Óvódákat és bölcsődéket érintő döntésekről is tárgyal pénteken a közgyűlés

Az óvodáskorú gyermekek ellátásának biztonsága, a színvonalas szakmai nevelés további biztosítása és a férőhely-kapacitások kihasználtságának javítása érdekében az intézményeket érintő döntésekről is tárgyal pénteken a székesfehérvári képviselőtestület. Az átalakítás óvodai csoportok áthelyezését, óvodai és bölcsődei férőhelybővítést, valamint a nagyszámú, betöltetlen óvodapedagógusi álláshelyek csökkenését is jelentené.
2020.02.12. 10:24 |

Az óvodákat és bölcsődéket érintő javaslatcsomag hátteréről ITT tájékozódhat!

A javaslat tartalmáról az érintett intézmények alkalmazotti közösségével folytatott egyeztetést követően szerdán a Városházán tartott sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.  A Humán Közszolgálati Szakbizottság elmúlt év tavaszán megtartott ülésén tett javaslatot arra, hogy készüljön egy felmérés a székesfehérvári bölcsődék és az óvodák intézményi struktúrájának áttekintéséről, mondta Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András tájékoztatott arról is, hogy az Önkormányzat fenntartásában jelenleg 12 óvoda működik 23 telephelyen.

A 139 csoportban 3523 férőhely engedélyezett, amelyből a 2020. január 1-jei állapot szerint 401 az üres férőhelyek száma.

A statisztikai adatok szerint 2016 és 2019 között 92 fővel csökkent az óvodákban ellátott gyermekek átlaglétszáma. Az utóbbi két nevelési évben 6-6 csoporttal indult kevesebb a városban a csökkenő gyermeklétszám miatt. Az adatok arra is rávilágítanak, hogy városrészek szerint az egyes óvodákban a kihasználtság tekintetében is eltérések vannak. Jellemzően a belvárosi városrészben csökkent, a városhatár felé közelítve – Felsőváros, Maroshegy, Öreghegy – pedig nő az óvodai gyermeklétszám.

A javaslatcsomag kapcsán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy több eseteben jobb minőségű, frissen felújított épületekbe költözhet át az adott óvoda, vagy bölcsőde és nőni fog a bölcsődei férőhelyek száma is.

A felmérés alaján a működő csoportokban jelenleg is 18 betöltetlen óvodapedagógusi álláshely van. Előreláthatóan augusztus 31-ig további 10, szeptember 1-től pedig további 5 álláshely válik üressé többek között nyugdíjba vonulás miatt. Az óvodapedagógus hiány enyhítésére az elmúlt időszakban az óvodák számára pedagógiai asszisztensi álláshelyeket biztosított az önkormányzat, emellett – igény esetén – a lakhatás segítését célzó bérlőkijelölési jogot kaphattak az intézmények. A város idén is jelentős forrást biztosít az intézmények felújítására – az Ybl-program keretében a költségvetésben 7 intézményt érintően 267.769.000 Ft szerepel, emlete ki dr. Cser-Palkovics András. 

A színvonalas szakmai nevelés biztosítása, a férőhely-kapacitások kihasználtságának javítása, valamint a költséghatékony működés érdekében szükséges az intézményhálózat átalakítása.

 Erről szól az a javaslat, amelyről pénteken tárgyal majd Székesfehérvár Önkormányzatának képviselőtestülete. A nyolc intézményt érintő javaslatot Mészáros Attila alpolgármester ismerette. E szerint a jelenleg egy csoporttal működő Rákóczi Utcai Óvoda Mancz János Tagóvodája augusztus 31-vel megszűnne.  A csoportba járó 19 gyermek közül 17 fő lesz tanköteles korú 2020. augusztus 31-ig. Az óvodai ellátásban maradó gyermekek a Rákóczi Utcai Óvodában folytatnák a következő nevelési évet.  A Mancz épület – amelyet elsősorban TOP forrásból szeretne felújítani a város – a jövőben továbbra is nevelési funkciót látna el. Itt kapna helyet a Nyitnikék Bölcsőde, amely jelentős férőhelybővítéssel Mancz Bölcsődeként fogadná majd a kisgyermekeket.

A Tolnai Utcai Óvoda Megyeház Utcai (a Székesfehérvári Egyházmegye tulajdonában lévő) telephelyén lévő három, vegyes csoportba járó gyermekeket a Tolnai Utcai és a Sziget Utcai Óvoda tudná fogadni. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi gyermeklétszámot az Önkormányzat saját tulajdonában lévő intézményeiben is el tudja látni, ezért javasolják a telephely megszüntetését, és az ingatlan Székesfehérvári Egyházmegyének történő visszaadását 2020. augusztus 31-i dátummal.

Az intézményhálózat-átalakítás érinti a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvodát is, amely jelenleg három telephelyen működik. Ebből kettő, a Brunszvik székhelyintézmény és a Tulipános Tagóvoda az elmúlt években teljesen megújult. A Watthay utca 10/a szám alatt található két épület komoly felújításra szorul. A javaslat szerint az ide járó gyermekek csoportbontás nélkül kerülhetnek át a székhelyintézménybe, illetve a tagóvodába. A tervek szerint az épületek a jövőben is az önkormányzat tulajdonában maradnának, közösségi funkciót szolgálva.

Óvodabővítésre a Ligetsori Óvoda Palotavárosi Tagóvodájában kerülhet sor, amely maximális kihasználtsággal működik.

Az intézményvezetővel egyeztetve egy plusz csoportszoba kialakítása javasolt vizesblokkal együtt 2021. szeptember 1-jei új csoport indításával – ennek tervezése tavasszal elindulhat. A javaslat 25 férőhelyes bővítést jelent.

A Felsővárosi Óvoda tagintézményi körében történne még változás. Az Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvoda a Rákóczi Utcai Óvoda telephelye lenne, míg a Szárazréti Óvoda a Felsővárosi Óvoda tagintézményévé válna szeptember 1-jétől.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az óvodapedagógus hiány egyre nagyobb városunkban – ez azonban országos jelenség, és a probléma kezelése megoldást, együttgondolkodást, esetleg jogszabály változtatást sürget.

Az Önkormányzat írásban fordul az emberi erőforrások miniszteréhez annak érdekében, hogy az óvodapedagógusi, illetve a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakok esetében a nyelvvizsga ne legyen a diploma kiadásának feltétele.

A javaslat szerint ezekkel a változtatásokkal 162-re csökken az üres óvodai férőhelyek száma, több óvodai csoportban a gyermekek nemrég felújított épületekbe kerülhetnek, a betöltetlen óvodapedagógusi álláshelyek mintegy fele betöltésre kerülhet, és nő a bölcsődei férőhelyek száma is.

Közélet

 1. Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon

  Február 20-án, csütörtökön 17 órától várják az érdeklődőket Tóth Tamás, esperes-plébános „Az önismeret fontossága a mindennapokban” című útkereső elmélkedésére a Kisfaludi Közösségi Házba. (Könyves Kálmán u. 10.) A belépés díjtalan.

  2020.02.18.
 2. Applikációval segítenek az autizmussal élőknek

  Hamarosan mobil applikáció, és a hozzátartozó internet alapú szolgáltatás is segíti az autista gyermekek és felnőttek mindennapi életvitelét. Egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően az az autizmussal élők, családtagjaik, és az őket segítő szakemberek könnyedén és közösen állíthatják össze a felhasználó számára szükséges segítséget.

  2020.02.17.
 3. Maroshegyen szerveznek egészségnapot február 22-én

  Állapotfelméréssel és különféle egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket február 22-én, szombaton a Maroshegyi egészségnapon. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, dietetikai tanácsadás, csontsűrűségmérés és boka-kar-index meghatározása is lesz.

  2020.02.17.
 4. Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást

  Székesfehérvár 2020-ban is folytatja 65 év felettieknek járó támogatás programját, amelynek fedezete szerepel a városi költségvetésben. 2019-ben 21,6 ezer személy volt jogosult a támogatásra: a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott 19.948 fő kérelmezőből összesen 19.346-an voltak jogosultak az ellátásra és kapták meg az 5000 forintos juttatást. A támogatás igényléséhez a formanyomtatványt ITT töltheti le!

  2020.02.17.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek