Országos borrendi találkozó és konferencia lesz Fehérváron Szent István ünnepén

Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb, szakmai konferenciával összekötött borrendi találkozóját rendezi meg Szent István király ünnepén, augusztus 20-án az idén 15 éves székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend. Az eseményre a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének 39 delegációját várják.
2017.08.16. 12:18 |
Az országos találkozó hagyományos eseménye az augusztusi székesfehérvári rendezvényeknek. A borrendek látványos felvonulását évről évre sokan nézik végig a Belvárosban. Minden bizonnyal így lesz ez idén is: augusztus 20-án, vasárnap az ország történelmi és hagyományos borvidékeiről 39 borrendet várnak Székesfehérvárra.

A közönségrendezvény az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport bemutatójával kezdődik, ezt a Magyar Király szálloda előtt láthatjuk 15.45 órakor. Ezután indul a borrendek menete Virágórától, 16 órakor. A Zichy színpadon a találkozóra érkezett borlovagrendek bemutatása után felhangzik a hegybíró kürtjele, ezután a Noé-hegyi legendát hallhatják az érdeklődők. A vendéglátó rend nagymestere, Bognár Zoltán üdvözli a résztvevőket, majd köszöntőt mond Szabó Balázs, a Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Bisztray György, a Szent István Egyetem professzora, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, a rendezvény szakmai fővédnöke, valamint Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, az esemény védnöke. A hagyományos boráldást Tornyai Gábor plébános végzi, majd következik az új borlovagok látványos avatási ceremóniája.
A borrendi találkozó kiemelt eseménye a vendéglátó Noé-hegyi Szent István Borlovagrend megalakulásának 15 éves évfordulóját ünneplő jubileumi közgyűlés és a – zártkörű – szakmai konferencia, amelyet a Lake Side Hotelben rendeznek, itt mutatják be a Jubileumi Zengő Zászlósbort is. A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend egy igazi különlegességgel is készül a tanácskozásra: a résztvevő delegációk, borászok megismerkedhetnek az egyesület gondozásában megjelent hasonmás kiadvány, a „Székesfejérvár szabad királyi város Szőllőhegyi rendszabályok” című, 1882-ben készült, eredetivel megegyező, szöveghű dokumentum példányaival.

Kultúra

 1. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.
 2. Továbbra is várják a jelentkezőket a 12. Wass Albert Maratonra

  Ismét megrendezik a Wass Albert felolvasó maratont a Kárpát-medencében és azon túl is. A világméretű szépirodalmi kezdeményezés február 22-én és 23-án, pénteken és szombaton lesz. Székesfehérváron újra a Szent István Művelődési Ház szervezi a helyi eseményeket, melyekre továbbra is várják a csatlakozni szándékozó felolvasókat.

  2019.02.20.
 3. Pénteken avatják fel Bokros János költő emléktábláját

  Bokros János költő és tanár tiszteletére avatnak emléktáblát pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A rendezvényen tanárok és tanítványok, pályatársak emlékeznek a 30 éve elhunyt költőre, ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.02.19.
 4. A Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatójának előadása Fehérváron

  Február 20-án, szerdán 17.30 órakor - a 2020-as Budapesti Eucharisztikus Kongresszus felkészülési évében - „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója előadására várják az érdeklődőket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. A belépés díjtalan.

  2019.02.19.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka