Országos borrendi találkozó és konferencia lesz Fehérváron Szent István ünnepén

Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb, szakmai konferenciával összekötött borrendi találkozóját rendezi meg Szent István király ünnepén, augusztus 20-án az idén 15 éves székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend. Az eseményre a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének 39 delegációját várják.
2017.08.16. 12:18 |
Az országos találkozó hagyományos eseménye az augusztusi székesfehérvári rendezvényeknek. A borrendek látványos felvonulását évről évre sokan nézik végig a Belvárosban. Minden bizonnyal így lesz ez idén is: augusztus 20-án, vasárnap az ország történelmi és hagyományos borvidékeiről 39 borrendet várnak Székesfehérvárra.

A közönségrendezvény az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport bemutatójával kezdődik, ezt a Magyar Király szálloda előtt láthatjuk 15.45 órakor. Ezután indul a borrendek menete Virágórától, 16 órakor. A Zichy színpadon a találkozóra érkezett borlovagrendek bemutatása után felhangzik a hegybíró kürtjele, ezután a Noé-hegyi legendát hallhatják az érdeklődők. A vendéglátó rend nagymestere, Bognár Zoltán üdvözli a résztvevőket, majd köszöntőt mond Szabó Balázs, a Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Bisztray György, a Szent István Egyetem professzora, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, a rendezvény szakmai fővédnöke, valamint Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, az esemény védnöke. A hagyományos boráldást Tornyai Gábor plébános végzi, majd következik az új borlovagok látványos avatási ceremóniája.
A borrendi találkozó kiemelt eseménye a vendéglátó Noé-hegyi Szent István Borlovagrend megalakulásának 15 éves évfordulóját ünneplő jubileumi közgyűlés és a – zártkörű – szakmai konferencia, amelyet a Lake Side Hotelben rendeznek, itt mutatják be a Jubileumi Zengő Zászlósbort is. A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend egy igazi különlegességgel is készül a tanácskozásra: a résztvevő delegációk, borászok megismerkedhetnek az egyesület gondozásában megjelent hasonmás kiadvány, a „Székesfejérvár szabad királyi város Szőllőhegyi rendszabályok” című, 1882-ben készült, eredetivel megegyező, szöveghű dokumentum példányaival.

Kultúra

 1. Ingyenes vetítések a Barátság moziban a Magyar Film Napján

  Több filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével vetítésekkel és más programokkal ünneplik a Magyar Film Napját április 30-án. A Magyar Nemzeti Filmalap által tavaly útjára indított kezdeményezéshez idén a fehérvári Barátság mozi is csatlakozott: három magyar filmet tűzött műsorára ezen a napon; a filmek ingyenesen megtekinthetőek.

  2019.04.22.
 2. Húsvét vigíliája - Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt

  A nagyszombat Jézus halálára, illetve arra a napra emlékeztet, amikor holtteste mintegy kétezer évvel ezelőtt a sziklába vájt sírban feküdt. A húsvét ünnepének előnapján a keresztény egyházak szertartásain a hívek Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek. Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

  2019.04.20.
 3. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 4. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka