Ötletfejlesztéstől a prototípusgyártásig 24 óra alatt- elrajtolt a második HARMAN Hackathon

Második alkalommal hirdette meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Harman Becker Kft. és Székesfehérvár Önkormányzata a „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” ötlet- és prototípusfejlesztő versenyt. A középiskolások és egyetemisták alkotta csapatok egy kisfilm elkészítésével nevezhettek a selejtezőbe, ahonnan hat középiskolai és nyolc egyetemi csapat jutott a pénteken kezdődött, 24 órán keresztül tartó döntőbe.
2023.11.17. 15:20 |
Ötletfejlesztéstől a prototípusgyártásig 24 óra alatt- elrajtolt a második HARMAN Hackathon

A verseny fontos küldetése, hogy felkeltse a középiskolások érdeklődését a természettudományos tárgyak, a robotika iránt, fejlessze műszaki érzéküket, bemutassa a mérnöki pálya szépségét.

A pénteken kezdődött, 24 órán keresztül zajló döntőben két szekcióban, hat 9-13. osztályos és nyolc egyetemista csapat mérheti össze tudását. A tavalyi évben már születtek olyan ötletek, amelyeket érdemes továbbfejleszteni, a szervezők ebben reménykednek idén is.

Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy körülbelül hét évvel ezelőtt a duális oktatási formával elkezdték az utánpótlás-képzést, hiszen a cég növekedéshez alapvető az emberi erőforrás. Az utánpótlás nevelés fontos eszközeinek nevezte a tanműhelyek létrehozását és az oktatási intézményekkel ápolt szoros kapcsolatokat, aminek eredménye a duális képzés létrehozása is. Kis István szólt arról is, hogy a tavalyi Hackathon mérföldkövet jelentett a cég életében, ami szakmai élvezetet jelentett és az új generáció fejlődését is szolgálja, hiszen megmutathatják a kreativitásukat, a csapatban dolgozás képességét, és hasznosíthatják azt a tudást, amit megtanultak a középiskolában, és az egyetemen.

Mészáros Attila alpolgármester a verseny kezdetén felidézte, hogy amikor másfél évvel ezelőtt a Harman az egyetemmel közösen megkereste a várost a Hackathon ötletével, egyből rábólintottak, mert fantasztikus volt az ötlet, hogy összehozzanak olyan fiatalokat, akik érdeklődnek a műszaki terület iránt és olyan innovatív dolgokat teremtsenek, amik 24 óra alatt kivitelezhetőek. Az alpolgármester szerint már az első évben beigazolódott a várakozás, és az idei évben is várhatóan nehéz dolga lesz majd a zsűrinek, hogy sorrendet állítson fel a sok kiváló ötlet között. Mészáros Attila szerint azonban ennél is fontosabb, hogy a HARMAN Hackathon versenyen azonos érdeklődésű fiatalok inspirálhatják egymást.

Dr. Györök György dékán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara részéről kívánt kiváló versengést a résztvevőknek, kiemelve, hogy ez a 24 óra a fiatalok számára arról nemcsak a megmérettetésről, hanem szakmáról, mérnöki attitűdről és az eddig tanultak gyakorlati hasznosításáról is szól majd.

A következő 24 órában a techverseny résztvevői folyamatosan dolgoznak majd olyan formában, hogy az idejüket maguk osztják be. Az ötletfejlesztést és tervezést végül a prototípusgyártás követi.

Gazdaság

 1. Átadták a legnagyobb csarnokot

  Az Alba-Zöchling Kft. a cég történetének legnagyobb összegű beruházásában 3 milliárd forintból építette fel új raktárcsarnokát. Az új épületet szerdán délután ünnepélyes keretek között avatták fel. Az alkalommal bejelentették, hogy Cserta János alapító-tulajdonos helyét fia, Cserta Róbert veszi át a cégvezetésben.

  2023.12.06.
 2. Újabb csekk a Vasvárinak

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben is 20 ezer dolláros – közel 7 millió forintos – támogatásban részesítette a STEM természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet a vállalat Alapítványa.

  2023.12.06.
 3. Bővít a Howmet-Köfém

  Új gyárcsarnokot épít és jelentősen bővíti kapacitását a Howmet-Köfém Kft. Székesfehérváron. Az új egységben a gyár által hazánkban kifejlesztett, „Dura Bright” bevonattal ellátott keréktárcsákat fogják gyártani, melyek könnyen tisztíthatóak, így felhasználóbarátok. A 17 milliárd forintos beruházást 5 milliárd forinttal támogatja Magyarország kormánya – hangsúlyozta a keddi alapkőletételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  2023.12.05.
 4. Óbudai nyílt napok

  Két nyílt napot szerveznek az Óbudai Egyetem székesfehérvári képzéseinek a bemutatására december 11-én, illetve 2024 január 15-én. Az alkalmakon lehetőséget biztosítanak az egyetem duális partnereinek is a kitelepülésre, illetve a tájékoztatók mellett, bemutatják a legújabb laborokat is.

  2023.12.04.