A Psalmus Hungaricustól Háry Jánoson át a Székely fonóig - zárul a Kodály Emlékév

A Székely fonó előadásával zárul december 16-án, szombaton, 18 órai kezdettel a "Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékév" nagyszabású rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az Emlékév programjai hatalmas fehérvári összefogással valósultak meg; 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, zajlottak előadások, koncertek, konferenciák, a 135 évvel ezelőtt született és 50 esztendeje elhunyt zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére.
2017.12.04. 12:54 |

"Halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából Országos Kodály Emlékévet hirdettek. Székesfehérvár Önkormányzata úgy érezte, hogy a Közgyűlés által deklaráltan, városunk is egész éves programsorozatot szentel az Emlékév tiszteletére. Ennek megvalósítása során hihetetlen összefogás mutatkozott Fehérváron; intézmények, civilek, alapítványok, kicsik és nagyok működtek, dolgoztak együtt az Emlékév sikeréért.” - fogalmazott Brájer Éva, alpolgármester, aki Székesfehérvár Önkormányzata nevében megköszönte a széles körű összefogást.

Tisztán emlékszem arra, amikor 1982-ben, a Vörösmarty Színházban Kodály Zoltán születésének 100. évfordulóját ünnepeltük.” - emlékezett ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, aki hozzátette, reméli, hogy az idei Emlékév eseményei hasonlóan emlékezetesek maradnak minden egyes résztvevő számára. A december 16-i Székely fonó előadásról elmondta, koncertszerű előadásban hallhatják ezt a remekművet, kiváló szereposztásban, kitűnő szólistákkal, így fellép például a debreceni Kodály Kórus, a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusa, Meláth Andrea és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Ács János vezényletével, így reméli, hogy az előadás méltó lezárása lesz a Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékévnek.

Palócz Réka, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója elmondta; az Emlékév során saját rendezvényeket is szerveztek és mások által megszervezett eseményekbe is bekapcsolódtak. „A zenetanárok és növendékeik is szívesen emlékeznek vissza a Kodály-konferenciára, a Kodály-maratonra és a Gregor József Énekversenyre is” – emelte ki, majd megköszönte a Zenei Nevelésért Alapítvány támogatását.

Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvár 2017 Kodály Emlékév nagyrendezvényei sok látogatót vonzottak, példaként említette a Háry János előadását, amely Székesfehérváron négy teltházas előadást vonzott és még kettőt Felvidéken, Galántán és Diószegen. Kiemelte, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium mintegy 500 növendéke - akik heti rendszerességgel adtak elő Kodály-műveket Fehérváron és vidéken - rengeteg értéket kaptak és adtak az Emlékév során.

Hartyányi Judit, a Magyar Kodály Társaság társelnöke köszönetet mondott Székesfehérvár Önkormányzatának a 14 helyszínen – köztük a színházban, templomokban, iskolákban, művelődési házakban, a Városházán, a Nemzeti Emlékhelyen, sportcsarnokokban megvalósult 32 rendezvény támogatásáért. Visszaemlékezett a március 6-án megnyílt kiállításra, melynek anyagát - december 16-ra megjelenő - könyv is őrzi majd, amely Kodály Székesfehérvárhoz fűződő, hosszú időszakot felölelő viszonyáról szól, a 20-as évektől egészen 1966-ig, képi és szöveges emlékekkel, Csitáry-Hock Tamás szerkesztésében. „A Vörösmarty Színházban a Psalmus Hungaricus-szal kezdődött és ugyanott a Székely fonóval zárul a rendezvénysorozat, amelyek szimbolikusan két hatalmas pillérei az életműnek.” – zárta gondolatait Hartyányi Judit.

Kultúra

 1. Kiállítással és színdarabbal ünnepelték az örmény kultúrát a Művészetek Házában

  Örmény hagyományőrző kulturális rendezvénynek adott helyet a Művészetek Háza vasárnap a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtekinthették Ermone-Zabel Martaian kifinomult technikával készült képzőművészeti alkotásait és láthatták a Hotel Yerevan egyfelvonásos vígjátékot is.

  2018.10.21.
 2. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 3. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 4. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka