Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém

Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.
2021.01.21. 08:28 |

A Howmet-Köfém Kft. az egykori, még 1941-ben alakult Székesfehérvári Könnyűfémmű jogutódja.

Az amerikai Alcoa 1993-ban szerzett többségi tulajdont a cégcsoportban. 2016-ig Alcoa-Köfém Kft.-ként ismerhette a lakosság, onnantól Arconic-Köfém Kft. néven működött, ebből lett 2020 januárjában a Howmet-Köfém Kft.. Több egykori Alcoa Köfém Kft. üzletága már önálló vállalatként működik a városban, ezek a Hydro Magyarország Kft, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. és az Alcoa Shared Services Hungary Kft. Mindegyik cég ugyanazon a telephelyen működik, de a tulajdonosi kör már teljesen különböző. 

A Howmet-Köfém Kft. egyes gyáregységei is jubileumot ünnepelnek. Nemcsak a vállalat lesz nyolcvanéves, de évfordulóhoz érkeztek az egyes üzletágak is: a Központi Szolgáltatás nyolcvanéves, a Keréktermék Üzletág, a Szolgáltatóközpont (Howmet Shared Services) és a nemesvámosi Kötőelem Üzletág egyaránt huszonöt éves, a Turbinalapát-megmunkáló Üzletág pedig tizenöt éves. 

A cég egész éves programsorozattal készül, mely érinti a dolgozókat és a lakosságot egyaránt. 

Online térben lesznek a rendezvények, de márciustól, áprilistól, ha a vírushelyzet engedi, nyitni szeretnének a lakosság felé. A vállalatnál összesen közel ezerháromszázan dolgoznak. Ez a létszám folyamatosan nő, ami annak is köszönhető, hogy tavaly közel negyvenmilliárd forintból elkészült az új kerékfelnigyártó üzem. Ennek a bővítése zajlik jelenleg közel tízmilliárd forintból.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója elmondta: „Szeptembertől várhatóan az az üzem is teljes kapacitáson fog működni. A korábban elkészült üzemünkbe felvettünk százhatvan embert, és a mostani beruházással épített üzembe is veszünk fel még további kilencven főt. Napról napra – ahogy sikerül megtalálni a jövőbeli kollégákat – vesszük fel az embereket, és folyamatosan bővülünk.”

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a bővítésre, a vezérigazgató elmondta: „Úgy látjuk, hogy folyamatosan nő az alumínium kerékfelnik iránti kereslet. Ma kamionokra, azok utánfutóira, buszokra gyártunk felniket. Az elmúlt huszonöt évben, amióta Magyarországon alumíniumfelni-gyártás van, folyamatosan nőtt az értékesítés nemcsak Európában, hanem globálisan is. Elérkeztünk egy olyan fázishoz, hogy fejlesztenünk kellett, mert a következő években a világban tapasztalható trendek miatt meg fog nőni az alumíniumfelnik iránti kereslet is. Amerikában száz kamionból hatvan-hetven alumíniumfelnikkel készül. Európában később indult ez a folyamat, de hasonló utat jár be. Az előrejelzések szerint ez emelkedni fog!”

Katus István hozzátette: alumíniumfelnit Európában csak a magyarországi cég gyárt kamionok számára. A fő értékesítési piac az Európai Unió, az Egyesült Államok, Anglia, Új-Zéland, Brazília, Kína és Japán. A jelenlegi kapacitás várhatóan megduplázódik a beruházások által.

Gazdaság

 1. Fehérvári gazdasági mentőcsomag - tíz szállásadó vállalkozás igényelt segítséget

  Lezárult a szállásadók számára meghirdetett pályázat a gazdasági mentőcsomag keretében Székesfehérváron. A programot az Önkormányzat hirdette meg, hogy segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, köztük a szállásadókat is. A részletekről a közösségi oldalán számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2021.03.03.
 2. Székesfehérváron is ingyenesen szállít ki két hétig a Coop Online

  A tisztán magyar tulajdonú Coop Online élelmiszer-webáruház március 1-től 15-ig ingyenesen szállít házhoz az ország bármely pontjára, akár egy munkanapon belül.

  2021.03.03.
 3. Ilyen árakkal indították az évet a székesfehérvári ingatlanok

  Székesfehérvár ingatlanpiaca kevésbé mozgalmas évet tudhat maga mögött. Az idei év viszont más lehet. A harmadik hullám, valamint a kormányzati intézkedések és támogatások újabb változásokat hozhatnak magukkal. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatait felhasználva mutatja meg, hogyan indultak útnak a 2021-es ingatlanárak és hogy mire lehet számítani a jövőben.

  2021.03.01.
 4. Idén is kérhetjük a NAV-tól az szja-bevallási tervezet postázását

  Akinek még nincs KAÜ azonosítója (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-áig.

  2021.03.01.
 1. Munkába álltak a Videoton EAS Kft. automatizált gépei

  A Gazdaság-újraindítási Akcióterv harmadik ütemének egyik fontos eleme a magyar gazdaság teljes digitalizálása - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán. A tárcavezető közösségimédia-posztjában jelezte, hogy a Videoton EAS Kft. kormányzati támogatással vásárolt automatizált gépei már munkába álltak.

  2021.02.23.
 2. Digitális professzionális mérőeszközöket kapott a HTM-től a Széchenyi Technikum

  A HTM Zrt. közel 11 ezer euro összegben ajánlott fel digitális professzionális mérőeszközöket a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum számára. Ezekkel már az alapozó oktatás során megismerkedhetnek a diákok, így mire 11. évfolyamon a cég duális képzőhelyként bekapcsolódik az oktatásukba, már teljes rálátásuk lesz az ipari eszközökre.

  2021.02.22.
 3. Az Alba Plaza felújításával teljesen átalakul Fejér megye legnagyobb bevásárlóközpontja

  Megkezdődik a belvárosi Alba Plaza nagyszabású korszerűsítésének és bővítésének előkészítése, amelynek köszönhetően a bevásárlóközpont kívül és belül is jelentősen megújul. A teljes körű felújítás keretében a mostani tetőparkoló helyére egy újabb kereskedelmi szint épül, ezzel csaknem megduplázódik a pláza alapterülete, továbbá kialakításra kerül egy rendezvénytér a földszinten, illetve új bejáratot kap a mozi. 

  2021.02.22.
 4. Március 15-től lesz elérhető az szja bevallás tervezete a NAV oldalán

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti a személyijövedelemadó(szja)-bevallási tervezeteket, amelyeket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán.

  2021.02.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4