támogatását.

„Nagyon fontos, hogy Székesfehérvár részt vegyen a különböző sportágak vérkeringésében és ezzel is példát mutasson a fiataloknak, továbbá a városmarketing szempontjából is nagyon fontos, hogy ennyi versenyző látogat hozzánk” - mondta Östör Annamária egészségügyi és sport tanácsnok.

A szinkronúszás népszerűségét jól mutatja, hogy a házigazda klubban a tavalyi vizes világbajnokság hatására újabb kezdő csoport indult – ők is bemutatkoznak majd a háromnapos versenyen. Az Orka Kupa díszvendége a sportág egykori világklasszisa lesz: a kétszeres olimpiai bajnok orosz Alla Shiskhina még gyerekkorában szerepelt a fehérvári versenyen – aztán csapatban Londonban és Rioban is felért a csúcsra.

Március 16-án, pénteken a kötelező gyakorlatokra kerül sor, szombaton a párosok és a csapatok mutatkoznak be, vasárnap pedig a páros és kombinációs kűrökre kerül sor a Csitáry G. Emil Uszodában.

Sport

 1. Karate: remek fehérvári szereplés a KWU világeseményén

  Várnában rendezte meg a KWU (Kyokushin World Union) világszervezet a második felnőtt, súlycsoportos Európa-bajnokságát és a hatodik nyílt, utánpótlás világbajnokságát. Az óriási viadalon 32 ország, csaknem 800 versenyzője mérte össze erejét knock down kyokushin küzdelemben. Mint azt a számok is mutatják, ez az egyik legrangosabb esemény ma a kyokushin karate világában.

  2018.12.14.
 2. Nagy gólok meccsén Vidi-döntetlen a Chelsea ellen

  Az Európa-liga csoportkörének utolsó találkozóján a MOL Vidi FC a Chelsea-t fogadta a Groupama Arénában. A Vidinek ponto(ka)t kellett szereznie az angol sztárcsapat ellen, hogy legyen esélye továbbjutni a csoportból. A Chelsea szerzett vezetést, de öngóllal egyenlített a Vidi még az első félidőben. A folytatásban Nego parádés góljára Giroud is nagy szabadrúgással válaszolt, így döntetlen lett a meccs, a Vidi pedig a BATE győzelme miatt nem jutott tovább.

  2018.12.13.
 3. Szorosabbra fűzte kapcsolatát a fehérvári jégkorong alapítvány és a tóvárosi iskola

  Együttműködési megállapodást írtak alá a Fehérvár 19 Jégkorong Alapítvány, a Tóvárosi Általános Iskola és a Székesfehérvári Tankerületi Központ képviselői csütörtökön, Tóváros iskolájának tornatermében. Az együttműködés keretében a 7-10 éves, alsó tagozatos tanulók juthatnak minőségi feltételrendszerhez, általános és sokoldalú képességfejlesztésben lehet részük, kiváló szakemberek vezetésével.

  2018.12.13.
 4. Már-már megnyert meccset vesztett el Bulgáriában az Alba Fehérvár

  A FIBA Európa-kupa második csoportkörének nyitányán Botevgrádban lépett pályára az Alba Fehérvár. A Lóránt Pétert továbbra is nélkülöző Alba az első félidőben jól dobott, a másodikban pedig sokáig tudta menedzselni felépített előnyét. A végére azonban összedőlt az építmény, a hazaiak egy utolsó másodpercekben esett triplával egyenlítettek, majd a hosszabbításban jobban célozva megnyerték a meccset.

  2018.12.12.

Fehérvári advent

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak