Pompás est - Haydn-nal nyit az Alba Regia Szimfonikusok Somorjai Sorozata

Különleges utazásra hívja a zenebarátokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Somorjai Ferenc Sorozat nyitókoncertjén. A pompás 18. századba utazhatnak Haydn-nal, Dobszay Péterrel és az ARSO-val a patinás Szent István-teremben.
2023.09.18. 13:31 |
Pompás est - Haydn-nal nyit az Alba Regia Szimfonikusok Somorjai Sorozata

Esterházy „Pompakedvelő” Miklós ragyogó udvara a magyar és az európai zene történetének egyik fontos helyszíne volt: 1761-től évtizedeken át a bécsi klasszika nagymestere, Joseph Haydn vezette a herceg kiváló muzsikusokból álló zenekarát.

Az együttes előbb Kismartonban, majd 1766-tól a „magyar Versailles”, vagyis a fényűző eszterházai (fertődi) kastély falai között működött, hangversenyek és operaelőadások végtelen sorával szórakoztatva a zenét nemcsak kedvelő, de azt lelkesen művelő herceget és annak családi és baráti körét.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Somorjai-sorozatot indító hangversenye ezt az egyedülálló miliőt idézi fel a patinás Szent István-teremben: a műsorban egy operanyitány után a különleges fináléjáról híres, 1772-ben keletkezett 45. „Búcsú” szimfónia, majd az 1787-ben egy párizsi megrendelésre komponált, a zeneszerzői tudást és a népszerű stílust mesterien ötvöző 88. G-dúr szimfónia csendül fel előadásukban. A hangversenyt a zenekar művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester dirigálja.

Műsor:

Haydn: D-dúr nyitány
Haydn: 45. fisz-moll Búcsú szimfónia
Haydn: 88. G-dúr szimfónia