Öt évszázad francia kóruszenéjéből adott ízelítőt az első Harmonia Albensis koncert

Csütörtökön este a Szent Imre templomban hallhattuk az idei Harmonia Albensis első koncertjét. Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezetésével, Tóka Ágoston orgonaművész és az Ars Oratoria Kamarakórus közreműködésével öt évszázad francia kóruzenéjét felölelő felejthetetlen estét kaphattak a zenebarátok.
2024.07.05. 06:48 |
Öt évszázad francia kóruszenéjéből adott ízelítőt az első Harmonia Albensis koncert

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hagyományos nyári hangversenysorozatának nyitóestje öt évszázad francia kóruszenéjéből válogatott.

Rendkívül izgalmas műsorral várta a székesfehérvári zenebarátokat az első Harmonia Albensis koncert. Az első szám a neves finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho 1991-ben komponált, a koncert címét adó Nuits, adieux című kórusműve volt, amelyet a választott nyelv mellett a hangszínek az impresszionista mesterekre emlékeztető invenciózus alkalmazása kapcsolt a francia zene hagyományaihoz.

A folytatásban a reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Josquin des Prez művei és a 20. század meghatározó francia komponistáinak kompozíciói léptek izgalmas párbeszédbe egymással. Az emlékezetes előadásában az Ars Oratoria Kamarakórus partnere Tóka Ágoston orgonaművész volt, és Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényelt.