Oresteia - új zene, régi történet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában

Az ókori görög mitológia világa elevenedett meg a PartiTúra második előadásán hétfőn a Vörösmarty Színházban. Oresteia három évezreddel ezelőtt bemutatott történetét Vassilis Tenidis és Notis Georgiou görög zeneszerzők jóvoltából, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában ismerhette meg a fehérvári közönség.
2019.12.02. 15:17 |

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (ARSO) ifjúsági hangversenysorozatának második előadásán a gyermekek számára könnyen befogadható feldolgozásban szólt ismét a komolyzene, és elevenedett meg az Agamemnon és Aigisthos családja között dúló véres harc egyre csak bonyolódó, cselszövések és bosszúk vezérelte története.

A görög zeneszerző, Vassilis Tenidis művét Notis Georgiou karmester vezényelte a hétfői koncerten.

Ifj. Major István, az ARSO igazgatója és a már régóta hazánkban élő, magyarul is kiválóan beszélő karmester ismertette a három felvonásos szimfonikus költemény-balett cselekményét. A hétfői előadás célja az volt, hogy az ókor kimeríthetetlen görög szellemi kincsestárából mutasson be mitológiai eredetű cselekményeket, jellemeket, ősi üzeneteket képpel, hanggal, zenével.

A PartiTúra következő előadása jövő év februárjában lesz.

Ekkor egy rendhagyó hangverseny keretében Pablo Picasso életútján és alkotásain keresztül ismerhetik meg a diákok a XX. század művészeti irányzatainak állomásait.

Kultúra

 1. Állatkerti történet - gyereknapi ajándék a Vörösmarty Színháztól

  Különleges ajándékkal készül gyereknapra a Vörösmarty Színház. Vasárnap reggel nyolc órától Facebook oldalukon online elérhetővé teszik a 2019/20-as évad egyik legsikeresebb gyerekelőadását, az Állatkerti történetet.

  2020.05.30.
 2. Fehérvári virágos pünkösd - nézze meg képeken milyen szép a Belváros

  Ha pünkösd, akkor virágok – a sokéves, szép hagyományt idén is megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben kicsit másképp, de élvezhetjük a szépséges virágcsodák látványát a Fehérvári virágos pünkösd keretében. Nem lesz közös séta, és koncerteket sem hallgathatunk, de a város virágkötő mestereinek alkotásait idén is megcsodálhatjuk a hosszú hétvégén.

  2020.05.29.
 3. A félbeszakadt évad folytatásáról szól a következő szezon a Vörösmarty Színházban

  A koronavírus-járvány miatt "félbetört" évad folytatásáról szól majd a következő szezon a székesfehérvári Vörösmarty Színházban az intézmény igazgatója szerint.

  2020.05.29.
 4. Szoba Galéria - folytatódik a Köfém Művelődési Ház online tárlatainak sorozata

  Sörös Vera fazekas bemutatkozásával folytatódik a Köfém Művelődési Ház Szoba Galéria címmel indított sorozata. Az online kulturális összeállítással az intézmény kéthetente szerdán jelentkezik Facebook-oldalán. A következő rész június 3-án, szerdán 15 órától érhető majd el.

  2020.05.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka