Nyitott főzdék napja Fejér megyében - Fehérváron is várják a sörivókat

Sörkóstolókkal, vezetett főzdetúrákkal, gasztronómiai produkciókkal készülnek a magyar sörfőzdék a Nyitott Főzdék Napjára, amelyet október 10-én, szombaton tartanak meg először. Fejér megyében a székesfehérvári Hübris, a martonvásári Vandál Brewing és az Etyeki Sörmanufaktúra csatlakozott a programhoz.
2020.10.06. 07:54 |
Nyitott főzdék napja Fejér megyében - Fehérváron is várják a sörivókat

A fehérvári Hübrisnél, a martonvásári Vandál Brewingnál és az Etyeki Sörmanufaktúránál is kóstolhatunk a megyében október 10-én szombaton.

A vendéglátás és a turizmus koronavírus járvány miatti visszaesése nagyon nehéz helyzetbe hozta idén a kisüzemi sörfőzdéket, amelyek termékeik túlnyomó részét a korlátozó intézkedések miatt megtorpanó vendéglátásban értékesítik. A főzdék igyekeznek változatos, új csatornákon juttatni el söreiket a fogyasztókhoz. Ehhez járul hozzá a Nyitott Főzdék Napja is, amelyen a sörfőzdéknél kóstolhatják meg a különböző sörtípusokat a látogatók. 

A Székesfehérváron működő Hübris egy igen modern sörfőzde, amely 2000 literes főzőházzal és 32 000 literes erjesztő kapacitással rendelkezik, a város központjától nem is messze.

A Nyitott Főzdék Napján a látogatók megnézhetik, hogyan készülnek a sörök, illetve a főzde udvarán ping-pong bajnokságot is szerveznek, amelyre bárki jelentkezhet! A sörök mellé helyben készült, mexikói ételeket kínálnak, illetve a legkissebbeknek játszósarkot is biztosítanak. A sörfőzde sörfőző mestere, Tóth Marcell pedig 18 órakor sörtörténelmi előadást tart! 

A szintén csatlakozó Vandál Brewing sörfőzdéje Martonvásár szívében helyezkedik el.

A tavaly megnyílt kisüzem tízféle sört készít, a klasszikus stílustól az újhullámos főzetekig. Október 10-én két turnusban indítanak főzdelátogatást, amikor a sörfőző mester vezeti körbe a látogatókat. A technológia megismerése, és a sörkóstolás után pedig a főzde melletti Für Elise Bisztró, napsütötte terasza hívogatja a vendégeket, ahol a sörökhöz passzoló ételek is készülnek majd! 

Etyeken, immár öt éve nem egyeduralkodó a bor, hiszen az Etyeki Sörmanufaktúra tulajdonosai belgiumból „telepítették haza, Etyekre” a sörszeretetüket.

A főzdénét október 10-én két óránként indítanak főzdelátogatási programot, sörkóstolóval, amely során bemutatják az alapanyagokat, a kisüzemi sörfőzés technológiáját, és természetesen meg lehet majd kóstolni az etyeki söröket! Emellett lesz rozé sör-bor összekóstolás, 13 órától pedig smokerben készült ételkeből lehet válogatni!

A Nyitott Főzdék Napja programjain a részvétel ingyenes, a fogyasztásért, illetve a kóstolókkal egybekötött főzdelátogatásért kell fizetni. A résztvevő sörfőzdék listája a nyitottfozdek.hu oldalon érhető el.