Örök világosság a temetőkertekben - ökumenikus megemlékezés a Béla úton

Mindenszentek napján, halottak napja előestéjén ökumenikus megemlékezés volt a Béla úti temetőben. A "Vígasztalás evangéliumának megszólaltatása" címmel versek, énekek hangzottak el, többen mécsest gyújtottak. A történelmi egyházak képviselői imádsággal, szentbeszéddel emlékeztettek az örök életre és Fehérvár polgármestere is megemlékezett az eltávozott fehérváriakról.
2019.11.01. 16:58 |

Az ökumenikus ünnepség a lélekharang megkondulásával kezdődött, majd a Vox Mirabilis Kamarakórus énekelt.

Mindenszentek napja azon szentek ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. A 9. század óta kötelező ünnep, az üdvözült lelkek emléknapja, az egyháztan szerint a megdicsőült Egyház ünnepe. A katolikus egyház tanítása szerint ezen a napon az élő és az elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak. Ilyenkor halottainkra emlékezünk, hozzátartozóink sírjánál gyertyát gyújtunk, mely az örök világosságot jelképezi.

A katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház pásztorai mondtak imát az elhunytakért.

Halottak napja előestéjén már évek óta hagyomány, hogy Székesfehérváron közösen emlékeznek az elhunytakra. A Béla úti temetőben idén is közös megemlékezést volt, melyen a város vallási felekezetei mondtak imát az elhunytakért: Bencze András evangélikus lelkész, Szász Zoltán református lelkész, Tornyai Gábor római katolikus plébános és Kovács Dániel baptista lelkész. A megemlékezésen Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

Közélet

 1. Már hivatalos: elhalasztják az Entente Florale idei versenyét

  A 2019. évi Virágos Magyarország verseny város kategóriájának győzteseként Székesfehérvár vívta ki a jogot, hogy kategóriájában képviselje Magyarországot a nemzetközi, Entente Florale Europe versenyen. Dr. Cser-Palkovics András csütörtöki Lakossági tájékoztatójában tette közzé, hogy megkapta a verseny szervezőinek hivatalos értesítését: a vírushelyzetre való tekintettel elhalasztják a virágosítási megmérettetést.

  2020.04.02.
 2. Kékbe öltözött a MOL Aréna Sóstó az Autizmus világnapjának estéjén

  Székesfehérvár idén is csatlakozott a „Ragyogj kéken” figyelemfelhívó, szemléletformáló kezdeményezéshez az autizmus világnapján. Csütörtökön este a MOL Aréna Sóstó kapott kék kivilágítást. 

  2020.04.02.
 3. Mire jó az online gyógytorna-konzultáció? - az EFI-nél várják a jelentkezőket

  A személyre szabott gyógytornák esetében is lehet hasznos konzultációt folytatni webkamera segítségével. Az online irányítással végzett mozgássorozatokban a szakember iránymutatást adhat egy friss diagnózis után, valamint fontos kontrollt jelenthet a lehetőség azoknak a pácienseknek is, akik már korábban is jártak gyógytornára – mondta Fábián Árpád gyógytornász, aki az Egészségfejlesztő Iroda munkatársaként tart díjmentes foglalkozásokat.

  2020.04.02.
 4. Közös imára hívja a fehérvári főpásztor az egyházmegye híveit elsőcsütörtökön

  A Székesfehérvári Egyházmegyében, különösen is Székesfehérváron hagyománynak számít, hogy a plébániák közös imával, koncelebrált szentmisével és szentségimádással ünneplik meg az elsőcsütörtököket. Erre most a járvány fenyegetettsége miatt nincs mód, ezért Spányi Antal, püspök kéri a híveket, hogy április 2-án, az egyházmegye egész területén azonos időben: 18 órakor otthonaikban, lehetőségeik szerint családi körben imádkozzanak közösen.

  2020.04.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin