Országjárás után Fehérvár lesz Jankovics Marcell Trianon-tárlatának állandó otthona

„Finisszázs” címmel Jankovics Marcell Trianon-kiállításának ünnepélyes záróeseményére várták a fehérvári közönséget vasárnap, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárába. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere az ismételten zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.03.03. 20:14 |
Országjárás után Fehérvár lesz Jankovics Marcell Trianon-tárlatának állandó otthona

„Trianon 100 éves évfordulójára készítettem el a tárlat anyagát, összesen 265 képet, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet kiindulópontja 1526, a folyamat, amely Trianonnal tetőződött be, Mohácsnál vette kezdetét.

A képek műfaja politikai gúnyrajz, melyhez egyfajta mintát a nagyapámtól megörökölt bajor Simplicissimus című élclap vagy karikatúra-újság 1906 és 1919 közötti lapszámai voltak.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, hozzátéve, hogy a képek kísérőszövegei a saját munkái.

A színezés - noha másodlagos és számítógéppel készült - a heraldika (címertan) szabályait követi, vagyis piros, sárga, kék, zöld, fekete és fehér színeket használ. A történész-lektor Szakács Sándor volt. Egy ki-kicsoda is lesz majd a kötetben, mert mindegyik képhez nem lehetett odaírni a szereplőket.” - tette hozzá a Kossuth-díjas grafikusművész.

Mivel alapvetően kedélyes ember vagyok, fontos szerepet kap a rajzokban az ironikus megközelítés és ha ez jól sikerült, az elégedettséggel töltött el; jól odakoppintottam! A történteket mindenesetre ki kell beszélni, a kibeszélés megkönnyebbüléssel jár.” - zárta gondolatait Jankovics Marcell.

Az este során Jankovics Marcell, grafikusművész és Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere adományozási okiratot írtak alá, melynek értelmében a Trianon-kiállítás anyaga Székesfehérvár tulajdonába került, a Szent István Király Múzeum gondozásában.

Nem lévén leszármazottam nem lenne szerencsés, ha otthon birtokolnám azt, amiről szeretném, ha a köz tulajdona lenne.

Imponáló volt számomra, hogy Fehérvár elsőként fogadta be a kiállítást. A város a szívem csücskét képző magyar középkorban az ország fővárosa volt.” - emelte ki az adományozó, Jankovics Marcell.