Ötven nap múlva kezdődik az öttusa világkupa fehérvári versenye

Ahogy az elmúlt több mint harminc évben mindig, idén is rendeznek rangos öttusa világversenyt Székesfehérváron. A férfi és női világkupa mezőnye látogat el május 1-től a koronázóvárosba. Ötven nappal az esemény előtt sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről a szervezők.
2019.03.13. 14:12 |

Székesfehérvár és az Alba Volán a tavalyi, sikeres öttusa Európa-bajnokságot követően idén a világkupa mezőnyét látja vendégül. Ennek a sorozatnak hagyományosan van magyarországi versenye, korábban Budapesten, Százhalombattán, az utóbbi években pedig Kecskeméten láthattuk a legjobbakat. Fehérvár pedig tradicionális helyszíne a korosztályos és felnőtt világversenyeknek, a világkupa kapcsán is a megszokott színvonalra törekednek a szervezők. A sajtótájékoztatón Tóth István, az Alba Volán SC elnöke kiemelte a folytonosságot, ami az itteni versenyrendezést illeti. „1986-ban indult a sorozat egy Ifjúsági Barátság Versennyel, ezt korosztályos és felnőtt világversenyek sora követte. Kilenc női világkupát is rendeztünk az évek során, így most májusban a jubileumi, tizedik világkupánk következik, immár férfi és női mezőnnyel. A fehérvári öttusa bázis öt évtizede bizonyít a sportágban, továbbra is az a célunk, hogy itthon és nemzetközi szinten is bizonyítsunk.
Székesfehérvár önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester képviselte a sajtótájékoztatón. Mint mondta, a város számára mindig öröm vendégül látni a legjobb öttusázókat és legnagyobb versenyeket. Ráadásul idén nyáron is tobzódni fogunk a nagy sporteseményekben. „Tegnap jelentették be, hogy a Tour de Hongrie befutója Székesfehérváron lesz, most pedig egy másik rangos nemzetközi versenyről beszélhetünk. Városunk a hazai és a nemzetközi öttusának is fellegvára az itteni szakmai munkának és tapasztalatnak köszönhetőn. Éppen ez a tapasztalat predesztinálja arra az Alba Volánt, hogy ismét nagy versenyt rendezhessen. A város közgyűlése megszavazta az ehhez szükséges költségvetési hozzájárulást. A versenyen ezúttal a lovaglás is a Bregyó atlétikai pályáján lesz, amely így nagy terhelésnek lesz kitéve, hiszen atlétikában diákolimpiát, országos bajnokságot, majd a Gyulai Memorialt is itt rendezzük nem sokkal később.
A Magyar Öttusa Szövetség részéről Kármán Sándor versenyigazgató elmondta, május 1-5-ig tart a világkupa verseny. A mix váltó kerül az utolsó napra, ez az a versenyszám, amelyet szeretne majd az olimpia programjába bekerülni. „Köszönjük a város támogatását, nagy szükség van rá. Szeptemberben Budapesten lesz a világbajnokság, ennek főpróbájának is tekinthető, hogy a lovaglás bekerül a Bregyó-közi stadionba, vagyis egyetlen lelátóról négy számot is végig lehet nézni. Kitűnő alkalom lesz a fehérvári verseny olyan újítások kipróbálására, mint a mobil lőtér vagy a bónusz vívás színpada, amit rögtön a szám után össze lehet csukni majd. A futópálya vonalvezetése is hasonló lesz a világbajnokságéhoz. Mindezt összevetve optimálisabb helyszínt nem is találhattunk volna a világkupának.
A május első napján kezdődő versenyen a női, férfi selejtezők, majd döntők után lesz a mix váltók küzdelme, így áll össze az ötnapos program. Utóbbiban feltehetően két magyar váltó is indulhat. Gallai István főtitkár elmondta, harminc-harminckét országból érkeznek majd résztvevők a világkupára. Ne feledjük, 2019-bn olimpiai kvalifikációs évet írunk, a VK-döntőről pedig, ahova a fehérvári verseny eredménye is számít, már ki lehet jutni Tokióba.

Vörös Zsuzsanna, a fehérvári szakosztály igazgatója arról számolt be, hogy a férfi és női mezőnyben is tizenkét magyar indulhat. A Volán Fehérvárt legalább négy férfi és egy női sportoló képviselheti, utóbbi Kovács Sarolta, akinek reális esélye van a  dobogóra is.

Jelen volt az eseményen a korábbi olimpiai és világbajnok Mizsér Attila. A MÖSZ elnökségi tagja egy új programról számolt be. Ez a Társadalmi Értékteremtő Program, amely a sportot és a vállalati szektort próbálja egymáshoz közel hozni, részben azzal a céllal, hogy a sportágak megtanuljanak saját bevételekre szert tenni. Ennek jegyében a fehérvári versenyen egy vállalati laser-run futamot is rendeznek, remények szerint több fehérvári és környékbeli cég munkatársainak részvételével.

Sport

 1. Temes Bernadett szerződést hosszabbított az Alba Fehérvár KC-vel

  A fehérvári női kézilabda-csapat honlapján jelentette be, hogy a bajnokságban hetedik helyen végzett klub szerződést hosszabbított rutinos, válogatott irányítójával, Temes Bernadettel, aki így további egy évig biztosan az Alba FKC színeiben játszik.

  2019.05.23.
 2. Öreghegyi Novatlon a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetséggel

  A gyaloglás és a Nordic walking szerelmeseinek rendezett tájékozódási versenyt a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség. Az Öreghegyi túrának állomása volt a Bory-vár, a Milleniumi emlékmű, a Lehel utcai szabadidőpark és a Túrózsáki úti sportcentrum is.

  2019.05.23.
 3. Sárkányhajó-verseny lesz általános,- és középiskolások számára a Csónakázó-tavon

  A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Vitál Club Sportegyesület június 5-én és június 12-én, szerdai napokon sárkányhajó-versenyt szervez általános,- és középiskolások számára a fehérvári Csónakázó-tavon. Jelentkezni lehet a vitalclub@vitalclub.hu e-mail címen, a Vitál Club Sportáruházban (Királysor 60.) vagy a Csónakázó-tavon Szipola Antalnál létszám, korcsoport és javasolt időpont megjelölésével.

  2019.05.22.
 4. Jól sikerült versenyek vannak Czipó Vivien mögött

  A darts sportág egyik legnagyobb magyarországi tehetsége, a tizennyolc éves iszkaszentgyörgyi Czipó Vivien több nemzetközi viadalon is bizonyította képességeit az elmúlt hetekben. Dániában, majd Lengyelországban is értékes világranglista pontokat és helyezéseket gyűjtött.

  2019.05.22.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak