Országjárás után Fehérvár lesz Jankovics Marcell Trianon-tárlatának állandó otthona

„Finisszázs” címmel Jankovics Marcell Trianon-kiállításának ünnepélyes záróeseményére várták a fehérvári közönséget vasárnap, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárába. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere az ismételten zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.03.03. 20:14 |

„Trianon 100 éves évfordulójára készítettem el a tárlat anyagát, összesen 265 képet, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet kiindulópontja 1526, a folyamat, amely Trianonnal tetőződött be, Mohácsnál vette kezdetét.

A képek műfaja politikai gúnyrajz, melyhez egyfajta mintát a nagyapámtól megörökölt bajor Simplicissimus című élclap vagy karikatúra-újság 1906 és 1919 közötti lapszámai voltak.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, hozzátéve, hogy a képek kísérőszövegei a saját munkái.

A színezés - noha másodlagos és számítógéppel készült - a heraldika (címertan) szabályait követi, vagyis piros, sárga, kék, zöld, fekete és fehér színeket használ. A történész-lektor Szakács Sándor volt. Egy ki-kicsoda is lesz majd a kötetben, mert mindegyik képhez nem lehetett odaírni a szereplőket.” - tette hozzá a Kossuth-díjas grafikusművész.

Mivel alapvetően kedélyes ember vagyok, fontos szerepet kap a rajzokban az ironikus megközelítés és ha ez jól sikerült, az elégedettséggel töltött el; jól odakoppintottam! A történteket mindenesetre ki kell beszélni, a kibeszélés megkönnyebbüléssel jár.” - zárta gondolatait Jankovics Marcell.

Az este során Jankovics Marcell, grafikusművész és Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere adományozási okiratot írtak alá, melynek értelmében a Trianon-kiállítás anyaga Székesfehérvár tulajdonába került, a Szent István Király Múzeum gondozásában.

Nem lévén leszármazottam nem lenne szerencsés, ha otthon birtokolnám azt, amiről szeretném, ha a köz tulajdona lenne.

Imponáló volt számomra, hogy Fehérvár elsőként fogadta be a kiállítást. A város a szívem csücskét képző magyar középkorban az ország fővárosa volt.” - emelte ki az adományozó, Jankovics Marcell.

Kultúra

 1. A város kulturális díjának odaítéléséhez várják a javaslatokat

  A Székesfehérvár Önkormányzata által alapított „Pro Cultura Albae Regiae” díjjal olyan személyeket, közösségeket vagy együtteseket ismernek el, akik a város kulturális életét gazdagítják. Az elismerésre természetes vagy jogi személyek tehetnek ajánlást, melyet a Polgármesteri Hivatalba kell eljuttatni november 20-ig.

  2020.10.30.
 2. … és mégis egyek vagyunk! – Kocsis András Sándor kiállítása a Vörösmarty Színházban

  Kiállításmegnyitóval indul a szombat este a Vörösmarty Színházban. Kocsis András Sándor képzőművész ...és mégis egyek vagyunk! című tárlatát 17.15 órától láthatja a közönség, majd 18 órakor kezdődik Az ember tragédiája 2. bemutatója.

  2020.10.30.
 3. Keddig lehet jelentkezni az Óperenciás Mesemondó Versenyre

  Keddig lehet jelentkezni az Óperenciás Mesemondó Versenyre. A három fordulós vetélkedőn Fejér megyei általános iskolások vehetnek részt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében.

  2020.10.30.
 4. Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise lesz a Szent Imre templomban

  November 1-jén, vasárnap, Mindenszentek napján 18 órakor Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban celebrál szentmisét minden szent tiszteletére, illetve azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepén, akiket nem avattak szentté, vagy akik nem kaptak külön napot a szentek naptárában. A szentmise után tartják a megemlékezést elhunyt szeretteinkről. 

  2020.10.30.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka