Októberi programkínálatukat ismertették a közművelődési intézmények

Az októberi kulturális rendezvényeiket ismertették közös sajtótájékoztatójukon a város közművelődési intézményei, társaságai, kulturális közösségei. A szokásos találkozó házigazdája ezúttal Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója volt.
2020.10.13. 14:12 |

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében elsőként a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár rendezvényeiről Szilvási-Grund Helga beszélt.

Az igazgató elmondta, hogy terveznek és szerveznek is számos programot, ám a jelenlegi helyzetben az a tapasztalatuk, hogy az előzetes regisztrációhoz kötött események tekintetében a bejelentkezések utolsó pillanatban történnek. Meghirdették tizenkilencedik alkalommal a tavasszal elmaradt Óperenciás Fejér Megyei Mesemondó Versenyt, amelynek október 22-ig tart a jelentkezési határideje – ha a helyzet úgy adódik, a program akár online is lebonyolítható. Immár tizenhatodik alkalommal idén is lesz Tollpihe Meseíró Pályázat, a meséket e-mailben várják az info@ggmuvhaz.hu címre december 9-ig. Az október 27-i Ligetműhely Olvasóklubban Kafka Margit Színek és évek című regénye lesz a téma. A Gárdonyiban természetesen az őszi szünetüket otthon töltő gyermekekre és családjaikra is gondoltak a programszervezésnél: október 27-én délután az Aranyszőrű bárány meseelőadás lesz a NépmesePonton, valamint október 27-én és 29-én gyerekfoglalkoztató kézműveskedésre és mesemondásra várják a kicsiket.
Az Aranybulla Könyvtárban elindultak a csoportfoglalkozások, a Kreatív szombat, a Papírfonó szakkör és a Bütykölde, valamint sikeresen fut már csütörtökönként a játékos angol foglalkozás az ovisoknak. Szerveznek kiállítást is: A csodálatos papír című tárlaton a Papírfonó szakkör munkáit mutatják be.  Csiszárné Mahler Mónika igazgató elmondta, hogy október 20-án a Nemzeti Összetartozás Évének jegyében mutatják be Vakler Lajos filmjét. Az Aranybulla Könyvtárban is lesz meseíró pályázat: a Tesco Ön választ, mi segítünk programjának köszönhetően elindítják az Egyszer volt, hol nem volt Meseíró Pályázatot. Novemberre nézve, előzetesen két program van tervben eddig: egy Bory Jenő életéről szóló könyv bemutatása, valamint Tárnok Ákos ecuadori zenés úti beszámolója. 

A Köfém Oktatási és Közművelődési Központot Simon József intézményvezető képviselte. Mint mondta, a szezon egyik leggrandiózusabb bemutatója zajlik éppen a központban, amely az idén 30 éves Agárdi Nemzetközi Művésztelep munkájának állít emléket. A 200 képből Szűcs Erzsébet művészettörténész és Revák István festőművész közreműködésével 68 alkotást mutatnak be, két teremben, az aulában és egy tárgyalóban. A kiállításhoz október 27-én egy nagyszabású finisszázst terveznek. Október 29-én bemutatják Csató József nyugalmazott újságíró Az én Itáliám című könyvét. Az intézményvezető felhívta a figyelmet a tanfolyamaikra: kung-fu, karate, thai chi, aikido edzések mellett gerinctorna, társastánc és country tánc oktatás is zajlik.

A Vörösmarty Társaságnál a Vörösmarty Terem rossz állapota miatt akadozik a programszervezés. P. Maklári Éva elmondta, hogy a királykúti és az öreghegyi beszélgetéssorozatok biztosan folytatódnak, jelenleg is zajlanak: ma Sajtos Lajossal beszélget Bobory Zoltán az Öreghegyi Disputában. Megemlítette, hogy várakozáson felül sikerült a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai. Továbbra is tervezik a Bella István-emlékestet, a Vár-bemutatót, valamint már nyomdában van a Fehérvári Szép Versek Antológia is. Szinte biztos azonban, hogy az idei évben nem lehet megrendezni decemberben a Vörösmarty Vacsorát. Lakner József, az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör vezetője hozzátette, hogy a terem állapota érinti a kiállításokat, így a képzőművészeti programokat nem szervezik meg, de hirdetnek majd az általános iskolások számára rajzpályázatot, amelynek témája Vörösmarty Mihály élete lesz.
Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója szólt az eseményen utolsóként. Mint elmondta, próbálnak programokat szervezni, a rendezvények tekintetében mégis mértéktartóak, mivel a könyvtár azt kérte olvasóitól, hogy 30 percnél többet ne tartózkodjanak az intézményben. Kiemelte, hogy bár számukra is hiányoznak a nagyszabású személyes találkozók, a mostani helyzetben a könyvtár zavartalan nyitvatartásának biztosítása az elsődleges céljuk. Az intézmény tavasz óta számos kvízzel kedveskedett követőinek, amelyet az elkövetkezendő időben is folytatnak majd. A tagkönyvtárak tekintetében pedig a szeptember folyamán és október elején elindított kiállítások október végéig lesznek látogathatók.

Kultúra

 1. Raktárkoncert - összefogás a hazai könnyűzenéért

  A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított koncertsorozat, a Raktárkoncert felvételei iránt óriási az érdeklődés a könnyűzene rajongói részéről. A Raktárkocert-sorozatban eddig közel 200 fellépő állt  már színpadon.

  2020.10.20.
 2. Újra lesz Pánik az Igézőben - a Szabad Színház előadására már lehet regisztrálni

  Novemberben megint lesz Pánik az Igézőben: Myllyaho Pánik, avagy Férfiak az idegösszeomlás szélén című fekete komédiáját tűzte újra műsorra a Szabad Színház. A korlátozott számú férőhelyek miatt előzetes regisztráció ajánlott.

  2020.10.20.
 3. November 3-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt az Óperenciás Mesemondó Versenyre

  Október 22-ről november 3-ra módosították a jelentkezési határidőt az Óperenciás Mesemondó Versenyre. A három fordulós vetélkedőn Fejér megyei általános iskolások vehetnek részt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében.

  2020.10.20.
 4. Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise lesz a Szent Imre templomban

  November 1-jén, vasárnap, Mindenszentek napján 18 órakor Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban celebrál szentmisét minden szent tiszteletére, illetve azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepén, akiket nem avattak szentté, vagy akik nem kaptak külön napot a szentek naptárában. A szentmise után tartják a megemlékezést elhunyt szeretteinkről. 

  2020.10.20.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka