Ötletfejlesztéstől a prototípusgyártásig 24 óra alatt- elrajtolt a második HARMAN Hackathon

Második alkalommal hirdette meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Harman Becker Kft. és Székesfehérvár Önkormányzata a „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” ötlet- és prototípusfejlesztő versenyt. A középiskolások és egyetemisták alkotta csapatok egy kisfilm elkészítésével nevezhettek a selejtezőbe, ahonnan hat középiskolai és nyolc egyetemi csapat jutott a pénteken kezdődött, 24 órán keresztül tartó döntőbe.
2023.11.17. 15:20 |
Ötletfejlesztéstől a prototípusgyártásig 24 óra alatt- elrajtolt a második HARMAN Hackathon

A verseny fontos küldetése, hogy felkeltse a középiskolások érdeklődését a természettudományos tárgyak, a robotika iránt, fejlessze műszaki érzéküket, bemutassa a mérnöki pálya szépségét.

A pénteken kezdődött, 24 órán keresztül zajló döntőben két szekcióban, hat 9-13. osztályos és nyolc egyetemista csapat mérheti össze tudását. A tavalyi évben már születtek olyan ötletek, amelyeket érdemes továbbfejleszteni, a szervezők ebben reménykednek idén is.

Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy körülbelül hét évvel ezelőtt a duális oktatási formával elkezdték az utánpótlás-képzést, hiszen a cég növekedéshez alapvető az emberi erőforrás. Az utánpótlás nevelés fontos eszközeinek nevezte a tanműhelyek létrehozását és az oktatási intézményekkel ápolt szoros kapcsolatokat, aminek eredménye a duális képzés létrehozása is. Kis István szólt arról is, hogy a tavalyi Hackathon mérföldkövet jelentett a cég életében, ami szakmai élvezetet jelentett és az új generáció fejlődését is szolgálja, hiszen megmutathatják a kreativitásukat, a csapatban dolgozás képességét, és hasznosíthatják azt a tudást, amit megtanultak a középiskolában, és az egyetemen.

Mészáros Attila alpolgármester a verseny kezdetén felidézte, hogy amikor másfél évvel ezelőtt a Harman az egyetemmel közösen megkereste a várost a Hackathon ötletével, egyből rábólintottak, mert fantasztikus volt az ötlet, hogy összehozzanak olyan fiatalokat, akik érdeklődnek a műszaki terület iránt és olyan innovatív dolgokat teremtsenek, amik 24 óra alatt kivitelezhetőek. Az alpolgármester szerint már az első évben beigazolódott a várakozás, és az idei évben is várhatóan nehéz dolga lesz majd a zsűrinek, hogy sorrendet állítson fel a sok kiváló ötlet között. Mészáros Attila szerint azonban ennél is fontosabb, hogy a HARMAN Hackathon versenyen azonos érdeklődésű fiatalok inspirálhatják egymást.

Dr. Györök György dékán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara részéről kívánt kiváló versengést a résztvevőknek, kiemelve, hogy ez a 24 óra a fiatalok számára arról nemcsak a megmérettetésről, hanem szakmáról, mérnöki attitűdről és az eddig tanultak gyakorlati hasznosításáról is szól majd.

A következő 24 órában a techverseny résztvevői folyamatosan dolgoznak majd olyan formában, hogy az idejüket maguk osztják be. Az ötletfejlesztést és tervezést végül a prototípusgyártás követi.

Gazdaság

 1. A siker titka

  A siker titka - TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.

  2024.06.10.
 2. Oktatással segít a Kyndryl

  A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóinak számítógépes ismereteit fejlesztik a Kyndryl Informatikai Szolgáltatóközpontjának székesfehérvári munkatársai. Az ingyenes programban a Kyndryl szakemberei önkéntes munkában Excel képzést nyújtanak a kórház HR és gazdasági területein dolgozóknak.

  2024.06.06.
 3. Testvérvárosi együttműködéssel nyert közvetlen uniós forrást Székesfehérvár

  Sikeres volt Székesfehérvár első közvetlen EU-s forrásra benyújtott pályázata. A testvérvárosok bevonásával megvalósuló pályázat a generációk közötti együttélést állítja a középpontba. A 2024 őszétől 2025 nyárig tartó időszakban 5 város (Gyulafehérvár, Kranj, Opole, Zadar és Székesfehérvár) valósít meg közös programokat a 38 055 eurós vissza nem térítendő támogatásból.

  2024.06.04.
 4. Szavazzon a fehérvári hotelre!

  A székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelt jelölték a szakma egyik legnagyobb elismerésére, a Business Excellence díjra a „legjobb vidéki business hotel” kategóriában. A hotelre a fehérváriak is szavazhatnak a https://business-excellence.hu/kozonsegszavazas/ oldalon.

  2024.05.29.