Rekordnagyságú mezőny várható az Orka Kupán

Péntektől vasárnapig Közép-Európa egyik legjelentősebb szinkronúszó utánpótlás versenyének ad otthont Székesfehérvár. Az Orka Kupán tizenhárom ország hétszáz indulója ugrik medencébe. A házigazda klub hagyományos viadala igazi sikertörténet, hiszen az elmúlt két évtizedben hatalmasat nőtt a verseny ázsiója. Az esemény díszvendége egy kétszeres olimpiai bajnok szinkronúszó lesz.

2018.03.13. 15:10 |

Az Orka Fehérvári Szinkronúszó Sportegyesület immár huszonegyedik alkalommal rendezi meg a jelentős hazai és nemzetközi mezőnyt felvonultató Orka Kupát. Az idei versenyre immár Belgiumból és Svájcból is neveztek. A hazai egyesületek mellett érkeznek csapatok Oroszországból, Görögországból, Izraelből, Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából és Litvániából.

„Az eddigi szakmai munkánk, illetve a verseny színvonala szájról-szájra terjedt és egyre több külföldi egyesület gondolja úgy, hogy érdemes nálunk versenyezni. Most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy Közép-Európa egyik legnépesebb utánpótlás versenye zajlik Fehérváron” - mondta Molnár Andrea, az Orka Sportegyesület szakmai vezetője.

„A több mint két évtizede megrendezésre kerülő Orka Kupa, a kontinens legnagyobb olyan viadala, ahol több generáció és képzettségi osztály méri össze magát és ismerheti meg egymást” - hangsúlyozta Balogh Sándor a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnökségi tagja. „A kicsik megismerhetik a nagyokat, egy olimpiai bajnokot. A példamutatás, a tapasztalat átadása tud megtörténni egy ilyen rangos eseményen.”

Az Orka Kupa már a vizes sportokat tömörítő európai szervezet, a LEN versenynaptárába is bekerült és továbbra is élvezi Székesfehérvár önkormányzatának támogatását.

„Nagyon fontos, hogy Székesfehérvár részt vegyen a különböző sportágak vérkeringésében és ezzel is példát mutasson a fiataloknak, továbbá a városmarketing szempontjából is nagyon fontos, hogy ennyi versenyző látogat hozzánk” - mondta Östör Annamária egészségügyi és sport tanácsnok.

A szinkronúszás népszerűségét jól mutatja, hogy a házigazda klubban a tavalyi vizes világbajnokság hatására újabb kezdő csoport indult – ők is bemutatkoznak majd a háromnapos versenyen. Az Orka Kupa díszvendége a sportág egykori világklasszisa lesz: a kétszeres olimpiai bajnok orosz Alla Shiskhina még gyerekkorában szerepelt a fehérvári versenyen – aztán csapatban Londonban és Rioban is felért a csúcsra.

Március 16-án, pénteken a kötelező gyakorlatokra kerül sor, szombaton a párosok és a csapatok mutatkoznak be, vasárnap pedig a páros és kombinációs kűrökre kerül sor a Csitáry G. Emil Uszodában.

Sport

 1. Évzáró esten köszöntötte hat szakosztály sikerkovácsait a MÁV Előre SC

  Az Székesfehérvári MÁV Előre SC mind a hat szakosztálya (labdarúgás, kézilabda, röplabda, asztalitenisz, sakk, rúdtánc, természetjárás) sikeresen szerepelt csapataival a sportági szövetségek által meghirdetett versenyzési rendszerekben, mind a felnőtt bajnokságokban. Hétfőn évzáró estre várta a sikerkovácsokat a 109 esztendős sportklub a Hotel Magyar Királyban, ahol értékelték az évet és elismerték a kimagasló eredményeket. 

  2018.06.18.
 2. Öt aranyat szerzett az ARAK az ijúsági országos bajnokságon

  Kiemelt figyelem övezte a 16-17 évesek atlétikai országos bajnokságát, hiszen júliusban Európa-bajnokság, októberben ifjúsági olimpia vár rájuk. A fókuszban lévő korosztály bajnokságán a legtöbb bajnoki címet az ARAK versenyzői gyűjtötték.

  2018.06.18.
 3. Két új Vidi-igazolás, a lehetséges BL-ellenfelek is megvannak

  Berecz Zsombort a Vasasból, Sós Bencét a Debrecenből igazolta le a Videoton, amely a következő napokban Ausztriában készül a bajnoki rajtra, illetve a Bajnokok Ligája-selejtezőre. Utóbbiban az UEFA nyilvánosságra hozta a sorsolás alapcsoportjait.

  2018.06.18.
 4. U18-as fehérvári siker az Olimpiai Hetes rögbi bajnokságon

  Az Olimpiai Hetes rögbi bajnokság döntőjét rendezték szombaton a Köfém Rögbi pályán. Az U18-as korosztályban első helyezett lett a Fehérvár Rugby Club és a Battai Buldogok projekt csapata, az FRC férfi csapata viszont alulmúlta a várakozásokat.

  2018.06.18.

Múzeumok éjszakája

Sport

Aktuális pályázatok

Sportolási lehetőségek, sportágak