Perifériás érbetegség szűrés lesz május 26-án A Szabadművelődés Házában

Ismét lesz perifériás érbetegség szűrés május 26-án reggel 9 órától, az ingyenes vizsgálatok helyszíne A Szabadművelődés Háza. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják előzetes bejelentkezés alapján. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index mérésére.
2018.05.15. 16:10 |

A részvétel előzetes bejelentkezés alapján lehetséges, regisztrálni lehet május 22-e és május 24-e között a +36 70 380 95 12-es telefonszámon.

Az érszűkület az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség világszerte, így Magyarországon is. Idejében történő felismerésével elkerülhetőek az olyan súlyos, sokszor halálos szövődmények, mint a szívinfarktus, az agylágyulás, a végtagelhalás, a lábamputáció és a lábszárfekély. A perifériás érbetegség az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, amikor a vérkeringési zavar az alsó végtagokban lép fel.

Östör Annamária elmondta, hogy Székesfehérváron 2015 óta évente két alkalommal szerveznek érszűkület szűrőnapot Székesfehérvár Önkormányzata, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Human Szolgáltató Intézet együttműködésével. A szűrőnapoktól azt remélik, hogy segítségükkel fokozatosan sikerül javítani a fehérváriak egészségi állapotán. Az idén programokat szerveznek a dohányzásellenes világnap és a magas vérnyomás világnapja kapcsán is.

„Ezek a világnapok arra hívják fel a figyelmet, hogy küzdenünk kell azok ellen az állapotok ellen, amelyek a szív és érrendszeri betegségeket okozzák. Sokat tudunk tenni a szűrővizsgálatokkal, amit pedig nem tudunk megtenni, arra lehetőségeket kínálunk. Például arra, hogy az emberek vegyenek részt a nyitott tornatermek programjain és használják ki a sportolási lehetőségeket javítva ezzel a szív és érrendszeri betegség megelőzésének esélyét.”- hangsúlyozta Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka.

„A perifériás érbetegség Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint, egy hazai felmerés szerint a 60 év feletti populációban 14 százalékos a betegség előfordulása. Az életkor előrehaladtával a gyakoriság nő, 70 év felett már minden ötödik embert érint.” – emelte ki Dr. Balsay Miklós főorvos, aki elmondta, hogy a perifériás érbetegség kialakulásában a genetikus tényezők mellett olyan klasszikus szív- és érrendszeri rizikófaktorok játszanak szerepet, mint a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint. A főorvos szólt arról is, hogy a betegség diagnosztizálásában van még mit fejlődni, ugyanis az amputációk száma 6-8000 körül van évente, ez mintegy háromszorosa a környező országokénak. Hozzátette, hogy csak a korai diagnózis és a korai kezelés tud javítani ezeken a mutatókon.

Közélet

 1. Ismét Fehérvárra látogatott a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete

  A tavalyi év márciusa után ma újra Székesfehérvárra látogatott Aleksandr Ponomarev, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete, akit székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András fogadott a Városházán. A kötetlen találkozó során több jövőbeni gazdasági és kulturális együttműködés lehetősége is felmerült.

  2021.05.06.
 2. Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól

  Jelentős adócsökkentést kaptak a kormány döntésének köszönhetően a kis- és középvállalkozások. Az önkormányzatoknál ez bevételkiesést jelent, ezért az állam kompenzációt biztosít majd a településeknek. Az erre biztosított keretösszeget és a felosztási kategóriákat ma a Kormányinfón jelentették be. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán szólalt meg a témában, ahol leírja: a város fejlesztési források formájában kap majd kompenzációt, és erről már folynak az egyeztetések a kormánnyal. 

  2021.05.06.
 3. Megjelent a Városi Civil Alap kiírása - május 21-ig lehet pályázni

  Megjelent a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Városi Civil Alap civil közösségi tevékenységek támogatását elősegítő pályázati kiírása. A cél, hogy az 5000 fő feletti településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek részére is elérhetővé tegyék azon célok támogatását, amelyek a Falusi Civil Alap terhére már támogatásban részesültek. A pályázat benyújtási határideje május 21., péntek 12 óra.

  2021.05.06.
 4. Irány a tér! - infrastrukturális fejlesztés a Fehérvári Civil Központban

  11 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból infrastrukturális fejlesztést hajtott végre az elmúlt egy év során a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. A projektnek köszönhetően kültéri és beltéri prezentációt segítő technikai eszközök színesítik ezentúl az intézmény szolgáltatási palettáját.

  2021.05.06.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár