Okos tantermet adtak át a Tóvárosi Általános Iskolában

Átadták a Tóvárosi Általános Iskola új okos tantermét. Székesfehérváron ez a nyolcadik olyan oktatási intézmény, ahol az Alba Innovár Digitális Élményközpont, az Önkormányzat és a Székesfehérvári Tankerület összefogásával megvalósult a digitális, programozható eszközökkel és egyedi, a csapatmunkára ösztönző bútorzattal felszerelt, speciális terem.
2023.04.27. 16:09 |
Okos tantermet adtak át a Tóvárosi Általános Iskolában

Az okos tantermekben alkalmazott módszerek és eszközök a tanítványok digitális kompetenciájának fejlődését és a közismereti tananyagok elsajátítását egyaránt segítik. A termet modern bútorokkal, interaktív táblával, tabletekkel, laptopokkal, 3D nyomtatóval, Lego robotokkal és más, programozható eszközökkel szerelték fel, az átalakítást fenntartói és magánjellegű támogatásból valósították meg.

A speciális módszerek napi alkalmazását és az eszközhasználatot tavaly október óta hat pedagógus sajátította el, köztük van alsós tanító, humán és természettudományos tantárgyat tanító tanár és informatikatanár is. A pedagógusok belső képzések segítségével átadják tudásukat tanártársaiknak is.

Mészáros Attila alpolgármester a köszöntőjében kiemelte: az oktatás fejlődésének egyik záloga, hogy minél hatékonyabban fejlesszük a fiatalok digitális tudását. Ma már a frontális oktatás mellett olyan tantermet is ki tudunk alakítani, ahol a csoportmunka és a kreatív gondolkodás a lényeg. Erre kiváló lehetőséget nyújt az okos tanterem Székesfehérvár legnagyobb általános iskolájában. A fiatalokban fejlődnek és megerősödnek azok a készségek, melyekre a mai iparban abszolút szükség van.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt: számos munkaterületen jellemző, hogy az új kollégák kiválasztásánál az egyéni tudás mellett döntően figyelembe veszik a csapatmunkára való készséget, a beilleszkedést. Az okos tantermek nem informatikatermek, nem a számítástechnika tanítása a cél. Az itt alkalmazott speciális módszer arra tanítja a fiatalokat, hogy nincsenek egyedül egy problémával, a megoldást azonban nem készen kapják a tanároktól, hanem sokkal inkább a hatékony csapatjáték a célravezető.

Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője szerint fontos célkitűzés, hogy minél több okos tanterem legyen, és minél több olyan tanár, aki hatékonyan tudja használni a speciális módszert. A mai gyerekeket rengetek inger éri, ezért szükséges őket hatékonyan lefoglalni olyan eszközökkel, melyekkel ők a mindennapjaikban egyébként is találkoznak. A diákok csak akkor tudnak többet és jobban tanulni, ha azt élvezik is.

Schnee Zoltánné, az iskola igazgatója köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek – intézménynek, szülőknek és kollégáknak – akik munkájukkal segítették az okos terem létrehozását. Mint mondta, a gyerekek rendkívül szívesen alkalmazzák az új eszközöket. A módszer támogatja a változatos, színvonalas, hatékony és tartalmas oktatást.

Fehérvári színes

 1. Költözik a Jancsárkert Piac

  Parkoló- és zöldterület-építés miatt ideiglenesen picit arrébb – az úthoz közelebb – költözik jelenlegi helyéről a Jancsárkert Piac, valamint átmenetileg a parkolási lehetőség is megszűnik a területen. Az árusítás azonban folyamatos, a termelők várják a vásárlókat!

  2023.06.08.
 2. Varázslatos túrák

  Városnéző sétákra, fáklyás esti kirándulásokra, panorámabuszos és kisvonatos élményekre, valamint Székesfehérvár természetvédelmi területének, a Sóstónak a felfedezésére hívja 2023 nyarán a Tourinform Iroda a vendégeket. Külföldi, belföldi és fehérvári résztvevők ezrei távoztak elégedetten tavaly a garantált tourinformos programokról: idén is ez a cél!

  2023.06.08.
 3. Szárnyaltak a főnixesek

  Az idei félévben is bebizonyították a Főnix Rock and Roll SE növendékei, hogy az ország legjobbjaihoz tartoznak. Gyönyörű eredményekkel büszkélkedhetnek a fehérvári rockysok. Nagy boldogság, hogy ismét országos bajnokok öregbítették az egyesület és Székesfehérvár hírnevét - mondta Benedek Dóra az egyesület elnöke.

  2023.06.08.
 4. Gyereket a magasba!

  Hatodik alkalommal, ezúttal rendhagyó módon szervezi meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Gyereket a magasba! rendezvényét, melyhez Székesfehérváron a SZÉNA Egyesület is csatlakozik. Idén flashmob formájában valósul meg a program, melynek üzenete, hogy a gyerek örök érték, és a jövőnket jelenti!

  2023.06.08.