Ötven nap múlva kezdődik az öttusa világkupa fehérvári versenye

Ahogy az elmúlt több mint harminc évben mindig, idén is rendeznek rangos öttusa világversenyt Székesfehérváron. A férfi és női világkupa mezőnye látogat el május 1-től a koronázóvárosba. Ötven nappal az esemény előtt sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről a szervezők.
2019.03.13. 14:12 |

Székesfehérvár és az Alba Volán a tavalyi, sikeres öttusa Európa-bajnokságot követően idén a világkupa mezőnyét látja vendégül. Ennek a sorozatnak hagyományosan van magyarországi versenye, korábban Budapesten, Százhalombattán, az utóbbi években pedig Kecskeméten láthattuk a legjobbakat. Fehérvár pedig tradicionális helyszíne a korosztályos és felnőtt világversenyeknek, a világkupa kapcsán is a megszokott színvonalra törekednek a szervezők. A sajtótájékoztatón Tóth István, az Alba Volán SC elnöke kiemelte a folytonosságot, ami az itteni versenyrendezést illeti. „1986-ban indult a sorozat egy Ifjúsági Barátság Versennyel, ezt korosztályos és felnőtt világversenyek sora követte. Kilenc női világkupát is rendeztünk az évek során, így most májusban a jubileumi, tizedik világkupánk következik, immár férfi és női mezőnnyel. A fehérvári öttusa bázis öt évtizede bizonyít a sportágban, továbbra is az a célunk, hogy itthon és nemzetközi szinten is bizonyítsunk.
Székesfehérvár önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester képviselte a sajtótájékoztatón. Mint mondta, a város számára mindig öröm vendégül látni a legjobb öttusázókat és legnagyobb versenyeket. Ráadásul idén nyáron is tobzódni fogunk a nagy sporteseményekben. „Tegnap jelentették be, hogy a Tour de Hongrie befutója Székesfehérváron lesz, most pedig egy másik rangos nemzetközi versenyről beszélhetünk. Városunk a hazai és a nemzetközi öttusának is fellegvára az itteni szakmai munkának és tapasztalatnak köszönhetőn. Éppen ez a tapasztalat predesztinálja arra az Alba Volánt, hogy ismét nagy versenyt rendezhessen. A város közgyűlése megszavazta az ehhez szükséges költségvetési hozzájárulást. A versenyen ezúttal a lovaglás is a Bregyó atlétikai pályáján lesz, amely így nagy terhelésnek lesz kitéve, hiszen atlétikában diákolimpiát, országos bajnokságot, majd a Gyulai Memorialt is itt rendezzük nem sokkal később.
A Magyar Öttusa Szövetség részéről Kármán Sándor versenyigazgató elmondta, május 1-5-ig tart a világkupa verseny. A mix váltó kerül az utolsó napra, ez az a versenyszám, amelyet szeretne majd az olimpia programjába bekerülni. „Köszönjük a város támogatását, nagy szükség van rá. Szeptemberben Budapesten lesz a világbajnokság, ennek főpróbájának is tekinthető, hogy a lovaglás bekerül a Bregyó-közi stadionba, vagyis egyetlen lelátóról négy számot is végig lehet nézni. Kitűnő alkalom lesz a fehérvári verseny olyan újítások kipróbálására, mint a mobil lőtér vagy a bónusz vívás színpada, amit rögtön a szám után össze lehet csukni majd. A futópálya vonalvezetése is hasonló lesz a világbajnokságéhoz. Mindezt összevetve optimálisabb helyszínt nem is találhattunk volna a világkupának.
A május első napján kezdődő versenyen a női, férfi selejtezők, majd döntők után lesz a mix váltók küzdelme, így áll össze az ötnapos program. Utóbbiban feltehetően két magyar váltó is indulhat. Gallai István főtitkár elmondta, harminc-harminckét országból érkeznek majd résztvevők a világkupára. Ne feledjük, 2019-bn olimpiai kvalifikációs évet írunk, a VK-döntőről pedig, ahova a fehérvári verseny eredménye is számít, már ki lehet jutni Tokióba.

Vörös Zsuzsanna, a fehérvári szakosztály igazgatója arról számolt be, hogy a férfi és női mezőnyben is tizenkét magyar indulhat. A Volán Fehérvárt legalább négy férfi és egy női sportoló képviselheti, utóbbi Kovács Sarolta, akinek reális esélye van a  dobogóra is.

Jelen volt az eseményen a korábbi olimpiai és világbajnok Mizsér Attila. A MÖSZ elnökségi tagja egy új programról számolt be. Ez a Társadalmi Értékteremtő Program, amely a sportot és a vállalati szektort próbálja egymáshoz közel hozni, részben azzal a céllal, hogy a sportágak megtanuljanak saját bevételekre szert tenni. Ennek jegyében a fehérvári versenyen egy vállalati laser-run futamot is rendeznek, remények szerint több fehérvári és környékbeli cég munkatársainak részvételével.

Sport

 1. Ismét lesz Rotpunkt Nehézségi Falmászó Verseny Székesfehérváron

  Ötödik alkalommal szervezi meg Nehézségi Falmászó Versenyét március utolsó hétvégéjén a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület az István Király Általános Iskolában. A Minitől (-2010) a Senior kategóriában versenyzők részére az előnevezés március 21-én, csütörtökön zárul, de lehetőség lesz még a versenynapon is a mászókhoz csatlakozni.

  2019.03.20.
 2. Amatőr box - öt fehérvári versenyző öt érmet szerzett a X. Nemzetközi Szalacska Kupán

  Öt versenyzővel nevezett a Varkocs György Box Club a X. Nemzetközi Szalacska Kupára. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség versenyén Németh Zsolt (serdülő, 52 kg) bajnok lett, Balogh Bálint (junior, 60 kg) bronzérmet szerzett. Nagy Evelin (junior, 57 kg) a döntőig menetelt, ott viszont vereséget szenvedett, így ezüstéremmel térhetett haza. Major Milán (ifi 64 kg) szintén döntőt vívott, ahol kiütéssel nyert és Lénárt Péter (felnőtt +91 kg) szintén bajnok lett.

  2019.03.20.
 3. Hiába a kétgólos előny, végül kikapott a Fehérvár AV19 Salzburgabn

  Két harmad után úgy tűnt, remek játékkal visszaveheti a pályaelőnyt a Fehérvár AV19 a Red Bull Salzburgtól az EBEL negyeddöntőjében. Az utolsó játékrészt azonban hárommal nyerték a hazaiak, így a meccset is behúzták és a továbbjutás küszöbére léptek.

  2019.03.19.
 4. Karate: fehérvári éremdömping a diákolimpia selejtezőjében

  Vasárnap Várpalotán, a városi sportcsarnokban rendezték a kyokushin karate diákolimpia nyugat-magyarországi selejtezőjét. A formagyakorlat és küzdelem versenyszámokban összesen 375 nevezés érkezett, a tét pedig nem volt kisebb, mint az országos döntőn való szereplés jogának kivívása.

  2019.03.18.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak