Online konferenciával emlékeztek Fejér megye és Opole vajdaság 20 éves együttműködésére

A járványhelyzet miatt online konferenciával ünnepelte 20 éves együttműködésének jubileumát Fejér megye és Opole vajdaság szerdán, a Megyeházán. 
2020.10.16. 16:45 |

„Ünnepség a távolban” - ahogy arra a konferencia mottója is utal, online konferenciával ünnepelték Fejér megye és Opole vajdaság 20 éves együttműködését szerdán a Megyeháza Címertermében.

Fejér megye és Opole vajdaság vezetőit és a résztvevőket Mateusz Figiel, a Nemzetközi Együttműködési és Régió Promóciós Főosztályának igazgatóhelyettese köszöntötte.

Fejér megye és Opole vajdaság együttműködésének 20 éves évfordulója alkalmából Andrzej Buła, Opolei vajdaság marsallja, az Opole vajdaság igazgatósági tagja, Dr. Molnár Krisztián, Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Rafał Bartek, az Opolei Vajdaság Közgyűlés elnöke mondtak ünnepi beszédet.

„Számunkra nagyon fontos a jubileumi évforduló, amelynek személyes megünneplését sajnos a világjárvány felülírta. De nagy örömmel tölt el, hogy ha online módon is, de együtt tudjuk ünnepelni ezt a fontos eseményt.”- hangsúlyozta beszédében Dr. Molnár Krisztián. A közgyűlés elnöke felelevenítette a lengyel néppel közös történelmi összefonódásunkat és a kapcsolatfelvétel kezdeteit. Majd összefoglalta az együttműködés fő területit, a kölcsönös diákcsereprogramokat, a kulturális események, a Barátság Napok és az EU Staféta eseményeit, melynek személyesen is részese volt. Amit ennél is fontosabbnak tartott, hogy ez alatt az idő alatt személyes kapcsolatok és barátságok alakultak ki a lengyel féllel. Mint mondta: ezt kívánja folytatni a jövőben is.

A beszédeket követően olyan személyek elevenítették fel előadásaikban a 20 éves testvérmegyei együttműködést, akik a kapcsolat ápolásában aktív szerepet töltöttek be. Tóth Erika, volt Fejér megyei képviselő, a Nemzetközi kapcsolatok tanácsnoka „Fejér megye és Opole Vajdaság – Testvérmegyei kapcsolatának 2007-2014 közötti időszakát idézte fel prezentációjában. Opole vajdasági és a Fejér megyei képviselők 20 éves együttműködését Kołodziej Hubert, az Opolei Vajdaság Külföldi Kapcsolatok, Turisztika és Régió Promotálása Bizottság elnöke mutatta be. Mateusz Figiel - Nemzetközi Együttműködési és Régió Promóciós Főosztályának igazgatóhelyettese az Opolei vajdaság és Fejér megye 20 éves együttműködéséről tartott prezentációt. Bobory Zoltán, Fejér Megye Díszpolgára, a Vörösmarty Társaság elnöke, költő „A magyar- lengyel irodalmi és kulturális együttműködésről tartott előadásában megemlékezett a közelmúltban elhunyt Wójcik Januszról, VÁR-díjas lengyel költőtársáról. A regionális könyvtárak együttműködését Tadeusz Chrobak, az Opolei Vajdaság Közkönyvtár igazgatójának mutatta be előadásában. Straszewski Andrzej, a Klub Polonia elnöke pedig „a magyar-lengyel együttműködésről beszélt a lengyel nemzetiség szemszögéből.

A konferencián jelen a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal vezetői részéről jelen volt Hajnalné Dr. Szecsődi Zsuzsanna, megyei aljegyző valamint meghívott vendégként a Vörösmarty Mihály Könyvtár képviseletében Burianne Tarró Edit igazgató és Márky Balázs osztályvezető.

A konferencián elhangzottakat Dr. Kovács Zoltán, megyei jegyző összegezte. Az évforduló alkalmából a konferenciát mindkét fél egy közös ünnepi pillanattal, jubileumi tortavágással zárta. Opole vajdaság az évfordulón különböző kulturális programok szervezésével is népszerűsíti a magyar-lengyel kapcsolatok ápolását Opoleban.

forrás: fejer.hu

Közélet

 1. Első kézből az adventi programokról és egyéb aktualitásokról

  Az év hátralévő heteinek programjairól, kiemelten az adventi időszak terveiről is tájékoztatást ad közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. Számos más aktuális információ is olvasható a város polgármestere által közzétett bejegyzésben.

  2020.10.27.
 2. Hivatásos katonák és honvédelmi alkalmazottak vehettek át elismeréseket

  Negyven hivatásos katona és honvédelmi alkalmazott vehetett át elismerést az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományából.

  2020.10.27.
 3. Megemlékező szentmise és könyvbemutató Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján

  November 6-án, pénteken 18 órakor megemlékező szentmise kezdődik az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban dr. Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján. A szentmisét követően mutatják be az "Öreghegyi szőlőtő in memoriam dr. Glósz Ervin" című emlékkönyvet.

  2020.10.27.
 4. Balla Dávid nyerte a Szóval győzni kommunikációs vetélkedőt

  A 12 döntősnek három fordulóban kellett számot adnia a meggyőző, élőbeszédbeli képességeiről: beszédet tartottak arról, hogyan alakítanák a jövőt, helytálltak mint interjúalanyok, majd rögtönözve reagáltak médiaposztokra, videókra. A zsűri tagjai úgy döntöttek, hogy 2020-ban Székesfehérváron Balla Dávid kommunikál a legjobban, dobogós helyezést ért el Bíró Gergő Zalán és Bodonyi Dániel.

  2020.10.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1