Passzold vissza, tesó! – 7 könyvtárban gyűjtik a használt mobiltelefonokat november 23-30. között

Használt telefonokat gyűjtenek az újrahasznosítás jegyében a Vörösmarty Mihály Könyvtárban és tagkönyvtáraiban. Ezzel az ez egy héten át tartó kezdeményezéssel kapcsolódik a székesfehérvári intézmény a Passzold vissza, tesó! nevű, világméretű természet- és környezetvédelmi kampányhoz.
2021.11.22. 13:30 |

A Hulladékcsökkentési hét keretében a Vörösmarty Könyvtárban is megvalósuló akció célja, hogy a magyar háztartásokban megtalálható, de már használaton kívüli mobiltelefonokat minél nagyobb mennyiségben gyűjtsék össze.

A készülékekből többek között 17 féle fémet – például aranyat, ezüstöt, palládiumot és rezet – lehet kinyerni. A telefonok előállításához szükséges anyagok, így a koltán bányászata Afrikában fenyegetik a veszélyeztetett gorillák, bonobók, csimpánzok és egyéb fajok élőhelyeit és a helyi közösségek érdekeit. Ha a telefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A Passzold vissza, tesó! kampányban való részvétellel a Vörösmarty Könyvtár csatlakozik a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány, valamint a Védegylet Egyesület közös mobiltelefon-gyűjtéséhez. A könyvtár valamennyi tagintézményében, azaz Székesfehérvár 7 pontján folyik az akció november 23–30. között. Valamennyi helyszínen található egy gyűjtődoboz, ahol elhelyezhetjük a kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefonokat, GPS készülékeket, táblagépeket és ezek tartozékait, töltőit, fülhallgatóit. Fontos, hogy ne vigyünk egyéb elektronikai berendezéseket!

Mielőtt valaki bedobja a telefonját a dobozba, végezze el a tárhelytörlést, a memóriakártyát távolítsa el, és amennyiben lehetséges, kezdeményezze a készüléken a gyári beállítások visszaállítását! Az összegyűjtött telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. veszi át újrahasznosítás céljából, és egy zárt láncolaton keresztül dolgozza fel a készülékeket.

További tájékoztatás kérhető az info@vmk.hu  e-mail-címen.                           

Fehérvári színes

 1. Van remény! - IX. Újszövetség maraton a Vörösmarty Színházban

  Idén - egy év kihagyás után – a Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.

  2021.11.29.
 2. Könyvvel könnyebb, könyvet házhoz! - Újra elindul a könyvfutár szolgáltatás

  Ismét házhoz is viszi a könyveket a Vörösmarty Mihály Könyvtár. A szolgáltatás keretében minden páros héten csütörtökön viszik házhoz a telefonon vagy e-mailben igényelt könyveket. Tesék kérni, tessék választani!

  2021.11.29.
 3. Alkoss bátran, és mi kiállítjuk művedet! - december 1-ig várják a rajzokat

  December elsejéig várják az alkotásokat arra a rajzpályázatra, amelyet Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére írt ki a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény. A pályázaton a 12-20 év közötti fehérvári diákok alkotásait várják.

  2021.11.29.
 4. Hintón indul útnak a Maroshegyi Mikulás december 5-én, vasárnap

  Hol volt, hol nem, de volt idő, amikor december 6-án a Mikulás várás alkalmával gyerekként kinéztünk az ablakon, és láttuk a vakító hófehér tájat. Bent duruzsolt a kályha, kint hullott a hó, a benti meleg nem csupán a testet, de a gyermek és a felnőtt lelkét is melengette. Mert kapni jó, adni meg pláne!

  2021.11.29.
 1. Minecraft versenyt hirdetett az Alba Innovár - Fehérvár ikonikus épületét építik fel

  A felső tagozatos diákoknak szóló Minecraft versenyre 3-4 fős csapatok jelentkezését várják. A feladat: megépíteni Székesfehérvár valamelyik ikonikus épületét. Jelentkezni december 5-ig lehet!

  2021.11.29.
 2. Gyertyagyújtás és ünnepi fények Székesfehérvár Belvárosában

  Felgyúlt a hitet jelképező első gyertya Székesfehérvár adventi koszorúján vasárnap este a Városház téri színpadon. Dr. Cser-Palkovics András polgármester két, nevelőszülőknél nevelkedő kisgyermekkel együtt kapcsolta fel a Belváros varázslatos díszkivilágítását, ezekkel az ünnepi pillanatokkal nyitották meg a város által szervezett ünnepváró programokat. 

  2021.11.28.
 3. A valódi teljesség a szeretet - egy év kihagyás után tért vissza a Vízivárosi Advent

  Egy év kihagyás után tért vissza a Vízivárosi Advent rendezvénysorozata. Az adventi programsorozat keretében több korosztály is megmutathatta ünnepi műsorát: óvodások, iskolások és nyugdíjasok műsorai színesítették az első gyertyagyújtást. A Vízivárosi Általános Iskola aulájában Dr. Horváth Miklósné és Deák Lajosné önkormányzati képviselők, valamint Berze János református lelkész közösen gyújtotta meg az első gyertyát az adventi koszorún.

  2021.11.27.
 4. A Jancsárkert Termelői- és Biopiacon is felgyúlt az első adventi gyertya lángja

  A hagyományokhoz hűen az adventi időszak beköszöntével, az első szombati piacnapon a Jancsárkerti Termelői-és Biopiacon is meggyújtották az első gyertyát. A piacon már kaphatóak a karácsonyi étkek, és a kézműves termékek egyaránt. Schultz György a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke örömének adott hangot, hogy idén is a vásárlókkal közösen köszönthették az adventet.

  2021.11.27.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár