Posztumusz Pordán Horváth Ferenc kapta a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat

 Az Ybl bicentenárium évében, a székesfehérvári születésű Ybl Miklós emléke előtt tisztelegve Székesfehérvár Önkormányzata idén alapította meg a Schmidl Ferenc építészeti díjat, amelyet elsőként Pordán Horváth Ferenc építészmérnöknek posztumusz adományozott a város. Az elismerést lánya vette át ünnepélyes keretek között az Építészek Világnapján a Hiemer-házban rendezett ünnepségen.
2014.10.06. 18:10 |
Az Ybl bicentenárium évében, a székesfehérvári születésű Ybl Miklós emléke előtt tisztelegve Székesfehérvár Önkormányzata idén alapította meg a Schmidl Ferenc építészeti díjat, amelyet elsőként Pordán Horváth Ferenc építészmérnöknek posztumusz adományozott a város.

Az elismerést Pordán Horváth Ferenc lánya vette át ünnepélyes keretek között az Építészek Világnapján a Hiemer-házban rendezett ünnepségen.
Székesfehérvár Önkormányzata 2014-ben - az Ybl bicentenárium évében - Schmidl Ferenc építészeti díjat alapított. Tette ezt nagy szülötte –Ybl Miklós- előtti tisztelgés céljából, valamint a díj névadója Schmidl Ferenc építész Székesfehérváron, illetve és a városért végzett máig ható, a város falain túlmutató építészeti, főépítészi munkásságának elismeréseként.
Az építészeti díj átadására ünnepélyes keretek között került sor a Hiemer-házban, az Építészek Világnapján. A résztvevőket Lantay Attila, a város főépítésze köszöntötte. „Az építészet művészeti ág és mérnöki tudomány is egyidejűleg, mint a kultúra, az emberi tevékenység legalapvetőbb formája. A város építészeti díjának névadója, Schmidl Ferenc életútja, építészeti munkássága, emberi magatartása egyaránt példa értékű. A székesfehérvári születésű és élete nagy részében is itt tevékenykedő alkotó városunk egyetlen Ybl-díjas építésze.” A város idén alapított díjának méltó névadója Schmidl Ferenc, akinek alapelve volt, hogy az építészetben nem a stílus, hanem a minőség az elsődleges.
A köszöntőt követően az Albakkord Zenei Műhely rövid komolyzenei műsora következett, majd dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke szólalt fel. „Az Építészek Nemzetközi Szövetsége kinyilvánítása alapján 1998 óta ünnepeljük az Építészek Világnapját október első hétfőjén. A kamara számára mindig nagyon fontos és örömteli hír, ha egy új díj születik. Ez fontos jele annak, hogy az építészet és az építészek elfogadottsága növekszik. Munkánkat elismerik és a mindennapok kihívásaihoz is erőt adnak. Egy múltban gyökerező hagyomány teremtődik meg a Schmidl Ferenc Díj megalapításával. Székesfehérvár ezzel példát mutat az önkormányzatiságából és a kultúra iránti elkötelezettségével is.” – hangsúlyozta dr. Hajnóczi Péter.

Pordán Horváth Ferenc több évtizeden át tehetségével, kitartásával, hűségével szolgálta a várost. Õ tervezte többek között a Technika Házát, a Brunszvik Óvoda épületét is. Az elismerést Pordán Horváth Ferenc lánya, Pordán Horváth Judit vette át. A képen a Pordán Horváth Ferenc Által tervezett nívódíjas családi ház látható.
A díj átadásán elhangzott, az alapítók szerint célja, hogy az elismeréssel a város közössége kifejezze a megbecsülését azoknak az építészeknek, akik munkásságukkal hozzájárulnak Székesfehérvár építészeti kultúrájának magas színvonalú fenntartásához, illetve fejlődéséhez. Művészi érzékenységükkel és mérnöki pontosságukkal az adott kor szellemében, mégis az ezredéves hagyományokba oltva végzik építőművészi tevékenységüket. 2014-ben Székesfehérvár a fenti alapelv egyik legkövetkezetesebb székesfehérvári alkotójának, Pordán Horváth Ferencnek adományozta posztumusz a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat.

Közélet

 1. A Fejér Megyei Afázia Klub tevékenységéről számoltak be a Szent György Kórházban

  A Fejér Megyei Afázia Klub 2018 áprilisa óta működik a „Beszédfogyatékos (stroke-on átesett) felnőttek komplex rehabilitációja” című sikeres pályázatnak köszönhetően. A klub eddigi tevékenységéről Gárdonyiné Kocsi Ilona, projektmenedzser, mesterlogopédus, Dr. Kerényi Levente, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Óvári Attila, a csákvári Rehabilitációs Osztály vezetője számoltak be szerdán.

  2019.02.20.
 2. Az időben felfedezett mellrák gyógyítható! - mammográfiai szűrés Fehérváron

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház mammográfiai szakrendelésre, emlőszűrésre várja a Székesfehérváron élő hölgyeket februárban is. A meghívólevélen szereplő időpont módosítható a 06-20/387-7996 -as telefonszámon.

  2019.02.20.
 3. Új kültéri játszóeszközöket és projektorokat kapott a Kossuth Iskola

  A szülők támogatásának köszönhetően kültéri játszóeszközökkel, és egy székesfehérvári vállalkozás felajánlásának köszönhetően nyolc darab projektorral gazdagodott az öreghegyi Kossuth iskola.

  2019.02.20.
 4. Maroshegyi Egészségnap - szombaton ingyenes szűrésekkel várják az érdeklődőket

  Többféle szűréssel, általános állapotfelméréssel várja az érdeklődőket az ötödik Maroshegyi Egészségnap február 23-án, szombaton. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban 9 órától kora délutánig tartanak az ingyenesen elérhető vizsgálatok.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek