Országos borrendi találkozó és konferencia lesz Fehérváron Szent István ünnepén

Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb, szakmai konferenciával összekötött borrendi találkozóját rendezi meg Szent István király ünnepén, augusztus 20-án az idén 15 éves székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend. Az eseményre a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének 39 delegációját várják.
2017.08.16. 12:18 |
Az országos találkozó hagyományos eseménye az augusztusi székesfehérvári rendezvényeknek. A borrendek látványos felvonulását évről évre sokan nézik végig a Belvárosban. Minden bizonnyal így lesz ez idén is: augusztus 20-án, vasárnap az ország történelmi és hagyományos borvidékeiről 39 borrendet várnak Székesfehérvárra.

A közönségrendezvény az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport bemutatójával kezdődik, ezt a Magyar Király szálloda előtt láthatjuk 15.45 órakor. Ezután indul a borrendek menete Virágórától, 16 órakor. A Zichy színpadon a találkozóra érkezett borlovagrendek bemutatása után felhangzik a hegybíró kürtjele, ezután a Noé-hegyi legendát hallhatják az érdeklődők. A vendéglátó rend nagymestere, Bognár Zoltán üdvözli a résztvevőket, majd köszöntőt mond Szabó Balázs, a Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Bisztray György, a Szent István Egyetem professzora, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, a rendezvény szakmai fővédnöke, valamint Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, az esemény védnöke. A hagyományos boráldást Tornyai Gábor plébános végzi, majd következik az új borlovagok látványos avatási ceremóniája.
A borrendi találkozó kiemelt eseménye a vendéglátó Noé-hegyi Szent István Borlovagrend megalakulásának 15 éves évfordulóját ünneplő jubileumi közgyűlés és a – zártkörű – szakmai konferencia, amelyet a Lake Side Hotelben rendeznek, itt mutatják be a Jubileumi Zengő Zászlósbort is. A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend egy igazi különlegességgel is készül a tanácskozásra: a résztvevő delegációk, borászok megismerkedhetnek az egyesület gondozásában megjelent hasonmás kiadvány, a „Székesfejérvár szabad királyi város Szőllőhegyi rendszabályok” című, 1882-ben készült, eredetivel megegyező, szöveghű dokumentum példányaival.

Kultúra

 1. Horváth Levente tárlatával és Kormorán koncerttel nyílt a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál

  Pénteken, Horváth Levente sepsiszentgyörgyi festőművész kiállításának megnyitójával, majd az azt követő Kormorán koncerttel elkezdődött a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál az Öreghegyi Közösségi Házban. Szombaton 20 órától Varga Miklós és a Band élőzenei koncertjére várják a látogatókat, a belépés díjtalan.

  2019.08.23.
 2. Béla király - újra műsoron a Királyi Napokon bemutatott történelmi dráma

  Szeptember 7-én szombaton 19 órai kezdettel a Szabad Színház újra műsorára tűzi Szabó Magda: Béla király című, a Királyi Napokon bemutatott történelmi drámáját az Igézőben. Elgondolkodtató, fordulatos dráma egy kihívásokkal teli korból. Történelmi áthallások, historikusok groteszkek. Belépőjegyek válthatók az Igézőben minden munkanap 14 órától személyesen, vagy igényelhető a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Belépő 1500Ft.

  2019.08.23.
 3. Szeptember 9-ig lehet jelentkezni a Fehérvár Hangja tehetségkutatóra

  Ötödször keresik a Fejér megyében élő, vagy itt tanuló legtehetségesebb énekest. A verseny fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel nyereményutazásán is részt vehet.

  2019.08.23.
 4. „Öszvérek és poloskák”- reneszánsz zene és költészet a Tercinával és Pápai Erikával

  Augusztus 31-én, szombaton 16 órai kezdettel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, „Öszvérek és poloskák” címmel spanyol és itáliai reneszánsz zenét, valamint spanyol költők verseit hallhatja a közönség a Tercina együttes (Kállay Katalin – furulyák, Vitárius Piroska – hegedű, Győri István – vihuela) előadásában. A verseket Pápai Erika, színművész mondja. A belépés díjtalan.

  2019.08.23.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka