Okos terem a Széna tériben a gyerekek digitális tudásáért

Az Alba Innovárra együttműködve egy új okos tantermet alakítottak ki a Széna Téri Iskolában. Az okos tanterem nem csupán informatika oktatására szolgál, hanem digitális arra, hogy új pedagógiai módszerek használatával tanítsák mind a humán, mind pedig a reál tantárgyakat és növeljék ezzel a tanulók motivációját és a tanulás hatékonyságát.
2019.09.30. 09:41 |

Cél, hogy Székesfehérvár minden iskolájában legyenek hasonló tantermek.

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy jóval többről van szó, mint önmagában egy tanteremről. Ami igazán lényeges az az okos tanterem mögött lévő pedagógiai módszer és azoknak a tanároknak a felkészítése, akik ebben az okos tanteremben ki tudják használni ezeknek az eszközöknek a lehetőségeit. Élménypedagógián keresztül, egy kicsit más megközelítésben lehet tanítani.

A város polgármestere hangsúlyozta, hogy a következő években valamennyi iskolában szeretnénk ilyen okos tantermeket kialakítani az Alba Innovárral együttműködve. „Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek boldog felnőttek legyenek, ehhez pedig hozzátartozik, hogy megtalálhassák majd azt a hivatást, amiben örömüket lelik. Ma azonban nem tudjuk megmondani, hogy pontosan milyen pályára kell készülniük, éppen ezért tudást és készséget kell tanítani, amivel elboldogulnak majd a digitális világban, amiben valószínűleg majd az életüket is élik.”

Török Szabolcs tankerületi igazgató külön köszönetet mondott az Alba Innovárnak a háttérmunkáért és a paedagógusoknak, akik felkészülten használják majd az új technológiát az oktatásban. Mint mondta ez a terem egyfajta szemléletváltást is eredményez valamennyi pedagógus kolléga esetében. „Az alfa-generáció is itt ül már az iskolapadban és a z-generáció lassan már felő tagozatos lesz. Nekik már teljesen természetes a mobil eszközök használata. Ha mi pedagógusok ehhez nem tudunk alkalmazkodni, akkor lemaradunk.”

Felkészülünk arra, hogy milyen változások jellemzőek az oktatási rendszerben – mondta Laufer Tamás az Alba Innovár vezetője. „A 21. század ne arról szóljon, hogy a digitalizáció hogyan használja az embereket, hanem arról hogy az emberek, hogyan tudnak élni a digitalizációval és hogyan tudják használni a mesterséges intelligenciát.” Arról is beszélt, hogy már több mint tizenegyezer diák fordult meg az Alba Innovárban és elindult a felnőttképzés is.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő párhuzamot vont az iskola indulása és a most átadott okos tanterem között, ugyanis 1938-ban is nagyon sokan szerettek volna az akkor megnyílt Széna téribe járni és ma is hasonlóan népszerű az iskola.

Nem csupán egy tanterem újult meg, ennél sokkal többről van szó – mondta Lórodiné Lajkó Ágnes az iskola igazgatója. A világ változik és változnak a gyerekek és az eszközök is. "Az intézmény egyik legfontosabb feladata, hogy az életre készítse fel a gyerekeket és ehhez változniuk kell a tanítási módszereknek is. Fontos, hogy a sok információból ki tudják választani azt, amire szükségük van és ezt rendszerbe tudják foglalni és ezt felhasználni. Ez az okos tanterem nem informatika oktatására szolgál, hanem digitális, megfelelő környezetet arra, hogy új pedagógiai módszerek használatával tanítsunk mind humán, mind pedig reál tantárgyakat és növeljük ezzel a tanulók motivációját, a tanítás hatékonyságát."

Közélet

 1. Idén is a határon túli magyar óvodáknak segítettek az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esttel

  A felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták azzal a jótékonysági esttel, amit pénteken este rendeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen fellépett többek között a Misztrál Együttes és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes is.

  2021.12.03.
 2. Lakossági fórum lesz Alsóvárosban december 9-én csütörtökön

  Lakossági fórumot tart csütörtökön az Alsóvárosban élőknek Mészáros Attila. Az önkormányzati képviselő a városrészben nemrég létrejött közösségi térben várja a résztvevőket.

  2021.12.03.
 3. Pozitív lett a város polgármesterének koronavírus-tesztje - mostantól karanténban otthonról dolgozik

  Facebookon tájékoztatta a fehérváriakat a város polgármestere Cser-Palkovics András, hogy pozitív lett a PCR-tesztje, és amíg szükséges karanténban marad, és otthonról dolgozik. Mint írta, komoly tünetei nincsenek: "hőemelkedés, nátha és kis köhégés eddig az összes jele a fertőzésnek."

  2021.12.02.
 4. Jótékonysági rock este a Gyermekvédelmi Központ lakóiért szombaton az Ikon Clubban

  Idén is összefognak a helyi zenekarok a Gyermekvédelmi Központ fiatal lakóiért. December 4-én, szombaton az Ikon Clubban szerveznek jótékonysági estet koncertekkel és hajnalig tartó rock-metál partival. A belépő 1.000 forint, emellett jó szívvel fogadják a tárgyi adományokat is.

  2021.12.02.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár