Országos Diákparlament - 45 pontos ajánlást fogadtak el a diákok

Plenáris üléssel zárult a 2020. évi Országos Diákparlament, amelynek ismét Székesfehérvár adott otthont. A több mint 210 diák részvételével lezajlott a három napos tanácskozás végén, a küldöttek idén 45 ajánlást fogalmaztak meg az oktatás döntéshozói számára, amelyből a vasárnapi plenáris ülés végére 43 pontot változtatás nélkül, két pontot pedig kis változtatással fogadtak el el. 
2020.02.02. 14:29 |

A pontokban fenntartói, illetve intézményi szinten fogalmaztak meg kéréseket a diákok, de beszéltek a kollégiumi és tanulmányi rendszer fejlesztéséről is. A diákok legfontosabb legitim érdekképviseleti fórumán a résztvevők plenáris üléseken, fórumokon és szekcióüléseken tanácskoztak a köznevelést és a diákéletet érintő fontos kérdésekről.

Az ODP záró plenáris ülésére a fiatalok - a tanulói jogok érvényesülése érdekében - egy 46 pontos ajánlást fogalmaznak meg, amelynek legfontosabb témái az eszközök és felszereltség a XXI. század iskolájában, a hatékony nyelvoktatás, a naprakész szakképzés, a helyi és országos szintű érdekképviselet, valamint a lelki egészség és digitális immunitás témakörei szerepeltek. Erről a 46 pontos ajánlásról folyt vasárnap délelőtt a szavazás, amelyből 43 pontot változtatás nélkül fogadott el a tanács, kettő pontot pedig változtatással. A diákok továbbá egyöntetűen szavaztak igennel +1 pontra, miszerint két év múlva is Székesfehérvár adjon otthont a legpatinásabb korosztályos érdekképviseleti fórumnak.

Az Országos Diákparlament eredményeiről dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester illetve Szilas Kincső Natália és Ázbej Theodor budapesti küldöttek tájékoztattak.

A háromnapos programot lezáró sajtótájékoztatón dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jó hangulatúnak, oldottnak és hatékonynak értékelte a tanácskozást: „Az ODP 2017-et követően most ült össze, így egy beszámolóval kezdtük az elmúlt három év közös munkájáról. Az akkor elfogadott 50 pontból azóta az oktatási kormányzás a kérések nagy részét teljesítette, amelyet mindkét oldal elismerte. Ma 45 ajánlást fogadott el a testület a következő időszakra. Nagyon sok ügyben zajlott közös gondolkodás, amely úgy vélem jó alapul szolgál majd az elkövetkezendő két év szakmai együttműködéséhez.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a minisztériumnak és a kormánynak, hogy ismét Székesfehérvár adhatott helyszínt és otthont az Országos Diákparlamentnek, valamint örömét fejezte ki, hogy a diákok plusz egy pontként ma arra is egyöntetű igennek szavaztak, hogy két év múlva ismét a koronázóvárosban gyűljenek össze. „Nagyon jó hangulatot adtak a városnak a fiatalok, valamint hasznos és jó volt meghallgatni azokat a kérdéseket, problémákat, örömöket vagy éppen nehézségeket, amiket ők a mindennapokban diákként átélnek. Remek lehetőség, hogy a fiatalok képviselői, több mint 200 küldött az ország minden részéből és mindenféle korosztályból együtt tudott gondolkodni és dolgozni a köznevelés rendszerének vezetőivel, akik péntek óta a fiatalok rendelkezésére álltak. Ennek a fontossága abban is látszik, hogy kifejezetten szakmai javaslatok is megfogalmazódnak a 45+1 pontban. Színvonalasnak ítélem továbbá a vitát, rendszerét érvrendszerét és eszmeiségét."

"A fiatalok példát mutattak a felnőtteknek, hogy ezt így is lehet csinálni. Ezáltal nemcsak a vita, de annak a végeredménye is érdemi lett.” – fogalmazott Fehérvár polgármestere.

Szilas Kincső Natália budapesti küldött már három éve is volt Fehérváron az Országos Diákparlamentem és mint mondta biztosan állíthatom, hogy az egyik legjobb helyszíne a rendezvénynek a város. „Sikeres volt a tanácskozás, bár a buli része az szombat éjszaka a pontok szerkesztése volt. Olyan pontokat állítottunk össze, mint például a diákönkormányzatok döntési jogának a visszaállítása, ami évek óta nagyon fontos kérdés és egy olyan kampányt is szeretnénk létrehozni, amivel az Országos Diákparlamentet és a Diáktanácsot népszerűsítenénk, hogy minél több fiatalhoz eljusson a híre ezeknek a szervezeteknek, melyeken keresztül hallathatja a hangját a fiatalság.”

Nagyon sikeres volt a háromnapos tanácskozás, melyen a magyar diákság egy olyan irányt mutatott, amit az országos diáktanács képvisel majd a következő két évben – mondta Ázbej Theodor budapesti küldött. Örülök annak, hogy Fehérváron vehettem részt a Diákparlamenten és annak ellenére, hogy tanácskozni jöttünk, nagyon felüdült volt a társaság. Magyarország minden részéről érkeztek diákok és talán a legérdekesebb az volt, hogy mennyire hasonlóak a problémáink a mindennapokban.

Székesfehérvár nagy szeretettel várja vissza a diákokat a következő Országos Diákparlamentre.

A rendezvény szakmai munkája mellett a diákok az eltelt három nap alatt interaktív, játékos városismereti versenyen, különböző kulturális és közösségépítő programokon vettek részt. A rendezvény megszervezésében meghatározó szerepet kapott a Székesfehérvári Diáktanács, valamint több fehérvári intézmény és szervezet is bekapcsolódott. A fő koordinátor a Polgármesteri Hivatal Rendezvényszervező, Ifjúsági és Sportirodája volt Mészáros Attila alpolgármester vezetésével.

Az Országos Diákparlament 45 pontos ajánlását ITT töltheti le!

Közélet

 1. Augusztus 1-én, vasárnap reggel visszaáll a régi buszmenetrend Székesfehérváron

  Augusztus elsején, vasárnap ismét a régi buszmenetrend lesz érvényben Székesfehérváron. Az új buszmenetrend július 17-én lépett életbe és bár több mint egy hónapig lehetett váleményezni tavasszal, ezt sokan nem tették meg és az életbe lépéskor szembesültek azzal, hogy máshogy tudnak eljutni a célállomásukra. A város polgármestere a közösségi médiában látott visszhangok miatt szavazásra bocsátotta a menetrendet a fehérváriak körében.

  2021.07.31.
 2. Tanszergyűjtést szervez a Fehérvári Heti Betevő csapata!

  Augusztus 19-ig gyűjt új vagy jó állapotban lévő, használt tanszereket a Fehérvári Heti Betevő csapata, amivel rászoruló családok gyermekeinek iskolakezdését szeretnék megkönnyíteni. A kezdeményezéshez magánszemélyek és vállalatok is csatlakozhatnak.

  2021.07.30.
 3. Diplomáciai képzés indulhat a Kodolányi János Egyetemen

  Új programmal jelentkezik a Magyar Diplomáciai Akadémia a középiskolások és az egyetemisták számára. A képzések a Kodolányi János Egyetemen is elérhetők lesznek. A tárgyalások a felek között megkezdődtek.

  2021.07.29.
 4. Július végéig elindul a pótfelvételi - az Óbudai Egyetem is várja a jelentkezőket

  Azok a jelentkezők, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is adtak be jelentkezést egyik szeptemberben induló képzésre sem az általános eljárásban, a nemsokára induló pótfelvételi eljárásban újra jelentkezhetnek. Várják a jelentkezőket az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán is.

  2021.07.28.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22