Öttusa évzáró Fehérváron - pandémia okozta felemás év(ek) után

Pénteken este tartotta az Alba Volán SC öttusázóinak a csapata az évzáró összejövetelét. Két év után, hiszen tavaly a pandémia miatt erre nem kerülhetett sor. Miként versenyekre sem sokra. Így a többi mellett elmaradt az olimpia is, amit idén, 2021-ben egy év késéssel megrendeztek. Szerencsére.
2021.11.27. 13:10 |

Mert Tokióban, mint az este során többször levetített videóban mindenki láthatta, az egyesület versenyzője, Kovács Sarolta miként tette fel világ-és Európa bajnoki címek, győzelmek sokasága után a koronát az olimpiai bronzérmével. 

Tóth István az egyesület elnöke, Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetsége elnöke, VörösZsuzsanna szakosztályigazgató, Mészáros Attila alpolgármester köszöntői közepette beszéltek a mögöttünk hagyott nehéz időszakról, és arról, miként igyekeztek a járvány okozta helyzetet a lehető legoptimálisabban megoldani. Kármán Sándor, a MÖSZ versenyigazgatója elmondta, 2022-ben Székesfehérváron rendezik meg a felnőttek Európa bajnokságát, de a lebonyolítás mikéntjéről még nem tudott beszélni.

Ezt követően adták át az év korosztályonkénti legjobb volános versenyzőinek a teljesítményükért kijáró serleget. Ezek szerint 2021 legjobbjai az alábbiak voltak: az ifiknél Waltier Laura, Jassó Zalán, az utánpótlás korosztályban Gyugyi Laura, Tamás József, a felnőtteknél Kovács Sarolta és Demeter Bence.

Vörös Zsuzsa olimpiai bajnok, a szakosztály igazgatója értékelte az esztendő(ke)t.

- Hullámvasútként éltük meg az elmúlt két évet, sok rossz dolgot éltünk meg anyagilag, a versenyzőket, a kollégákat tekintve egyaránt. Voltak olyan fiatal versenyzőink, akik a bizonytalanság miatt abbahagyták a versenyzést, nem látták a célt maguk előtt, hiszen edzésre sem lehetett járni, de néhány kollégánktól is búcsút kellett vennünk nagy sajnálatunkra. A mélypontra kerültünk, de szerencsére lett napfény az alagút végén, idén sikeres évet zárhattunk, utánpótláskorú versenyzőink eredményeinek az élére került Kovács Saci olimpiai bronzérme. Főleg úgy, hogy sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán versenyezhet-e, de sikerült felállnia, miként végül az olimpiai dobogóra is. Büszke vagyok fiataljainkra, hiszen minden világ- és Európa bajnokságon volt versenyzőnk, akik közül többen éremmel térhettek haza. Pedig sok gonddal küzdöttünk, mert jó néhány versenyzőnk a válogató versenyek előtt betegedett meg, a szerencsétlenségben szerencsét jelentett, hogy módosultak a nemzetközi és az országos versenyek időpontjai, így a betegeink meg tudtak gyógyulni - mondta.

Kik okoztak ebben az évben kellemes meglepetést?

Kovács Saci eredménye volt a legszebb, ez nem kérdés. Kellemes meglepetést jelentett Tamás József, aki másfél évnyi sérülés után tért vissza, az Európa bajnokság egyéni 7., a világbajnokság egyéni 5. helye, és a csapatban nyert aranyérme megkoronázta az évét. A lányoknál az ifjú Gyugyi Laura érdemel dicséretet, másfél éve került hozzánk Dombóvárról, ennyi közös munka után az Európa bajnokságon ötödik tudott lenni egyéniben, ami nagy reményekre jogosítja őt a folytatásban.

Volt ok a csalódásra?

Nagyon szerettem volna, ha Demeter Bence indulhat az olimpián, hiszen elsőként szerzett a magyarok közül kvótát, megérdemelte volna, hogy ott legyen Tokióban. Sokat megtett ennek érdekében, csalódás volt, hogy végül nem indulhatott.

Remények, álmok, tervek 2022-re?

A legnagyobb az, hogy lesz öttusa, mégpedig öt tusából. (Ezen a héten dönt a nemzetközi szövetség arról, hogy kiveszik, lecserélik e lovaglást a hagyományos számok közül, a szerk.) Nem tudok most emiatt sok mindent mondani, Carpe Diem, azaz élj a mának, a kérdésre adható válasz pedig a jövőt jelenthetné. Aminek nem tudjuk a mikéntjét, de csak ennek ismeretében lehet majd tervezni.

Sport

 1. Jégkorong: a Hydro Fehérvár AV19 kiütéses győzelme a cseh Znojmo ellen!

  A Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapata szerdán este a cseh Tesla Orli Znojmo legénységét fogadta az ICE HL bajnokságában. A fehérváriak jobb pozíciót foglalnak el a tabellán, mint az ellenfelük, de egy cseh csapat mindig veszélyes ellenfél. De ezen az estén a volánosok voltak veszélyesek!

  2022.01.26.
 2. A Honvéd Szondi SE kiemelt egyesület, új szakosztályokkal

  A székesfehérvári Honvéd Szondi SE tájékoztatóra hívta szerdán a sajtó munkatársait. A megbeszélés témája a H. Szondi SE szerepe a város életében. Erről az elnök és még két szakosztály vezetője beszélt. Szentes László elnök mellett Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, Volsik Tibor az asztaliteniszezők és Takács Péter a triatlonosták vezetője mondta el a gondolatait.

  2022.01.26.
 3. Jégkorong: a Hydro Fehérvár AV19 a Znojmo együttesét fogadja

  Ismét jégre lép a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapata az ICE HL-ben, szerdán este 19.15 perckor a Tesla Orli Znojmo együttesét fogadja a Raktár utcai jégcsarnokban. A fehérváriak a vasárnapi Magyar Kupa döntő után lépnek jégre, a győzelem esélyével.

  2022.01.26.
 4. MÁV Előre röplabda - négyoldalú megállapodás a sikeres jövőért

  Kedden késő délutánon a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán sajtótájékoztatót tartottak. A tájékoztató témája a négyoldalú megállapodás megkötésének az aláírása volt a MÁV Előre Sport Club, a MÁV Előre Sport Akadémia, az Észak-dunántúli Röplabda Akadémia, valamint a Dabronc Marcal-völgye Egyesület között.

  2022.01.25.
Nyitott tornatermek

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak