Online Trianon-konferencia lesz csütörtökön - közvetítés a Magyarságkutató Intézet oldalain

Május 21-én, csütörtökön 10 órakor tudományos online Trianon-konferenciát szervez a Magyarságkutató Intézet, központban Közép-Európa és Magyarország helyzetével. A tíz történelmi előadást magyarul és angolul is meg lehet majd hallgatni a közösségi csatornákon.
2020.05.20. 12:45 |

„(…) nyíltan kimondom, hogy a békefeltételek, (…) lényeges módosítások nélkül elfogadhatatlanok”. Apponyi Albert gróf, az első világháborút lezáró béketárgyalások magyar küldöttségének vezetője védőbeszédéből választotta a mottót a Magyarságkutató Intézet a csütörtöki tudományos online Trianon-konferenciához. Az első világháborút lezáró és az érintett nemzetek sorsát hosszú időre meghatározó dokumentum születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg a programmal.

A békekötéshez kapcsolódó témákat – fókuszban Közép-Európa és Magyarország helyzetével – többek között Nánay Mihály, Gulyás László, Raffay Ernő, Nagy Szabolcs és Miklós Péter előadásai dolgozzák fel,

köztük a több évtizedes román készülődésről Erdély elcsatolására, Károlyi Mihály megítélésről vagy Apponyi és Benárd Ágost versaillesi szerepéről.

Ez utóbbi témáról az egyik fehérvári kötődésű előadó, dr. Vizi László Tamás történész, a székesfehérvári Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnöke beszél majd, míg Ujváry Gábor történész Trianon kulturális következményeiről ad elő.

A konferencia május 21-én, csütörtökön 10 órakor kezdődik: magyar nyelven az intézet Youtube- csatornáján, angol nyelven pedig a Facebook-oldalon lesz látható. A szervezők ígérete szerint az előadásokat rögzítik, és utólag is hozzáférhetővé teszik a téma iránt érdeklődők számára felületeiken. Az esemény részleteiről a https://mki.gov.hu/hu/esemeny/nyiltan-kimondom-hogy-a-bekefeltetelek-lenyeges-modositasok-nelkul-elfogadhatatlanok oldalon lehet tájékozódni.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V