Perifériás érbetegség szűrés lesz május 26-án A Szabadművelődés Házában

Ismét lesz perifériás érbetegség szűrés május 26-án reggel 9 órától, az ingyenes vizsgálatok helyszíne A Szabadművelődés Háza. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják előzetes bejelentkezés alapján. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index mérésére.
2018.05.15. 16:10 |

A részvétel előzetes bejelentkezés alapján lehetséges, regisztrálni lehet május 22-e és május 24-e között a +36 70 380 95 12-es telefonszámon.

Az érszűkület az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség világszerte, így Magyarországon is. Idejében történő felismerésével elkerülhetőek az olyan súlyos, sokszor halálos szövődmények, mint a szívinfarktus, az agylágyulás, a végtagelhalás, a lábamputáció és a lábszárfekély. A perifériás érbetegség az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, amikor a vérkeringési zavar az alsó végtagokban lép fel.

Östör Annamária elmondta, hogy Székesfehérváron 2015 óta évente két alkalommal szerveznek érszűkület szűrőnapot Székesfehérvár Önkormányzata, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Human Szolgáltató Intézet együttműködésével. A szűrőnapoktól azt remélik, hogy segítségükkel fokozatosan sikerül javítani a fehérváriak egészségi állapotán. Az idén programokat szerveznek a dohányzásellenes világnap és a magas vérnyomás világnapja kapcsán is.

„Ezek a világnapok arra hívják fel a figyelmet, hogy küzdenünk kell azok ellen az állapotok ellen, amelyek a szív és érrendszeri betegségeket okozzák. Sokat tudunk tenni a szűrővizsgálatokkal, amit pedig nem tudunk megtenni, arra lehetőségeket kínálunk. Például arra, hogy az emberek vegyenek részt a nyitott tornatermek programjain és használják ki a sportolási lehetőségeket javítva ezzel a szív és érrendszeri betegség megelőzésének esélyét.”- hangsúlyozta Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka.

„A perifériás érbetegség Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint, egy hazai felmerés szerint a 60 év feletti populációban 14 százalékos a betegség előfordulása. Az életkor előrehaladtával a gyakoriság nő, 70 év felett már minden ötödik embert érint.” – emelte ki Dr. Balsay Miklós főorvos, aki elmondta, hogy a perifériás érbetegség kialakulásában a genetikus tényezők mellett olyan klasszikus szív- és érrendszeri rizikófaktorok játszanak szerepet, mint a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint. A főorvos szólt arról is, hogy a betegség diagnosztizálásában van még mit fejlődni, ugyanis az amputációk száma 6-8000 körül van évente, ez mintegy háromszorosa a környező országokénak. Hozzátette, hogy csak a korai diagnózis és a korai kezelés tud javítani ezeken a mutatókon.

Közélet

 1. A 64 vármegye földje is bekerült az Országzászló emlékmű talapzatába

  Hétfőn ünnepélyes keretek között helyezték el a befejezés előtt álló fehérvári Országzászló emlékmű talapzatában a történelmi Magyarország 64 vármegyéjének földjét, amit Nyárai-Horváth István plébános áldott meg. 

  2018.05.21.
 2. „Ne szabjátok magatokat ehhez a világhoz” - a XIII. Egyházmegyei Nap a Bregyó-közben

  A Székesfehérvári Egyházmegye tizenkét esztendős hagyománya már, hogy Pünkösdhétfőn családi napra hívja valamennyi a területén élő közösséget. A találkozónak harmadszor otthont adó Bregyó-közi Ifjúsági- és Szabadidő Központban ezúttal is püspöki szentmisével kezdődött a nagyszabású esemény, majd lelki és játékos programokkal, vásárral is igyekezett a családok minden tagját megszólítani. Összesen több mint ezren érkeztek, hogy Pünkösd örömét közösségben éljék át.

  2018.05.21.
 3. Pünkösd a húsvéti időszak betetőzése, megkoronázása

  Pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn megült ünnep, melyben a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, amelyet a keleti és a nyugati egyház egyaránt megünnepelt.

  2018.05.20.
 4. Pünkösdhétfőn lesz a XIII. Egyházmegyei Nap a Bregyó-közben

  Május 21-én, Pünkösdhétfőn lesz a XIII. Egyházmegyei Nap a Bregyó-közi Ifjúsági- és Szabadidő Központban. A családi programra minden korosztályt várnak lelki-szellemi és sport programokkal egyaránt. Szeretettel várják az érdeklődőket, részletes tájékoztatás az egyhazmegyeinap.hu oldalon olvasható.

  2018.05.19.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek