Összhang – Székely Levente és Sztanó Hédi volt az ÖKK Podcast vendége

Alig egy évvel ezelőtt egy különleges életutat bejárt házaspár választotta otthonául Székesfehérvárt. Történetük, akár egy népmese, több szálon indult. Szereplője a komolyzenét tanuló erdélyi legény, aki Kallós Zoltán hívására a népzene mellett kötelezte el magát, így lett az erdélyi táncházmozgalom elindítója és a budapesti lány, aki a Balett Intézetben a hetvenes években indult Tímár Sándor vezette első hivatásos néptánc osztály hallgatójaként Erdély szerelmese. 
2023.06.10. 08:46 |
Összhang – Székely Levente és Sztanó Hédi volt az ÖKK Podcast vendége

Találkozásuk helyszíne egy visai bál volt, ahol a táncolók által felvert porfelhőn át pillantották meg egymást. Számos akadályt kellett legyőzni, mire közös életük Budapesten elkezdődött. Székely Levente és Sztanó Hédi zenélt, táncolt, oktatott, gyermeket nevelt, építkezett, élték a mindennapokat, amikor is az 1980-as évek végén nagy fordulat következett.

Levente diplomata pályára lépett, és első megbízása Bukarestbe szólt, majd következett New York, Genf, Taiwan. Történelmi pillanatok részesei voltak: a román diktatúra összeomlása, a két ország közötti alapszerződés születése, a szeptember 11-i terrortámadás.

Az ÖKK Podcast következő két adásában feltárul egy szelet az elmúlt három évtized külpolitikai életéből. Miközben bejárjuk velük a világot, megismerünk sokféle szokást és kultúrát, megosztják velünk tapasztalataikat, annak is fültanúi lehetünk, hogy a magyar hagyományok adta erős gyökerek, a népzenei és -tánc kultúra éltetése micsoda biztonságot nyújt és erőt ad a legnehezebb helyzetekben is. Kapcsolatot teremt és minden kaput kinyit! – erősíti meg a prímás diplomata és néptáncos, dokumentumfilmrendező felesége.

Interjú

 1. 15 éve a fehérvári közterületekért

  A napokban volt 15 esztendeje, hogy városgondnokká választotta Székesfehérvár Közgyűlése Bozai Istvánt. 2008-ban még intézményként működött és alvállalkozókkal üzemeltette a közterületeket a Városgondnokság, ma viszont több mint hárommilliárdos városi vagyonnal és 540 munkavállalóval dolgoznak. Az elmúlt másfél évtized városüzemeltetéséről Bozai Istvánnal beszélgettünk.

  2023.11.21.
 2. Sikeres a program Fehérváron

  A csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben a kormány bejelentette, hogy lezárja a Modern Városok Programot. Mit jelent ez Székesfehérvár esetében – erről kérdeztük dr. Cser-Palkovics András polgármestert, aki megerősítette: a folyamatban lévő valamennyi fejlesztés befejeződik, ezek forrása is biztosított, illetve visszafizetési kötelezettsége sincs a városnak. Az interjúban valamennyi programpontra kitérünk.

  2023.11.03.
 3. „Síppal, dobbal, nádi hegedűvel”

  Egy több mint ezer darabból álló hangszergyűjteménybe ad betekintést a velencei Meszleny-Wenckheim Kastélyban november közepéig látható tárlat. A Velencei Helytörténeti Egyesület kiállítótermében mintegy 80 népi hangszert ismerhetünk meg a tárogatóktól a cserépsípokon át a citerákig. 

  2023.10.27.
 4. A gondolkodó, szófogadó segítőtárs

  Az anyai ölelést, a gondozók szeretetét, a nevelőcsalád felelős szocializációját, majd a kiképző határozott tanítását követve lép munkába a segítő kutya. Olyan társsá válik, aki végtelenül engedelmes, mindig lesi a gazdája óhajait, de közben önálló, saját gondolatokkal rendelkezik, és elég magabiztos ahhoz, hogy váratlan, szokatlan helyzetekben gondolkodjon és megoldja azt, meséli Rózsa Kata.

  2023.10.16.