Ötmilliárdos városi tőkealap a fehérvári fejlesztésekért

A tavaly októberi bejelentést követően az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest elindította a vállalkozásfejlesztési magántőke alapját Székesfehérváron.
2020.05.21. 13:56 |

Az RVA május végétől várja az érdeklődő Fejér megyei cégek jelentkezését. A bírálathoz az igényelt forrásból megvalósítandó fejlesztés rövid leírására és a vállalkozás bemutatására van szükség. 

A Székesfehérvári Városi Alap székesfehérvári és Fejér megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni. A tőkealap működésében első számú partner Székesfehérvár Önkormányzata, az operatív feladatokat az Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az MFB Invest alapkezelője, a FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. végzi. 

Az ötmilliárdos alap 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal működik, az átlagos befektetési méret pedig a tervek szerint 100 millió forint és 500 millió forint között lesz.

Az érdeklődő vállalkozások a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványhoz (RVA) fordulhatnak, ahol első körben a befektetés feltételeiről és követelményeiről kaphatnak felvilágosítást. A befektetési szabályzat alapján összeállított dokumentáció a FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelőhöz kerül, mely előterjeszti, jóváhagyásra küldi a projektet a Befektetési Bizottság számára. Sikeres tőkebefektetést követően az MFB Invest látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az alap tulajdonrészének eladásáig.

Nagy lehetőség az 5 milliárd forint keretösszeg egy biztos partnerrel, amihez az Önkormányzat minden segítséget megad a jövőben is, hogy sikeres legyen a működése - mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Talán még inkább nagy szükség van egy-egy ilyen alapra ebben a helyzetben, mint bármikor is volt, és nagyon bízunk ebben a lehetőségben. Nagyon jó partnert talált az alap ahhoz, hogy technikailag lokális szinten megvalósuljon az együttműködés, az alapítvánnyal az Önkormányzat is régóta dolgozik együtt a mikrofinanszírozások területén.” Mint mondta eddig építőipari, anyagtechnológiai tevékenységgel foglalkozó és a turisztika területén működő cégek érdeklődtek. A városban hihetetlen gyors az áttérés a modern technológiára, és a kkv szektornak biztosan szüksége van tőkeinjekcióra. Jelenleg – a bizonytalanság ellenére – öt üzem is épül 21. századi ipari környezetben. Többen jelezték is, hogy tőkére van szükségük a folytatáshoz, amibenez az alap is segítséget nyújthat.

Az alap minimum 20% de legfeljebb 49% mértékig tulajdonostárs lesz a vállalkozásban legfeljebb 5 évig. A tulajdonrész bármikor visszavásárolható, de a tervezett futamidő végén a visszavásárlás kötelező. A tőkejuttatás mértéke 100 millió forinttól 1 milliárd forintig terjedhet.

Az alap hosszú távú, biztos hátteret jelent, és kiszámítható, 100%-os állami tulajdonú partnerrel tudnak továbblépni a vállalkozások. Továbbá a pénz mellett szaktudást, bankszakemberekkel dolgozó partnereket biztosít – hangsúlyozta Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója. A jelentékeny összeggel elindított program kapcsán kiemelte, hogy a székesfehérvári gazdasági régiót jól ismerik. „A tőkebefektetés olyan ágazat, amire nagy szükség van, és azt gondoljuk, hogy ebben hiánypótló szerepet tudunk betölteni.” 

Az operatív és technikai részleteket Benke Ákos, a FOCUS VENTURES Zrt. vezérigazgatója ismertette.

Minden olyan vállalkozás jelentkezhet, amely az Unión belül működik, és Székesfehérvár környékén szeretne fejlesztést megvalósítani

A befektetőket ösztönzik arra, hogy egy "mixet" hozzanak létre az olcsó bankhitellel, vissza nem térítendő támogatással, a tőke pedig -akár önrészként- stabilan kiegészíti ezeket. Hangsúlyozta, hogy az alapvető szakmai döntést, az RVA hozhatja meg, a kockázati tőke szakmai részét, a portfólió gondozását a Focus kontrollálja. Az alap elsősorban fejlesztési tőkét biztosít, nem kifejezetten startup vállalkozásokra koncentrálnak: olyan cégeket várnak, amelyek szeretnének egyről a kettőre jutni, vagy segítségre szorulnak a túlélésben. A tervek szerint 25-30 vállalkozásnak tudnak segíteni, de az a szám attól is függ, milyen tőkét tudnak megmozgatni a programban.

Szekfü Tibor, a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy alapítvány kapocsként működik az alap és az ügyfelek között. Az érdeklődőknek tematikus weboldalt hoztak létre az elérhető információkkal, letölthető dokumentumokkal, és online jelentkezési lehetőséget biztosítva a programra. Június közepére a személyes kapcsolatteremtés céljából workshopot is szerveznek majd az érdeklődőknek. Az igazgató hozzátette: a világban olyan helyzet van, ami nem volt még, és a vállalkozások nagy része a túlélésre koncentrál; most olyan időszak következik, amikor feldolgozva a jelenlegi szituációt, új stratégiát kell, hogy kialakítsanak. A vállalkozásoknak a jövő technológiához igazodva kell fejleszteniük, amihez a tőkealap biztonságos átmenetet tud biztosítani.

Gazdaság

 1. Mi a helyzet a fehérvári ingatlanpiacon a Covid után?

  Két fehérvári ingatlanost Czigola Emilt és Horányi Balázst, illetve az Ingatlannet.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet a fehérvári ingatlanpiacra. A panelek terén telítődik a piac és megfontoltabbak a vásárlók, a családi házak piacán pedig fellendülés tapasztalható.

  2020.06.30.
 2. Székesfehérváron is bővíti 5G szolgáltatásait a Vodafone

  A budapesti belváros és Zalaegerszeg után a vidéki nagyvárosokban, így Székesfehérváron is és a Balaton körül folytatja az 5G lefedettségének bővítését a Vodafone Magyarország. A fejlesztéssel 35-ről közel 300-ra nő 5G állomásaik száma az országban.

  2020.06.30.
 3. Fenntarthatósági akció és játék indul a Jancsárkertben

  A tisztább, hulladékmentes piacozásért hirdetett akciót a KDRIÜ és a Ki? Ti & Mi civil szervezet: a kampányban nemcsak információkat szerezhetünk a fenntartható életmódról, hanem pontokért is játszhatunk, ha vászontáskába vagy kosárba vásárolunk a műanyag zacskók helyett.

  2020.06.25.
 4. A kkv-k támogatására létrejött Városi Tőkealapról tájékoztatták az érdeklődőket

  A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán, a Városháza Dísztermében. A résztvevők választ kaphattak arra is, hogy mit érdemes tudni a tőkebefektetésről?

  2020.06.24.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30