Pályaorientációs nap a Széchenyiben Fröhlich Balázs feltalálóval

Pályaorientációs napot rendezett diákjainak a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola hétfőn. A rendezvényen számos érdekes előadást hallhattak a diákok, eljött többek között Fröhlich Balázs feltaláló, "future shaper" is, aki saját gyártású SKART elektromos motorját mutatta be.
2020.01.27. 12:48 |

A pályaorientációs napon többek között a Denso, a Grundfos, a Széphő, az ARCONIC, a Videoton, a Magyar Honvédség és az Óbudai Egyetem képviselői is tartottak előadást a diákoknak.

"Ez már a negyedik pályaorientációs nap az iskolában. Az elképzelés eredetileg az volt, hogy megismerkedejenek a gyerekek azokkal a cégekkel, akik a környéken tevékenykednek, azért, hogy később tudjanak válogatni a munkahelyek között. Ma már egyértelműen a duális képzés bemutatásán van a hangsúly. A 13. évfolyamunk diákjai már eleve duális képzésben vesznek részt, ez az új szakképzési törvényben kiterjesztésre kerül. A cél az, hogy már a technikum 11. évfolyamában megtalált duális partner kísérje végig a diákokat tanulmányaik során." - mondta el Horváth Lajos Zoltán igazgató.

Korábban kapcsolódnak be a diákok a duális képzésbe

"Az új szakképzési törvény alapján a Széchenyinél az első két év ágazati alapozó képzés lesz, itt megismerkednek alapjaiban a szakmákkal, az informatika, elektronika, vagy gépészet területén. A 10. évfolyam végén tesznek egy ágazati alapvizsgát, ez pedig eldönti majd a hogyan tovább kérdését. Ha gyengén sikerül, akkor arra kell törekedni, hogy ne rekedjen bent a gyerek a rendszerben kudarc élménnyel, választhatja azt is, hogy lejjebb megy szakképzőbe, akár egy másik intézménybe. A legfontosabb, hogy derüljön ki időben, ha túl erős neki a technikum és akkor végezzen egy szakképzőt, utána pedig estin ugyanúgy meg tudja csinálni az érettségit munka mellett." - tette hozzá Horváth Lajos Zoltán igazgató, aki szólt arról is, hogy a Széchenyiben kilencedikben és tizedikben ugyanazokat tanulja a gyerek, mint gimnáziumban, magyarból, matematikából és történelemből is ugyanaz az óraszám van. Ez után, a 11.osztálytól kapcsolódik be a technikumi szakképzésbe. Onnantól kezdve a diák egy duális partnercégnél tudja teljesíteni a gyakorlatait. A diákok továbbtanulásával kapcsolatban az igazgató szólt arról az előnyös helyzetről is, amit az jelent, hogy egy udvarban vannak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával, akik egyetemi szinten ugyanazokat a szakmákat tanítják, mint a Széchenyi középiskolai szinten. "A cél, hogy okleveles technikus képzés is legyen, úgy gondolom, hogy az ágazati alapvizsga eredménye dönti majd el, hogy ki az, akinek az okleves technikus képzés felé megy az útja és ki az, aki a régebbi technikus képzés felé megy. Az, hogy az okleveles technikus képzettségű ember hogyan tud átjutni egyetemre, még kidolgozásra vár, de óriási lehetőség lehet a gyerekeknek." - mondta a jövő kihívásairól.

A pályaorientációs napon a diákok találkozhattak Fröhlich Balázs feltalálóval is, aki megtervezte és megépítette a SKART - Unique Electric Motorcycle elektromos motort.

A jármű egyedisége a lézerrel vágott és 3D nyomtatóval készített alkatrészekben rejlik, a meghajtását a hátsó felnibe integrált elektromos motor szolgáltatja. A segédmotoros besorolás megtartásának érdekében sebességét lekorlátozta a fejlesztő, pedig akár 100-120 km/h sebességre is képes lenne a jármű. Mérések alapján nagyjából 100-150 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel az elektromos motor.

Az Oscar-díjas látványtervező figyelmét is felkeltette

Fröhlich Balázs a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnáziumba járt, majd a a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar villamosmérnök hallgatója volt. "2017-ben kezdtük ezt a projektet, az első motor 2017 szeptemberében készült el, és azóta további kettő készült belőle, más változatban. A café racer stílusú prototípus a legpiacképesebb, most 24 ezer dollárra áraztuk be. 99%-ban készen van, ülést kell még építeni rá." - mondta el Balázs, aki arról is beszélt, hogy sok mindenbe fogott bele korábban, de megtanulta, hogy fókuszálni kell, most az első dolog a motorkerékpár: "Ha ez úgy működik már, hogy nem igényel engem 100%-ban, akkor vannak további terveim, hasonló útvonal mentén elektromos eszközök gyártását szeretném, de különböző projektekhez." - mondta jövőbeli terveiről. Újabban a design területén is sikeres, home dekor alkotásai hamar gazdára találnak. A diákoknak felidézett egy fontos találkozást is az életéből, amikor a Brain Bar fesztiválon "összefutott" az Oscar díjas látványtervezővel, a Sötét lovag világának megálmodójával, Nathan Crowley-val, akinek érdeklődését szintén felkeltette Balázs futurisztikus motorja.

Közélet

 1. Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon

  Február 20-án, csütörtökön 17 órától várják az érdeklődőket Tóth Tamás, esperes-plébános „Az önismeret fontossága a mindennapokban” című útkereső elmélkedésére a Kisfaludi Közösségi Házba. (Könyves Kálmán u. 10.) A belépés díjtalan.

  2020.02.18.
 2. Applikációval segítenek az autizmussal élőknek

  Hamarosan mobil applikáció, és a hozzátartozó internet alapú szolgáltatás is segíti az autista gyermekek és felnőttek mindennapi életvitelét. Egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően az az autizmussal élők, családtagjaik, és az őket segítő szakemberek könnyedén és közösen állíthatják össze a felhasználó számára szükséges segítséget.

  2020.02.17.
 3. Maroshegyen szerveznek egészségnapot február 22-én

  Állapotfelméréssel és különféle egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket február 22-én, szombaton a Maroshegyi egészségnapon. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, dietetikai tanácsadás, csontsűrűségmérés és boka-kar-index meghatározása is lesz.

  2020.02.17.
 4. Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást

  Székesfehérvár 2020-ban is folytatja 65 év felettieknek járó támogatás programját, amelynek fedezete szerepel a városi költségvetésben. 2019-ben 21,6 ezer személy volt jogosult a támogatásra: a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott 19.948 fő kérelmezőből összesen 19.346-an voltak jogosultak az ellátásra és kapták meg az 5000 forintos juttatást. A támogatás igényléséhez a formanyomtatványt ITT töltheti le!

  2020.02.17.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek