Posztumusz Pordán Horváth Ferenc kapta a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat

 Az Ybl bicentenárium évében, a székesfehérvári születésű Ybl Miklós emléke előtt tisztelegve Székesfehérvár Önkormányzata idén alapította meg a Schmidl Ferenc építészeti díjat, amelyet elsőként Pordán Horváth Ferenc építészmérnöknek posztumusz adományozott a város. Az elismerést lánya vette át ünnepélyes keretek között az Építészek Világnapján a Hiemer-házban rendezett ünnepségen.
2014.10.06. 18:10 |
Az Ybl bicentenárium évében, a székesfehérvári születésű Ybl Miklós emléke előtt tisztelegve Székesfehérvár Önkormányzata idén alapította meg a Schmidl Ferenc építészeti díjat, amelyet elsőként Pordán Horváth Ferenc építészmérnöknek posztumusz adományozott a város.

Az elismerést Pordán Horváth Ferenc lánya vette át ünnepélyes keretek között az Építészek Világnapján a Hiemer-házban rendezett ünnepségen.
Székesfehérvár Önkormányzata 2014-ben - az Ybl bicentenárium évében - Schmidl Ferenc építészeti díjat alapított. Tette ezt nagy szülötte –Ybl Miklós- előtti tisztelgés céljából, valamint a díj névadója Schmidl Ferenc építész Székesfehérváron, illetve és a városért végzett máig ható, a város falain túlmutató építészeti, főépítészi munkásságának elismeréseként.
Az építészeti díj átadására ünnepélyes keretek között került sor a Hiemer-házban, az Építészek Világnapján. A résztvevőket Lantay Attila, a város főépítésze köszöntötte. „Az építészet művészeti ág és mérnöki tudomány is egyidejűleg, mint a kultúra, az emberi tevékenység legalapvetőbb formája. A város építészeti díjának névadója, Schmidl Ferenc életútja, építészeti munkássága, emberi magatartása egyaránt példa értékű. A székesfehérvári születésű és élete nagy részében is itt tevékenykedő alkotó városunk egyetlen Ybl-díjas építésze.” A város idén alapított díjának méltó névadója Schmidl Ferenc, akinek alapelve volt, hogy az építészetben nem a stílus, hanem a minőség az elsődleges.
A köszöntőt követően az Albakkord Zenei Műhely rövid komolyzenei műsora következett, majd dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke szólalt fel. „Az Építészek Nemzetközi Szövetsége kinyilvánítása alapján 1998 óta ünnepeljük az Építészek Világnapját október első hétfőjén. A kamara számára mindig nagyon fontos és örömteli hír, ha egy új díj születik. Ez fontos jele annak, hogy az építészet és az építészek elfogadottsága növekszik. Munkánkat elismerik és a mindennapok kihívásaihoz is erőt adnak. Egy múltban gyökerező hagyomány teremtődik meg a Schmidl Ferenc Díj megalapításával. Székesfehérvár ezzel példát mutat az önkormányzatiságából és a kultúra iránti elkötelezettségével is.” – hangsúlyozta dr. Hajnóczi Péter.

Pordán Horváth Ferenc több évtizeden át tehetségével, kitartásával, hűségével szolgálta a várost. Õ tervezte többek között a Technika Házát, a Brunszvik Óvoda épületét is. Az elismerést Pordán Horváth Ferenc lánya, Pordán Horváth Judit vette át. A képen a Pordán Horváth Ferenc Által tervezett nívódíjas családi ház látható.
A díj átadásán elhangzott, az alapítók szerint célja, hogy az elismeréssel a város közössége kifejezze a megbecsülését azoknak az építészeknek, akik munkásságukkal hozzájárulnak Székesfehérvár építészeti kultúrájának magas színvonalú fenntartásához, illetve fejlődéséhez. Művészi érzékenységükkel és mérnöki pontosságukkal az adott kor szellemében, mégis az ezredéves hagyományokba oltva végzik építőművészi tevékenységüket. 2014-ben Székesfehérvár a fenti alapelv egyik legkövetkezetesebb székesfehérvári alkotójának, Pordán Horváth Ferencnek adományozta posztumusz a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat.

Közélet

 1. Közös Veni Sancte-val indul az év a katolikus oktatási intézményekben

  Szeptember 2-án, hétfőn délután 16 órakor az elmúlt évekhez hasonlóan a katolikus oktatási és nevelési intézmények számára közös Veni Sancte-t tartanak Székesfehérváron, a Prohászka emléktemplomban.

  2019.08.24.
 2. Diagnosztika és terápia teljes spektrumát nyújtja a Szent György Kórház

  Mintegy 300 millió forintos beruházás zajlott a Szent György Kórházban Európai Uniós és hazai források felhasználásával. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Közép-dunántúli régió egyetlen olyan kórháza, amely az egészségügyi szakellátás csaknem teljes spektrumát nyújtja mind a diagnosztika, mind a terápia terén. 

  2019.08.23.
 3. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 4. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek