Október elsejétől az óvodákban is kötelező testhőmérséklet-mérés

Dr. Cser-Palkovics András polgármester ismét az aktuális információkat, illetve országos és helyi járványügyi intézkedéseket összefoglaló anyagot tett közzé közösségi oldalán. A teljes szöveg az alábbiakban olvasható.
2020.09.22. 17:32 |

Tisztelt Fehérváriak!

Bár a fertőzöttségi mutatók sajnos továbbra is erőteljesen emelkednek, városunkban mindent megteszünk, hogy fenntartsuk a kényes egyensúlyt a működőképesség és a járvány méreteinek behatárolása között. Kiemelkedő fontossággal bír az egészség védelme, különösen a legveszélyeztetettebb korosztályokban, emellett a gazdaság működőképességének fenntartása, valamint a normális élet kereteinek biztosítása. A cél ennek az egyensúlynak a fenntartása. Továbbra is rendszeresen tájékoztatom Önöket az aktuális információkról, illetve az alábbi rendelkezésekre hívom fel figyelmüket.

I.

- A héten életbe lépett új országos szabályokról részletesen itt olvashatnak

- Október elsejétől – a megjelent jogszabály alapján – az iskolák mellett az óvodákban is köteles mindenki alávetni magát belépéskor a testhőmérséklet-mérésnek. A gyermekek mellett ez az intézménybe belépésre jogosult valamennyi felnőtt személyre is vonatkozik. Felkészülve erre a helyzetre, az Önkormányzat beszerezte a szükséges eszközöket, amelyeket napokon belül ki is szállítanak az óvodákba, ahol már jövő hét elejétől tesztelhetik a lázmérőket. Kérjük az óvónőket és a szülőket, segítsék, hogy ez a most elkerülhetetlen óvintézkedés a gyermekeket ne ijessze meg!

- A Mentőszolgálat szakemberei Fejér megyében és városunkban is nagyon sokfelé kell, hogy eljussanak nap mint nap mentési és tesztelési feladataik ellátása során. Székesfehérváron a Mentőállomás mellett felállított mobilkonténerben működik statikus mintavételi pont is, amely naponta reggel 7 és este 19 óra között tart nyitva. Itt a háziorvosi közreműködéssel kapott időpontban, a kontaktkutatás során látótérbe került, tünetmentes kontaktszemélyek végeztethetik el a tesztet. A kontaktot követő 4. napon készíthető el az első teszt, és itt is természetesen kettő teszt eredménye szükséges. A mintavételi pont kialakításához szükséges forrást az Önkormányzat biztosította, a működtetést az állam garantálja, az itt elvégzett tesztért a protokoll betartása esetén nem kell fizetni. Köszönjük, hogy a mentőseinkre ebben a rendkívüli helyzetben is számíthatunk!

- A Volánbusz Zrt. a mai napon arról tájékoztatott, hogy a buszvezetőik mostantól megtagadják a felszállást azon utasok számára, akik nem viselnek orrot és szájat eltakaró maszkot. A Volánbusz immár az utazási feltételek részévé tette a maszkviselést, melynek betartatását a buszsofőrök, a jegyellenőrök illetve a rendőrség járőrei végzik. Amennyiben egy utas a szóbeli figyelmeztetés után sem veszi fel a maszkját, 8000 forintos pótdíjat köteles fizetni. Kérek mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat mind a közösségi közlekedésben, mind a zárt közösségi terekben!

- A hétvége tapasztalatai már nagyon pozitívak voltak a maszkviselés szempontjából a Városi Piacon. Köszönöm a vásárlóknak és a kereskedőknek is, hogy betartják az előírásokat!

- Idősügyi ellátás: eddig már 44 főt látunk el az újraindított időseket segítő szolgálat keretében. A bevásárlás, gyógyszerkiváltás, postai ügyintézés átvállalásával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az idős, vagy krónikus betegségben szenvedő, vagy fogyatékkal élő fehérváriak nagyobb biztonságban érezzék magukat, ne kelljen a járványidőszakban annyit kimozdulniuk nagyobb közösségekbe. Az ellátásra vonatkozó igényeket a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu e-mail címen lehet jelezni. A Polgármesteri Hivatal dolgozói minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között várják a hívásokat.

- A kivitelezővel egyeztetve reggelenként 7 és 8 óra között kinyitják a Bartók Béla tér felújítása miatt lezárt területet, azaz az Ady Endre utca felől is megközelíthető gyalogosan a Ciszterci Szent István Gimnázium. Így két bejáraton léphetnek a fiatalok az iskolába, ezzel is megelőzve érkezéskor a tömeges várakozást.

- Tájékoztatást kaptam arról, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően ismét érkeznek hazánkba, így városunkba is külföldi vendégmunkások. Rájuk ugyanazok a szabályok és előírások vonatkoznak, mint bárkire, aki Magyarország területére lép, tehát nekik is le kell tölteniük a karanténidőt, vagy érkezési országtól függően két negatív PCR tesztet kell produkálniuk, és csak ezt követően állhatnak munkába, mehetnek közösségbe.

- Játékra hív a Székesfehérvári Diáktanács: Legyen a Te maszkod a legmenőbb! A felhívás itt olvasható!

- Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Sütő utcai irodájában megkezdte a szociálisan rászoruló jelentkezők részére a védőmaszkok és kézfertőtlenítők osztását. Naponta átlagosan 50 család kér és kap segítséget.

- A koronavírus-fertőzés által eddig igazoltan vagy gyaníthatóan érintett intézmények, amelyek esetében arról az Önkormányzat tájékoztatást kapott:

 • Vörösmarty Színház (A fertőzés 6 esetben igazolva, elkülönítés, fertőtlenítés megtörtént.)
 • Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény hosszúsétatéri és Zsolt utcai intézményegységei (A gyanús eset tesztje negatív, elkülönítés, fertőtlenítés megtörtént.)
 • Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa
 • Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar
 • SzsSzC I. István Technikum
 • SzSzC Bugát Pál Technikum
 • SzSzC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola
 • Teleki Blanka Gimnázium
 • Vasvári Pál Gimnázium
 • Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
 • SzSzC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
 • Ciszterci Szent István Gimnázium
 • SzSzC Jáky József Technikum
 • Fehérvári Titánok jégkorongcsapata és az utánpótlás-akadémia

Ezúton szeretnék minden betegnek mielőbbi jobbulást kívánni!

- Jó hír, hogy az ez első érintett osztály (Vasvári Pál Gimnázium) esetében a karantén lejárt, a diákok már nem online oktatás keretében tanulnak, hanem újra az iskolába járhatnak.

II.

- Szerdán a Takarodó úton, pénteken Felsővárosban lesz több helyen áramszünet. Részletek a városi honlapon.

- Október 2-áig lehet jelentkezni a Virágos Székesfehérvár keretében meghirdetett közösségi akcióhoz, a Városgondnokság honlapján: https://viragosfehervar.varosgondnoksag.hu/ Szépítsük, zöldítsük jövő tavasszal is közösen környezetünket!

- Folyamatosan zajlik a Bartók Béla tér felújítása.

- Nagyon örülök a 15 új autóbusznak, amelyeket hamarosan bemutatunk és forgalomba is állnak. Ez a járműpark korszerűsítésének első komoly lépése, amit szeretnénk, ha újabbak követnének majd. Az új buszok a közlekedők kényelmét és környezetvédelmi szempontokat is szolgálják. A csuklós buszokat ezekre a korszerű, vadonatúj, minden szigorú környezetvédelmi szabványnak is megfelelő autóbuszokra cseréljük. A flottán belül a jövőben növelni fogjuk a szólóbuszok arányát, amelyek terveink szerint elektromos és/vagy gázüzemű autóbuszok lesznek a jövőben. A mostani 15 autóbusz forgalomba helyezése éves szinten mintegy 88 millió forint többlettámogatást jelent az Önkormányzattól a Volánbusz részére.

- Szeptember 22-e az Autómentes Nap, ezért is érdekes lehet a következő felhívás. Vállalkozó kedvű fehérváriak, fehérvári közösségek is indulhatnak a klímabarát közlekedés népszerűsítésére meghirdetett országos kreatív pályázaton. Részleteket itt olvashatnak!

Tisztelt Fehérváriak!

Tudom, hogy ez ismét nem egy könnyű időszak, de higgyék el, hogy a napi kellemetlenségek, az életünk járványügyi rutinjai és a kimaradó programok nem hiábavaló áldozatok. Minél kitartóbban, minél fegyelmezettebben betartjuk az előírásokat, annál kevesebb áldozattal fog járni ez a járvány. Mert jobb, ha a maszkot viseljük, nem pedig a következményeket!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Hétfőtől korlátozások lesznek a Mártírok útja – Seregélyesi út csomópontban

  A Mártírok útján zajló csapadékcsatorna-építési munkálatok kapcsán október 26-tól, hétfőtől előreláthatólag november 4-ig, szerdáig korlátozások lesznek a Mártírok útja – Seregélyesi út csomópontban. A sávmegszűnések és korlátozások miatt a csomópontban torlódásokra kell számítani. Ezek csökkentése érdekében, aki teheti, válasszon másik útvonalat!

  2020.10.22.
 2. Október 31-ig kell leadni az ebösszeíró lapokat

  Törvényi kötelezettségének eleget téve ebösszeírást végez Székesfehérvár Önkormányzata. A hónap utolsó napjáig várják azokat az adatlapokat, amelyeket – postai úton július végéig – eljuttattak a 42 ezer fehérvári háztartásba. Az adatlap elektronikus úton is letölthető honlapunkról. Az ebösszeírás során mindenki nyilatkozik a tulajdonában/tartásában élő kutyák számáról.

  2020.10.21.
 3. Hétfőtől lezárják a Gáz utca egy részét távhő gerincvezeték javítás utáni útfelújítás miatt

  Azonnali beavatkozást igényel a Gáz utca alatt haladó távhő főgerincvezeték nyomvonalán az útburkolatban bekövetkezett állapotromlás. Október 26-tól, hétfőtől péntek délutánig lezárás lép érvénybe a javítási munkálatok céljából: az utca a 9-11. számú társasházak közötti kijelölt gyalogosátkelőhelyig a Rákóczi utca, valamint Sarló utca irányból zsákutcaként működik. Az érintett autóbuszok terelőútvonalon közlekednek.

  2020.10.21.
 4. Felújítási munkálatok miatt lesz vízhiány a Gáz utcában kedden és csütörtökön délelőtt

  A Fejérvíz tájékoztatja az érintett felhasználókat, hogy Székesfehérváron, a Gáz utcában 2020. október 20-án kedden és 2020. október 22-én csütörtökön távhővezeték felújítási munkálatokhoz kapcsolódóan előre tervezett munkálatokat végeznek az utcai vízhálózaton. A munkálatok miatt vízhiány lesz mindkét napon 8-13 óra között a következő címeken: Gáz utca 8, 9/a, 9/b, 9/c, 10, 11, 13, 15.

  2020.10.20.
 1. November 11-ig lehet pályázni a Tóth István-Tóth Terézia tanulmányi ösztöndíjra

  Megújította, kibővítette a székesfehérvári fiatalokat segítő ösztöndíj-pályázati rendszerét a Tóth István – Tóth Terézia Közalapítvány. Három támogatott cél közül az egyik az évek óta hagyományos tanulmányi ösztöndíj, melyre a tehetséges, de rászoruló fiatalok pályázhatnak 2020. november 11-ig.

  2020.10.15.
 2. Ingyenes lesz a közösségi közlekedés a városban október 31-én és november 1-jén

  Sajnos az MLSZ és az M4 Sport vezetősége megoldások keresése helyett némileg cinikusan és a felelősség egymásra, illetve a klubokra való hárításával reagált arra a megkeresésre, hogy ne mindenszentekkor legyen a Vidi-Fradi rangadó. Önkormányzati hatáskörben megtesszük, amit lehet: szándékunk szerint a közösségi közlekedés teljesen INGYENES lesz október 31-én és november 1-jén városunkban - írja bejegyzésében Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere.

  2020.10.13.
 3. Aszfaltozás miatt lezárás lesz a Várkörúton csütörtök reggel 6 és péntek este 6 óra között

  Aszfaltozás miatt lezárják a Várkörút Budai út felé tartó oldalát a Nemzeti Emlékhely melletti körforgalomtól a Petőfi utcáig csütörtökön, reggel 6 órától pénteken, este 6 óráig. Az érintett ingatlanok gyalogos megközelítését biztosítják, azonban egyes helyijáratos buszok terelőútvonalon fognak közlekedni.

  2020.10.12.
 4. Elektromoshálózat-felújítás miatt kedden áramszünet lesz az Öreghegy több utcájában

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan október 13-án, kedden az Öreghegyen több utcát érintő áramszünetre lehet majd számítani.

  2020.10.12.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1