Országjárás után Fehérvár lesz Jankovics Marcell Trianon-tárlatának állandó otthona

„Finisszázs” címmel Jankovics Marcell Trianon-kiállításának ünnepélyes záróeseményére várták a fehérvári közönséget vasárnap, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárába. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere az ismételten zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.03.03. 20:14 |

„Trianon 100 éves évfordulójára készítettem el a tárlat anyagát, összesen 265 képet, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet kiindulópontja 1526, a folyamat, amely Trianonnal tetőződött be, Mohácsnál vette kezdetét.

A képek műfaja politikai gúnyrajz, melyhez egyfajta mintát a nagyapámtól megörökölt bajor Simplicissimus című élclap vagy karikatúra-újság 1906 és 1919 közötti lapszámai voltak.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, hozzátéve, hogy a képek kísérőszövegei a saját munkái.

A színezés - noha másodlagos és számítógéppel készült - a heraldika (címertan) szabályait követi, vagyis piros, sárga, kék, zöld, fekete és fehér színeket használ. A történész-lektor Szakács Sándor volt. Egy ki-kicsoda is lesz majd a kötetben, mert mindegyik képhez nem lehetett odaírni a szereplőket.” - tette hozzá a Kossuth-díjas grafikusművész.

Mivel alapvetően kedélyes ember vagyok, fontos szerepet kap a rajzokban az ironikus megközelítés és ha ez jól sikerült, az elégedettséggel töltött el; jól odakoppintottam! A történteket mindenesetre ki kell beszélni, a kibeszélés megkönnyebbüléssel jár.” - zárta gondolatait Jankovics Marcell.

Az este során Jankovics Marcell, grafikusművész és Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere adományozási okiratot írtak alá, melynek értelmében a Trianon-kiállítás anyaga Székesfehérvár tulajdonába került, a Szent István Király Múzeum gondozásában.

Nem lévén leszármazottam nem lenne szerencsés, ha otthon birtokolnám azt, amiről szeretném, ha a köz tulajdona lenne.

Imponáló volt számomra, hogy Fehérvár elsőként fogadta be a kiállítást. A város a szívem csücskét képző magyar középkorban az ország fővárosa volt.” - emelte ki az adományozó, Jankovics Marcell.

Kultúra

 1. A Költészet Napját ünnepeljük - 116 éve született József Attila

  A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. József Attila 113 éves lenne, de ezen a napon van Márai Sándor születésnapja, ő 120 éve született.

  2021.04.11.
 2. Szétválasztott test és lélek – 1165. április 11-én mérgezték meg IV. István királyt

  1165 tavaszán egy bukott ellenkirály holttestét kerülgették a Zimony várát elfoglaló magyarok. Időbe telt, mire a magas fiatal férfi maradványainak megadták a végtisztességet. Az ok érthető, hiszen kudarcos és kártékony király volt, míg élt: magát III. Istvánnak tartotta, de a történelem – joggal – IV. Istvánként jegyzi.

  2021.04.11.
 3. Költészet napi Versműszak lesz vasárnap a Vörösmarty Színház művészeivel

  Április 11-én, vasárnap, a magyar költészet napján 10 órától minden órában egy-egy verssel jelentkeznek a Vörösmarty Színház művészei a teátrum közösségi oldalán. Érdemes lesz figyelemmel követni az egész napos eseményt, hogy megtudjuk, melyek színészeink kedvenc versei.

  2021.04.10.
 4. Mini társulatot szervez a Balett Színház - április 19-én indul a Beszállókártya

  A Székesfehérvári Balett Színház életében mindig kiemelkedően fontos szerepet játszott a közönséggel való kapcsolattartás. A Mozdulj Fehérvár! című programsorozatát a nyílt napokhoz hasonló „Ráhangolódás” műhelymunkával indította 2020 februárjában. Most a „Beszállókártya” foglalkozásra várja azokat április 19-től, akik nemcsak a kulisszatitkokra kíváncsiak, hanem ki is próbálnák, milyen táncosnak lenni.

  2021.04.09.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka