Perifériás érbetegség szűrés lesz május 26-án A Szabadművelődés Házában

Ismét lesz perifériás érbetegség szűrés május 26-án reggel 9 órától, az ingyenes vizsgálatok helyszíne A Szabadművelődés Háza. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják előzetes bejelentkezés alapján. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index mérésére.
2018.05.15. 16:10 |

A részvétel előzetes bejelentkezés alapján lehetséges, regisztrálni lehet május 22-e és május 24-e között a +36 70 380 95 12-es telefonszámon.

Az érszűkület az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség világszerte, így Magyarországon is. Idejében történő felismerésével elkerülhetőek az olyan súlyos, sokszor halálos szövődmények, mint a szívinfarktus, az agylágyulás, a végtagelhalás, a lábamputáció és a lábszárfekély. A perifériás érbetegség az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, amikor a vérkeringési zavar az alsó végtagokban lép fel.

Östör Annamária elmondta, hogy Székesfehérváron 2015 óta évente két alkalommal szerveznek érszűkület szűrőnapot Székesfehérvár Önkormányzata, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Human Szolgáltató Intézet együttműködésével. A szűrőnapoktól azt remélik, hogy segítségükkel fokozatosan sikerül javítani a fehérváriak egészségi állapotán. Az idén programokat szerveznek a dohányzásellenes világnap és a magas vérnyomás világnapja kapcsán is.

„Ezek a világnapok arra hívják fel a figyelmet, hogy küzdenünk kell azok ellen az állapotok ellen, amelyek a szív és érrendszeri betegségeket okozzák. Sokat tudunk tenni a szűrővizsgálatokkal, amit pedig nem tudunk megtenni, arra lehetőségeket kínálunk. Például arra, hogy az emberek vegyenek részt a nyitott tornatermek programjain és használják ki a sportolási lehetőségeket javítva ezzel a szív és érrendszeri betegség megelőzésének esélyét.”- hangsúlyozta Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka.

„A perifériás érbetegség Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint, egy hazai felmerés szerint a 60 év feletti populációban 14 százalékos a betegség előfordulása. Az életkor előrehaladtával a gyakoriság nő, 70 év felett már minden ötödik embert érint.” – emelte ki Dr. Balsay Miklós főorvos, aki elmondta, hogy a perifériás érbetegség kialakulásában a genetikus tényezők mellett olyan klasszikus szív- és érrendszeri rizikófaktorok játszanak szerepet, mint a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint. A főorvos szólt arról is, hogy a betegség diagnosztizálásában van még mit fejlődni, ugyanis az amputációk száma 6-8000 körül van évente, ez mintegy háromszorosa a környező országokénak. Hozzátette, hogy csak a korai diagnózis és a korai kezelés tud javítani ezeken a mutatókon.

Közélet

 1. A kormány, az egyházmegye és a település összefogásával újítják fel a váli templomot

  Sajtótájékoztató keretében írták alá kedden, Székesfehérváron, a Püspöki Palotában a váli templom felújításának kivitelezési szerződését. A megállapodást Spányi Antal megyés püspök, valamint a kivitelező cég képviselője írta alá, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője és Bechtold Tamás, Vál polgármestere jelenlétében. A beruházás értéke mintegy 600 millió forint, a kivitelezés időkerete 12 hónap.

  2019.01.22.
 2. Fórumra hívják a társasházak képviselőit január 31-én a Gazdaság Házába

  Társasházak képviselőinek szerveznek fórumot a Gazdaság Házában jövő csütörtökön. A meghívott szervezetek, intézmények szakértőivel és az Önkormányzat képviselőivel a polgárőrséggel való együttműködésről, katasztrófavédelmi tapasztalatokról, valamint az informatika és a biztosítások lehetőségeiről tárgyalhatnak a résztvevők.

  2019.01.22.
 3. Harmadszor lett minősített közművelődési intézmény a Fejér Megyei Művelődési Központ

  Harmadszor nyerte el a Minősített Közművelődési Intézmény címet a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az elismerést a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, a Hagyományok Házában rendezett ünnepségen veheti át Juhász Zsófia megbízott igazgató Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól.

  2019.01.22.
 4. Újabb fejlesztések hat Fejér megyei településen több mint 640 millió forintból

  A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Fejér megye számára rendelkezésre álló, a Fejér Megyei Önkormányzat közreműködésével kezelt források mintegy 99 százalékáról már döntés született. Ez nagyságrendileg 35 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít Fejér megye települései számára.

  2019.01.21.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek