Országjárás után Fehérvár lesz Jankovics Marcell Trianon-tárlatának állandó otthona

„Finisszázs” címmel Jankovics Marcell Trianon-kiállításának ünnepélyes záróeseményére várták a fehérvári közönséget vasárnap, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárába. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere az ismételten zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.03.03. 20:14 |

„Trianon 100 éves évfordulójára készítettem el a tárlat anyagát, összesen 265 képet, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet kiindulópontja 1526, a folyamat, amely Trianonnal tetőződött be, Mohácsnál vette kezdetét.

A képek műfaja politikai gúnyrajz, melyhez egyfajta mintát a nagyapámtól megörökölt bajor Simplicissimus című élclap vagy karikatúra-újság 1906 és 1919 közötti lapszámai voltak.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, hozzátéve, hogy a képek kísérőszövegei a saját munkái.

A színezés - noha másodlagos és számítógéppel készült - a heraldika (címertan) szabályait követi, vagyis piros, sárga, kék, zöld, fekete és fehér színeket használ. A történész-lektor Szakács Sándor volt. Egy ki-kicsoda is lesz majd a kötetben, mert mindegyik képhez nem lehetett odaírni a szereplőket.” - tette hozzá a Kossuth-díjas grafikusművész.

Mivel alapvetően kedélyes ember vagyok, fontos szerepet kap a rajzokban az ironikus megközelítés és ha ez jól sikerült, az elégedettséggel töltött el; jól odakoppintottam! A történteket mindenesetre ki kell beszélni, a kibeszélés megkönnyebbüléssel jár.” - zárta gondolatait Jankovics Marcell.

Az este során Jankovics Marcell, grafikusművész és Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere adományozási okiratot írtak alá, melynek értelmében a Trianon-kiállítás anyaga Székesfehérvár tulajdonába került, a Szent István Király Múzeum gondozásában.

Nem lévén leszármazottam nem lenne szerencsés, ha otthon birtokolnám azt, amiről szeretném, ha a köz tulajdona lenne.

Imponáló volt számomra, hogy Fehérvár elsőként fogadta be a kiállítást. A város a szívem csücskét képző magyar középkorban az ország fővárosa volt.” - emelte ki az adományozó, Jankovics Marcell.

Kultúra

 1. Online beiratkozás és fiókközi kölcsönzés a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  A koronavírus-járvány idejére sem hagyta remek könyvek és online programok nélkül olvasóit a Vörösmarty Mihály Könyvtár. A sikeres Könyvet házhoz szolgáltatását most tovább bővítette az intézmény: a hét elejétől lehetőség van fiókközi kölcsönzésre és online beiratkozásra is.

  2021.01.26.
 2. Az interneten újra megnézhetjük a magyar kultúra napi gálaműsort

  Január 22-én a város zenészei, táncosai és színészei a Vörösmarty Színházba vitték magukkal a nézőket a magyar kultúra napján. A gálaműsort székely és csángó néptánccal, Beliczay Gyula Vonósszerenádjával, balett etűdökkel, illetve a Játék a kastélyban egy részletével a Youtube-on, a Fehérvár TV csatornájánnézhetjük vissza.

  2021.01.26.
 3. Az öreghegyi templomban folytatódnak a közös elsőcsütörtöki alkalmak

  Folytatódnak az engesztelő imaórák Spányi Antal, püspök vezetésével Székesfehérváron, minden hónap első csütörtöki napján. A főpásztor havonta más-más templomot keres fel és a hívekkel együtt imádkozik a családokért, a békéért, az egyházért és az Eucharisztikus Kongresszusért. Az idei második alkalom február 4-én, 18 órakor az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban lesz.

  2021.01.26.
 4. Carmen – online premierre készül a Vörösmarty Színház

  Online színházi premierre készül a Vörösmarty Színház. Január 29-én, pénteken Márton László Carmen című darabját mutatja be a társulat Horváth Csaba rendezésében, Petrik Andreával és Krisztik Csabával a főszerepben.

  2021.01.26.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka