Online koncerteznek a szimfonikusok - ingyenes előadások a Youtube-on

Ugyan a koncerttermek a járványhelyzet miatt még nem látogathatók, de a komolyzene kedvelőinek nem kell lemondaniuk a zenei élményről: januárban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar három nagyobb hangversenyének is részese lehet a közönség a videómegosztó csatornákon, mégpedig ingyenesen.
2021.01.13. 10:24 |

Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóján, 2020 decemberében az Alba Regia Szimfonikus Zenekar nagyszabású koncerttel emlékezett a német zeneszerző géniuszra. 

A Beethoven 250 című hangversenyt a járványhelyzet miatt felvételről, a Fehérvár Televízióban élvezhette a közönség – aki lemaradt a közvetítésről, vagy szívesen megnézné újra, január 10-e óta megtalálja a zenekar YouTube-csatornáján. A műsorban a D-dúr hegedűverseny és a VI. szimfónia hangzik el két tehetséges fiatal művész közreműködésével: a hangverseny szólistája Langer Ágnes hegedűművész, a zenekar élén pedig Farkas Róbert karmester áll.


Különleges, főként magyar származású zeneszerzők műveiből összeállított műsorral kedveskedett a Filharmónia Magyarország Filharmónia  bérletének hangversenyén. A tegnap este a Vörösmarty Színházból közvetített koncerten Hajdú André Divertimentója és Dubrovay László III. trombitaversenye is felcsendült Bartók Béla Román népi táncok, Kodály Zoltán Galántai táncok, illetve Johannes Brahms Magyar táncok című darabjai mellett. A koncert szólistája Pálfalvi Tamás trombitaművész, az est karmestere pedig Somogyi-Tóth Dániel volt. A közvetítés a Filharmónia Magyarország YouTube- és Vimeo-csatornáján is elérhető.

Január 27-én egy, a próbatermükben rögzített koncerttel lepi meg közönségét a zenekar a YouTube csatornáján. A Csodavárócímű hangversenyen három mű hangzik el: Mozart Titus kegyelme című operájának nyitánya, szintén Mozarttól a C-dúr oboaverseny K.314, valamint Haydn-tól a D-dúr „Csoda” szimfónia No 96. A koncert szólistája Fóris István oboaművész lesz, vezényel: Thomas Kornél.

A szimfonikusok szerepet vállaltak Székesfehérvár magyar kultúra napjára készülő, több művészeti ágat felvonultató online produkciójában is. Ennek keretében Beliczay Gyula Szerenád vonószenekarra Op 36. című művének részleteit játsszák, G. Horváth László hangversenymester vezetésével.

Aki további komolyzenei élményre vágyik, érdemes böngésznie a zenekar folyamatosan frissülő YouTube csatornáját, hiszen a kínálat a közelmúltban számos kamarazenei koncerttel gazdagodott, de elérhető a zenekar decemberi, Rákász Gergellyel közös, A hangszerek királynője című ifjúsági hangversenyének és a novemberi Magyar requiem című koncert felvétele is.

Kultúra

 1. Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a fehérvári királysírban

  Fény derülhet a Hunyadi-család származására; Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a székesfehérvári királysírban lévő csontok között - erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

  2021.01.21.
 2. A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesül Zemlényi Katica, karnagy

  A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. 

  2021.01.20.
 3. „Szívünkben és lelkünkben kell emléket állítani” - fogadalmi mise Szent Sebestyén napján

  Székesfehérvár 1739 óta emlékezik január 20-án a város fogadalmára, hálát adva azért, hogy szerencsésen megmenekült a pestisjárványtól. Az idei Szent Sebestyén-napon, szerdán, - számos ünnepélyes szokást ezúttal mellőzve, - egyszerű külsőségek mellett, a város papságával koncelebrált püspöki szentmisével ünnepelte Fehérvár a közel 300 éves hagyományt a Felsővárosi templomban.

  2021.01.20.
 4. Névadó pályázatot hirdetett új lakójának a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Új lakó, egy színes babzsák érkezett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár gyermekrészlegébe. A vicces, nagyméretű figurát adományként kapta az intézmény, kifejezetten abból a célból, hogy a gyerekek használhassák olvasás közben. Most keresik a legjobb nevet a figurának, melyre az intézmény pályázatot hirdetett a Facebook-oldalán február 12-ig. A nyertest gyermekkönyvvel jutalmazzák.

  2021.01.20.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka