Nyári bormustra Kisfaludon szombaton a közösségi házban

Régi, lassan két évtizedes hagyománya van a Kisfaludi Bormustrának, amelyet idén június 10-én, szombaton 15 órától rendez meg a Kisfaludi Borbarát Klub és a Kisfaludi Hagyományőrző Kulturális Egyesület a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közreműködésével a Kisfaludi Közösségi Házban.
2023.06.07. 07:56 |
Nyári bormustra Kisfaludon szombaton a közösségi házban

A kétezres évek elején indult útjára a kisfaludi bormustrák sora, ahol a helyi borosgazdák bemutathatták boraikat egymásnak és a borkedvelőknek. A mustra lényege a kezdetek óta az, hogy életben tartsák a városrész bortermelő hagyományát és hozzáértő borászok véleményt mondjanak a gazdák borairól. A borok bírálatát és a szakértői tanácsadást ezúttal Nagy Zsolt, a Csordás és Nagy Pince borásza, borszakértő, bortanácsadó, okleveles borbíráló, Pánczél József, okleveles borbíráló és Szideropulosz Jorgosz, a Bella Pince borásza végzi.

Nagy Zsolt, a Kisfaludi Borbarát Klub titkárának megnyitója után a fehérborok minősítésével indul a bormustra, majd fél öttől Trenka Máté, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosa lép a közönség elé azzal a mezőföldi kanásztánccal, amelyet a Duna Televízió Fölszállott a páva című műsorában is láthattunk tőle. 17 órától a rosé- és vörösborok minősítése következik, az eseményt 19 órakor az emléklapok átadása zárja.

A mustrára fehér-, rosé- és vörösborokkal ingyenesen lehet nevezni, fajtánként két 0,75 literes üvegpalackkal. A címkén – ami lehet akár olvasható kézírásos is – fel kell tüntetni a borász vagy pincegazdaság megnevezését, a bor fajtáját és évjáratát. A palack lehet parafadugós vagy csavaros zárású is. A fehérborokat lehetőleg fehér palackban, a rosé- és vörösborokat akár színes üvegben is várják.

A palackokat a mustra előtti napon, június 9-én, pénteken 17–18 óra között lehet leadni a helyszínen, a Kisfaludi Közösségi Házban Csordás Istvánnak, a Kisfaludi Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnökének.

Az ingyenes eseményre nemcsak a bortermelőket, de a borfogyasztókat is várják a szervezők.

Fehérvári színes