Rekordnagyságú mezőny várható az Orka Kupán

Péntektől vasárnapig Közép-Európa egyik legjelentősebb szinkronúszó utánpótlás versenyének ad otthont Székesfehérvár. Az Orka Kupán tizenhárom ország hétszáz indulója ugrik medencébe. A házigazda klub hagyományos viadala igazi sikertörténet, hiszen az elmúlt két évtizedben hatalmasat nőtt a verseny ázsiója. Az esemény díszvendége egy kétszeres olimpiai bajnok szinkronúszó lesz.

2018.03.13. 15:10 |

Az Orka Fehérvári Szinkronúszó Sportegyesület immár huszonegyedik alkalommal rendezi meg a jelentős hazai és nemzetközi mezőnyt felvonultató Orka Kupát. Az idei versenyre immár Belgiumból és Svájcból is neveztek. A hazai egyesületek mellett érkeznek csapatok Oroszországból, Görögországból, Izraelből, Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából és Litvániából.

„Az eddigi szakmai munkánk, illetve a verseny színvonala szájról-szájra terjedt és egyre több külföldi egyesület gondolja úgy, hogy érdemes nálunk versenyezni. Most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy Közép-Európa egyik legnépesebb utánpótlás versenye zajlik Fehérváron” - mondta Molnár Andrea, az Orka Sportegyesület szakmai vezetője.

„A több mint két évtizede megrendezésre kerülő Orka Kupa, a kontinens legnagyobb olyan viadala, ahol több generáció és képzettségi osztály méri össze magát és ismerheti meg egymást” - hangsúlyozta Balogh Sándor a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökségi tagja. „A kicsik megismerhetik a nagyokat, egy olimpiai bajnokot. A példamutatás, a tapasztalat átadása tud megtörténni egy ilyen rangos eseményen.”

Az Orka Kupa már a vizes sportokat tömörítő európai szervezet, a LEN versenynaptárába is bekerült és továbbra is élvezi Székesfehérvár önkormányzatának támogatását.

„Nagyon fontos, hogy Székesfehérvár részt vegyen a különböző sportágak vérkeringésében és ezzel is példát mutasson a fiataloknak, továbbá a városmarketing szempontjából is nagyon fontos, hogy ennyi versenyző látogat hozzánk” - mondta Östör Annamária egészségügyi és sport tanácsnok.

A szinkronúszás népszerűségét jól mutatja, hogy a házigazda klubban a tavalyi vizes világbajnokság hatására újabb kezdő csoport indult – ők is bemutatkoznak majd a háromnapos versenyen. Az Orka Kupa díszvendége a sportág egykori világklasszisa lesz: a kétszeres olimpiai bajnok orosz Alla Shiskhina még gyerekkorában szerepelt a fehérvári versenyen – aztán csapatban Londonban és Rioban is felért a csúcsra.

Március 16-án, pénteken a kötelező gyakorlatokra kerül sor, szombaton a párosok és a csapatok mutatkoznak be, vasárnap pedig a páros és kombinációs kűrökre kerül sor a Csitáry G. Emil Uszodában.

Sport

 1. A télies tavaszban is jól futottak az ARAK atlétái a mezei OB-n

  A téli versenyszezon a fedett pályán lezárult. A mezei OB a tavasz bajnoksága - általában. Idén az időjárás felülírta a konvenciókat. Eső, sár, szél, hideg, hó,  minden volt, ami a futás ellen szól. Többen mégis a futóversenyt választották a hosszú hétvége programjának. A fehérvári akadémia növendékei is, és ezútal sem tértek haza érmek nélkül.

  2018.03.19.
 2. Karate: Dezső Kata első felnőtt magyar bajnoki címe

  A Fehérvár Karate Akadémia versenyzője, Dezső Kata megszerezte élete, és klubja első felnőtt magyar bajnoki címét. Dezső Kata számos korosztályos bajnoki érem után a felnőttek között is letette tehát névjegyét.

  2018.03.19.
 3. Orka Kupa - hétszáz versenyző 13 országból Székesfehérváron

  A három nap alatt 691 versenyző ugrott vízbe az Orka Kupán Székesfehérváron. Tizánhárom ország 44 egyesület részvételével zajlott versenyen a bírók több mint 400 kötelező gyakorlatot, és 160 kűrt pontoztak. Összességében elmondhatjuk, hogy mind szereplésben, mind versenyrendezésben sikeres versenyt zártunk - mondta Molnár Andrea az Orka Sportegyesület szakmai vezetője.

  2018.03.18.
 4. Európai szuperdöntőben az Alba Fehérvár utánpótlás csapatai

  A European Youth Basketball League rájátszását az U-16-os és U-20-as korosztályban is Székesfehérváron rendezték. A házigazda Alba Fehérvár csapatai igencsak kitettek magukért, hiszen a fiatalabbak minden meccsüket megnyerve elsők lettek, a juniorok pedig a végén egy igazi ki-ki mérkőzésen győztek, és második helyen végezve szintén bejutottak az európai szuperdöntőbe.

  2018.03.18.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak