Országjárás után Fehérvár lesz Jankovics Marcell Trianon-tárlatának állandó otthona

„Finisszázs” címmel Jankovics Marcell Trianon-kiállításának ünnepélyes záróeseményére várták a fehérvári közönséget vasárnap, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárába. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere az ismételten zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.03.03. 20:14 |

„Trianon 100 éves évfordulójára készítettem el a tárlat anyagát, összesen 265 képet, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet kiindulópontja 1526, a folyamat, amely Trianonnal tetőződött be, Mohácsnál vette kezdetét.

A képek műfaja politikai gúnyrajz, melyhez egyfajta mintát a nagyapámtól megörökölt bajor Simplicissimus című élclap vagy karikatúra-újság 1906 és 1919 közötti lapszámai voltak.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, hozzátéve, hogy a képek kísérőszövegei a saját munkái.

A színezés - noha másodlagos és számítógéppel készült - a heraldika (címertan) szabályait követi, vagyis piros, sárga, kék, zöld, fekete és fehér színeket használ. A történész-lektor Szakács Sándor volt. Egy ki-kicsoda is lesz majd a kötetben, mert mindegyik képhez nem lehetett odaírni a szereplőket.” - tette hozzá a Kossuth-díjas grafikusművész.

Mivel alapvetően kedélyes ember vagyok, fontos szerepet kap a rajzokban az ironikus megközelítés és ha ez jól sikerült, az elégedettséggel töltött el; jól odakoppintottam! A történteket mindenesetre ki kell beszélni, a kibeszélés megkönnyebbüléssel jár.” - zárta gondolatait Jankovics Marcell.

Az este során Jankovics Marcell, grafikusművész és Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere adományozási okiratot írtak alá, melynek értelmében a Trianon-kiállítás anyaga Székesfehérvár tulajdonába került, a Szent István Király Múzeum gondozásában.

Nem lévén leszármazottam nem lenne szerencsés, ha otthon birtokolnám azt, amiről szeretném, ha a köz tulajdona lenne.

Imponáló volt számomra, hogy Fehérvár elsőként fogadta be a kiállítást. A város a szívem csücskét képző magyar középkorban az ország fővárosa volt.” - emelte ki az adományozó, Jankovics Marcell.

Kultúra

 1. A teremtés ünnepe – Magyar Kultúra Napja a Vörösmarty Színházban

  A Vörösmarty Színház - a hagyományokhoz híven - ismét megrendezi a Magyar Kultúra Napján, január 22-én műsorát, amely idén "A teremtés ünnepe címet" kapta. A szombat délutáni előadás ingyenesen megtekinthető, de regisztrációhoz kötött!

  2022.01.18.
 2. Ezek voltak a legtöbbet kölcsönzött könyvek a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  A Vörösmarty Mihály Könyvtár elkészítette tízes listáját a legtöbbet kölcsönzött könyvekről. A listát a kölcsönzések száma alapján, két kategóriában állították össze. Az első helyezett művet több mint 80 alkalommal kölcsönözték ki tavaly.

  2022.01.18.
 3. Magyar Kultúra Napja – magyar szerző művével ünnepelnek az Igézőben

  Az Örökség című előadással és magyar népmesével ünneplik a Magyar Kultúra Napját szombaton az Igézőben. Schwechtje Mihály drámája a Paál István Fesztiválon fődíjat, a legjobb férfi-alakítás díját és színésznő-különdíjat nyert tavaly ősszel.

  2022.01.18.
 4. A legjobb tudomásom szerint - párkapcsolati dráma a Meg-Ki filmklubban

  Januárban folytatódik a Barátság mozi Meg-Ki filmklubja: a hónap utolsó szerdáján, 26-án 18 órakor a Legjobb tudomásom szerint című új magyar filmet láthatják a nézők. Az alkotás nehéz témákat feszeget: örökbefogadás, nemi erőszak, párkapcsolati problémák – a vetítés után lesz alkalom ezekről beszélgetni, vitatkozni az állandó házigazda, Matuz János író-rendező vezetésével.

  2022.01.18.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka