Perifériás érbetegség szűrés lesz május 26-án A Szabadművelődés Házában

Ismét lesz perifériás érbetegség szűrés május 26-án reggel 9 órától, az ingyenes vizsgálatok helyszíne A Szabadművelődés Háza. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják előzetes bejelentkezés alapján. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index mérésére.
2018.05.15. 16:10 |

A részvétel előzetes bejelentkezés alapján lehetséges, regisztrálni lehet május 22-e és május 24-e között a +36 70 380 95 12-es telefonszámon.

Az érszűkület az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség világszerte, így Magyarországon is. Idejében történő felismerésével elkerülhetőek az olyan súlyos, sokszor halálos szövődmények, mint a szívinfarktus, az agylágyulás, a végtagelhalás, a lábamputáció és a lábszárfekély. A perifériás érbetegség az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, amikor a vérkeringési zavar az alsó végtagokban lép fel.

Östör Annamária elmondta, hogy Székesfehérváron 2015 óta évente két alkalommal szerveznek érszűkület szűrőnapot Székesfehérvár Önkormányzata, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Human Szolgáltató Intézet együttműködésével. A szűrőnapoktól azt remélik, hogy segítségükkel fokozatosan sikerül javítani a fehérváriak egészségi állapotán. Az idén programokat szerveznek a dohányzásellenes világnap és a magas vérnyomás világnapja kapcsán is.

„Ezek a világnapok arra hívják fel a figyelmet, hogy küzdenünk kell azok ellen az állapotok ellen, amelyek a szív és érrendszeri betegségeket okozzák. Sokat tudunk tenni a szűrővizsgálatokkal, amit pedig nem tudunk megtenni, arra lehetőségeket kínálunk. Például arra, hogy az emberek vegyenek részt a nyitott tornatermek programjain és használják ki a sportolási lehetőségeket javítva ezzel a szív és érrendszeri betegség megelőzésének esélyét.”- hangsúlyozta Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka.

„A perifériás érbetegség Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint, egy hazai felmerés szerint a 60 év feletti populációban 14 százalékos a betegség előfordulása. Az életkor előrehaladtával a gyakoriság nő, 70 év felett már minden ötödik embert érint.” – emelte ki Dr. Balsay Miklós főorvos, aki elmondta, hogy a perifériás érbetegség kialakulásában a genetikus tényezők mellett olyan klasszikus szív- és érrendszeri rizikófaktorok játszanak szerepet, mint a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint. A főorvos szólt arról is, hogy a betegség diagnosztizálásában van még mit fejlődni, ugyanis az amputációk száma 6-8000 körül van évente, ez mintegy háromszorosa a környező országokénak. Hozzátette, hogy csak a korai diagnózis és a korai kezelés tud javítani ezeken a mutatókon.

Közélet

 1. Polgármesteri köszönet a Királyi Napokon dolgozóknak

  "Idén is több százan dolgoztak éjt nappallá téve, hogy Székesfehérvár legnagyobb programsorozata életre kelljen. A szervezőktől a rendezvénybiztosítókig, a művészektől a villanyszerelőkig, a táncosoktól a vízosztást végzőkig és akik a tisztaságért dolgoztak mindannyian, a mi ünnepünket tették királyivá! Köszönjük nekik!" - írta Facebook oldalán Cser-Palkovics András polgármester.

  2018.08.21.
 2. Nézze meg a Székesfehérvári Királyi Napok legszebb pillanatait

  A Székesfehérvári Királyi Napok tíz napja alatt rengeteg csodálatos programban lehetett részünk Fehérváron. Látványos volt a megnyitó, a Musica Sacrán teltház előtt csendült fel Rossini Kis miséje, a Koronázási Szertartásjátékra pedig szinte lehetetlen volt már jegyet szerezni az utolsó napokban. A Zichy színpadon a néptáncosok és a könnyűzenei koncertek ezreket vonzottak a Belvárosba.

  2018.08.21.
 3. Állami elismerések a kultúra és a honvédség székesfehérvári képviselőinek

  Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából magas rangú állami elismerésben részesültek a székesfehérvári kulturális élet, valamint a honvédség és tűzoltóság köztiszteletben álló képviselői. Székesfehérvár polgármestere a város közössége nevében ez úton is gratulál és mond köszönetet a kiemelkedő tevékenységért.

  2018.08.21.
 4. Augusztus 24-ig lehet pályázni a pécsi kollégiumi férőhelyekre

  Három fehérvári fiatal elhelyezését biztosítja Székesfehérvár Önkormányzata Pécsen. A férőhelyekre pályázhatnak azok a fehérvári lakosok, akik valamely pécsi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói, és kollégiumi felvételi kérelmüket elutasították.

  2018.08.21.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek