Rangos díjat kapott Fehérvár polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségétől

Felelős település működtetés válság idején címmel rendezett konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Magyar Önkormányzatok Napján a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában. A szervezet egyik legrangosabb díját vehette át Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.
2022.09.29. 14:32 |
Rangos díjat kapott Fehérvár polgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségétől

Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a megnyitón elmondta, hogy a covid után az energiaválság közepette nehéz helyzetben van az önkormányzati rendszer, és komoly együttműködésre van szükség.

„Nem azt firtatjuk, hogy mi okozta ezt az állapotot, mert ezzel nem jutunk előrébb. Mindenki azzal foglalkozik, hogyan lehet és hol megtakarítani.” Beszélt arról, hogy egy nemzeti energiacsúcs összehívását javasolja még a fűtési szezon kezdete előtt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, és egy olyan energiaár-sapka biztosítását kérik a kormányzattól a településeknek, amellyel április 15-ig működtetni tudják az intézményeiket. Kiemelte, hogy „nem lehet érdeke a kormánynak, hogy bedőljenek az önkormányzatok, és az önkormányzati rendszernek sem érdeke, hogy a kormány stabilitása megdőljön. Egyetlen megoldás van, az együttműködés és az összefogás.”

Azért szeptember 30-án van a Magyar Önkormányzatok Napja, mert ezen a napon volt 1990-ben a rendszerváltás utáni első önkormányzati választás.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere előadásában arról is beszélt, hogy a polgármesteri tisztség egy olyan feladatkör, ahol szinte folyamatosan problémát kell megoldani és sok esetben válságot kell kezelni. „Most az egész ciklus gyakorlatilag egy válságmenedzsment kezd lenni, ami nyilván nem csak az önkormányzatokat érinti. Nem kell magyarázni a pandémia alatti feladatokat, amikre nem volt semmilyen recept. Aztán a covid után kitört az orosz-ukrán háború, ami először menekültkérdést hozott a településekre – nem csak a keleti országrészben –, majd a háború gazdasági következményeit kell kezelnünk. Egyértelművé kell tenni, hogy ez a települések világát nagyon nehézzé teszi, nem csak itthon, hanem egész Európában.”

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzatiság cselekvőképességet is jelent, hiszen bizonyos dolgokat saját magunknak kell megoldani. Ezért is fontosak az önkormányzati szövetségek.

Globálisan gondolkozva sok kérdésben, lokálisan cselekedve az élet nagyon sok területén.

A mai világ és az előttünk álló kihívások szükségessé teszik az agglomerációs gondolkodást, mert az életet nem zárhatjuk be közigazgatási határok közé. A fenntarthatóság pedig elképzelhetetlen a szolgáltatásaink összehangolása nélkül. Dr. Cser-Palkovics András beszélt a szolidaritási hozzájárulásról is. Kiemelte, hogy ennek az egyik legnagyobb befizetője Székesfehérvár. „Fontos a szolidaritás, de az az arány, ami kialakult, már túlmutat ezen. Jobb megoldás lehetne a szolidaritási kérdésre, ha például a befizetett összeg kifejezetten a környező településeken lenne felhasználható, hiszen a Székesfehérváron megtermelt gazdasági javak egy részét a környékbeli településekről hozzánk ingázó munkavállalók teremtik meg.”

Az energiaárakkal kapcsolatban kiemelte, hogy nézve a nem rezsitámogatott, piaci árakat, egyből nyilvánvalóvá válik, milyen hatalmas segítséget jelent a lakossági rezsitámogatás.

Székesfehérváron két csoportját állították fel a szolgáltatásoknak: a bölcsődéket, az óvodákat, a bentlakásos szociális intézményeket és az orvosi rendelőket mindenképpen nyitva kívánja tartani az önkormányzat a téli hónapokban is, ami a helyi gazdaság működése miatt is fontos. Beszélt arról is, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége elfogadott egy több pontos határozati javaslatot, mely kitért a kiegészítő támogatásokra az intézmények esetében, a szolidaritási adóra, a gépjárműadóra és a településekre érkező EU-s forrásokra is, emellett a kormányzattal is folynak egyeztetések.

A településen élő emberekért kell, hogy dolgozzunk!

A polgármester kiemelte: mint minden válságnak, ennek is lehetnek pozitív hozadékai a nehézségek mellett. A válságok hajtják az innovációt, serkentik a kreativitást mind közösségi, mind technológiai értelemben.

Dr. Cser-Palkovics András azzal zárta gondolatait: „Erős állam nem elképzelhető erős települések nélkül, a polgármesterek felelőssége pedig kettős: képviselniük kell településüket és képviselniük kell általában az önkormányzatiságot is."

Székesfehérvár és Szeged polgármestere, Cser-Palkovics András és Botka László. Mindketten rangos elismerést kaptak a Magyar Önkormányzatrok Szövetségétől.

A Magyar Önkormányzatok Napján Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű-díjat vehetett át Székesfehérvár polgármestere, amit a MÖSZ azoknak a hazai és határon túli magyar polgármestereknek az elismerésére alapított, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, és legalább egy teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket.

Mint a méltatásban elhangzott, dr. Cser-Palkovics András munkássága alatt a város jelentősen megerősödött, a gazdaságélénkítés mellett pedig a közösségépítésre helyezte a hangsúlyt, fellendítette a város kulturális életét, az elavult infrastruktúra felszámolására számos lépést tett felújításokkal, beruházásokkal és fejlesztésekkel. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés szintén meghatározó elemei dr. Cser-Palkovics András politikájának. 2019 szeptemberében átvehette Az Év Polgármestere díjat. A 2019-es helyhatósági választásokon pedig a szavazatok több mint 60%-át megszerezve harmadjára is Székesfehérvár polgármesterévé választották.

Közélet

 1. Köszönet a segítőknek

  Ünnepélyes keretek között adták át a Csengőszó-díjat a Titkok Házában. A Szegényeket Támogató Alapítvány elismerését idén Sztrida Noémi, a Hydro Extrusion Hungary Kft. munkatársa vehette át, aki az elmúlt két évben tevékenyen részt vett négy nagyszabású esemény megszervezésében, a közös együttműködésen felül adománygyűjtést szervezett a cég családi napján, valamint részt vett a csomagok osztásában, szervezte a kollegák részvételét az eseményekre.

  2022.12.03.
 2. Ökumenikus jótékonyság

  Színvonalas ünnepi műsorral várták a résztvevőket idén is az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A nagyszabású esemény bevételét – közel 800 ezer forintot - két anyaországon túli magyar közösség, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon (Kárpátalja) és a Gyulafehérvári Református Egyházközség (Erdély) javára ajánlották fel.

  2022.12.02.
 3. Kora tavasszal átadják a déli összekötőt

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utakat összekötő út kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 4. Már kaphatók a jövő évi matricák

  Már kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. megújult honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

  2022.12.02.