Posztumusz Pordán Horváth Ferenc kapta a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat

 Az Ybl bicentenárium évében, a székesfehérvári születésű Ybl Miklós emléke előtt tisztelegve Székesfehérvár Önkormányzata idén alapította meg a Schmidl Ferenc építészeti díjat, amelyet elsőként Pordán Horváth Ferenc építészmérnöknek posztumusz adományozott a város. Az elismerést lánya vette át ünnepélyes keretek között az Építészek Világnapján a Hiemer-házban rendezett ünnepségen.
2014.10.06. 18:10 |
Az Ybl bicentenárium évében, a székesfehérvári születésű Ybl Miklós emléke előtt tisztelegve Székesfehérvár Önkormányzata idén alapította meg a Schmidl Ferenc építészeti díjat, amelyet elsőként Pordán Horváth Ferenc építészmérnöknek posztumusz adományozott a város.

Az elismerést Pordán Horváth Ferenc lánya vette át ünnepélyes keretek között az Építészek Világnapján a Hiemer-házban rendezett ünnepségen.
Székesfehérvár Önkormányzata 2014-ben - az Ybl bicentenárium évében - Schmidl Ferenc építészeti díjat alapított. Tette ezt nagy szülötte –Ybl Miklós- előtti tisztelgés céljából, valamint a díj névadója Schmidl Ferenc építész Székesfehérváron, illetve és a városért végzett máig ható, a város falain túlmutató építészeti, főépítészi munkásságának elismeréseként.
Az építészeti díj átadására ünnepélyes keretek között került sor a Hiemer-házban, az Építészek Világnapján. A résztvevőket Lantay Attila, a város főépítésze köszöntötte. „Az építészet művészeti ág és mérnöki tudomány is egyidejűleg, mint a kultúra, az emberi tevékenység legalapvetőbb formája. A város építészeti díjának névadója, Schmidl Ferenc életútja, építészeti munkássága, emberi magatartása egyaránt példa értékű. A székesfehérvári születésű és élete nagy részében is itt tevékenykedő alkotó városunk egyetlen Ybl-díjas építésze.” A város idén alapított díjának méltó névadója Schmidl Ferenc, akinek alapelve volt, hogy az építészetben nem a stílus, hanem a minőség az elsődleges.
A köszöntőt követően az Albakkord Zenei Műhely rövid komolyzenei műsora következett, majd dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke szólalt fel. „Az Építészek Nemzetközi Szövetsége kinyilvánítása alapján 1998 óta ünnepeljük az Építészek Világnapját október első hétfőjén. A kamara számára mindig nagyon fontos és örömteli hír, ha egy új díj születik. Ez fontos jele annak, hogy az építészet és az építészek elfogadottsága növekszik. Munkánkat elismerik és a mindennapok kihívásaihoz is erőt adnak. Egy múltban gyökerező hagyomány teremtődik meg a Schmidl Ferenc Díj megalapításával. Székesfehérvár ezzel példát mutat az önkormányzatiságából és a kultúra iránti elkötelezettségével is.” – hangsúlyozta dr. Hajnóczi Péter.

Pordán Horváth Ferenc több évtizeden át tehetségével, kitartásával, hűségével szolgálta a várost. Õ tervezte többek között a Technika Házát, a Brunszvik Óvoda épületét is. Az elismerést Pordán Horváth Ferenc lánya, Pordán Horváth Judit vette át. A képen a Pordán Horváth Ferenc Által tervezett nívódíjas családi ház látható.
A díj átadásán elhangzott, az alapítók szerint célja, hogy az elismeréssel a város közössége kifejezze a megbecsülését azoknak az építészeknek, akik munkásságukkal hozzájárulnak Székesfehérvár építészeti kultúrájának magas színvonalú fenntartásához, illetve fejlődéséhez. Művészi érzékenységükkel és mérnöki pontosságukkal az adott kor szellemében, mégis az ezredéves hagyományokba oltva végzik építőművészi tevékenységüket. 2014-ben Székesfehérvár a fenti alapelv egyik legkövetkezetesebb székesfehérvári alkotójának, Pordán Horváth Ferencnek adományozta posztumusz a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat.

Közélet

 1. Húsvétvasárnap - ünnepi püspöki szentmise Urunk feltámadásának napján

  Húsvétvasárnap ünnepének délelőttjén Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét a Szent Imre templomban. „Krisztus húsvéti feltámadása arra hív meg bennünket, hogy újjászülessünk, krisztusi emberként szülessünk újjá, új erkölcsi tartással, új gondolkodásmóddal.” - emelte ki ünnepi homíliájában a főpásztor.

  2019.04.21.
 2. Húsvét vigíliája - tűz,- és vízszentelés, mise és feltámadási körmenet a belvárosban

  Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templom előterében; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. Az ünnepi éjszakán egy fiatal felnőtt vette fel a keresztség és a bérmálás szentségét. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt! Halleluja!"

  2019.04.20.
 3. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 4. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek